Hirdetés

Erős kihívója akadt az ARM-nak



|

Még kisebb, olcsóbb és erősebb mobil CPU-k készítésére gyúr a MIPS. A prototípus kész.

Hirdetés

Nagyon megy a táblagépek szekere és ebben kulcs szerepe van az utóbbi évek mobil CPU/GPU fejlesztéseinek. Az ARM processzordizájn energiacentrikus szemléletével egyelőre gyakorlatilag kihívó nélkül látja el az iparágat, a TI nemrégiben ki is hátrált a mobil területről – csakhogy nem biztos, hogy ez mindig így lesz.

 

A MIPS is fejleszt hasonló architektúrákat, lapkái leginkább a szórakoztatóelektronikai eszközökben (TV, Blu-ray lejátszó) fordulnak elő, de megtalálhatók néhány alsóbb kategóriás, a fejlődő piacokon forgalmazott táblagépben is. Most belehúztak a tervezőmérnökök és nagyon reménykednek abban, hogy az új, MIPS32 vonalra illeszkedő proAptiv maggal feljebb kúszhatnak a ranglétrán. A cég szerint a proAptiv magok mérete fele az ARM új Cortex-A15-ének, ugyanakkor azonos vagy nagyobb teljesítménnyel dicsekedhet.

 

 

Tegnap, a Szilíciumvölgyben tartott Hot Chips konferencián mutatta be az újdonságot a MIPS, nem titkolva, hogy egy az egyben az ARM babérjaira törnek. Egyelőre referencia darabok vannak készen, mivel a MIPS – az ARM-hoz hasonlóan – tervező és nem gyártó cég, referenciaterveit más gyártók számára licenceli. Még ebben a negyedéveben de legkésőbb szeptember végéig sor kerülhet a proAptiv kereskedelmi gyártásba adására. Sajnos további másfél évbe is telhet, míg a processzorok megjelenhetnek a mobil eszközökben, így az ARM alternatívára épülő táblagépeket még jó ideig nem vehetjük kézbe. A MIPS kisebb fizikai die méretet és alacsonyabb licenc díjakat ígér, mint amit az ARM jelenleg kínál, így pár éven belül fokozott árversenyre számíthatunk, ami mindenképpen jót tesz nekünk, vásárlóknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.