Hirdetés

Eltűnhet a Windows név a Microsoft palettájáról



|

Közös rendszermagon élnek majd a PC-k, konzolok és okostelefonok is.

Hirdetés

Minden bizonnyal érdekes rendezvény volt a nemrégiben lezajlott Microsoft Worldwide Partner Conference (WPC 2011). Miután a Microsoft Windows Phone President titulussal bíró Andy Lees beszédében egységes alapokon álló operációs rendszert emlegetett azonnal megindultak a találgatások.

 

Andy Lees szerint egy egységesített rendszerként szeretné a cég tovább vinni a Windowst, azaz a rendszer magja közös lesz majd a PC-kben, táblagépekben, játékkonzolokban és az okostelefonokban is. Lees szerint a hardverek rohamosan csökkenő ára ezt lehetővé teszi majd. Vélhetően az új Xbox indításával párhuzamosan (2015-2016 körül) már megvalósulhat az egységes Microsoft Operációs rendszer álma, ami jóval nagyobb átjárhatóságot biztosítana az egyes hardver platformok között és a fejlesztési költségeket is csökkentené hosszú távon.

Egyes források szerint ha eljön ez az egységes operációs rendszer, akkor még a Windows márkanévtől is megszabadul a szoftveróriás. A pletyka annak ellenére él, hogy Steve Ballmer meglehetősen ragaszkodik a névhez, nyitóbeszédében így fogalmazott: „A Windows a Microsoft főterméke. Windows PC-k, Windows telefonok, Windows táblák, Windows Windows Windows Windows Windows ." Nem annyira sulykolós, mint az elhíresült „developers developers developers..." mantra, de annyi biztosan átjött, hogy a Windows név egyelőre fontos a cégnek. Addig semmiképpen sem nevezik át a jó öreg Windows-t, míg valami egészen újjal és jobbal elő nem rukkolhatnak. Erre pedig szükség lesz.

 

A Windows név ugyanis beette magát az emberiség tudatába és összekapcsolódik nem csak a működő PC fogalmával, hanem a mindennapi munka, lefagyások és néhány kevésbé jól sikerült Windows (pl. Windows Me és Vista) kiadás emlékével is. A Windows messzemenően vezeti az operációs rendszerek listáját, de míg a Mac OS X-nek rajongói vannak, addig a jó öreg Windowsnak felhasználói. Nem ugyanaz.

Másrészt a Windows 7 ugyan nagyon sikeres termék, de a Windows Phone 7 már kevésbé. Az biztos, hogy a mobil rendszerrel nem sikerült a Windows névnek kitörnie és elfogadásra találni a mobilfelhasználók körében, sőt, meglehet, hogy visszafogott fogadtatásának okai között ott van a régi-régi, sok kék haláltól terhes Windows változatok emléke is.

 

Ha megtörténik majd a nagy váltás, még egy új gyűjtőszenvedély is kitörhet, a Windows örök rajongói ráhajtanak majd a szoftver összes régi kiadására. Jól mutatnak majd a polcon.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.