Hirdetés

Eten G500 - kiforrott megoldások



|

Hirdetés

Fizikum Az Eten G500 igen nehézre sikeredett a versenytársakkal szemben, pontosan 191 grammot nyom a mérlegen. Okostelefonok esetén nem ritka a 150 grammos tömeg, ellenben az Eten esetében a Norbi-kúra erősen ajánlott, mivel hosszú távon leterheli a kezet telefonálás közben. Igaz, van benne bőven anyag, a manapság oly divatos spórolást nem érezni kézbevételkor. A Mio 701-nél minden tekintetben méretesebb készülék igen vaskos, egy kézben még éppen hogy elfér, ellenben farmerzsebünket biztosan húzni fogja a felszín felé. Övre csíptethető bőrtok mellékelve, használata kötelező. A design igen érdekesre sikerült, a fekete alapszínt kékes csíkok törik meg, mint egy a modern technológia dinamikus fejlődését aposztrofálva.
Az asztalra lerakva elsőre sokan egy új GameBoy ködös arculattervét vélték felfedezni, ellenben ez egy felsőkategóriás öszvér, amelybe minden fontosabb eszközt belepakolt a gyártó. Inkább el tudom képzelni a G500-at egy "titkon sci-fi író akarok lenni, de valójában konzervatív mérnök úr vagyok" kezében, mint egy nyugatias topmenedzser öltönyzsebében. A telefont bekapcsolva a kék csíkok életre kelnek, és apró LED-ek formájában színesen világítanak. Számomra sem a gumírozott funkciógombok, sem az Eten felirat nem tetszett az előlapon. A készülék oldalán a szokásos gyorsgombok mellett itt találjuk a reset csúszkáját és a memóriakártya foglalatot is.
Hardware A hardware-es alapokat ezúttal is egy 400 Mhz-es Samsung processzor adja, amely kellően gyors, viszont aránylag sokat fogyaszt. A 400 Mhz már alkalmas folyamatos Skype futtatásra is, igaz, ehhez hiányoznak a megfelelő adatátviteli technológiák - lásd WiFi. A memória, csakúgy, mint a Mio 701 esetén, 64 MB RAM-ra és 128 MB ROM-ra oszlik meg, ebből 48 MB-ot tudunk felhasználni. Igazán ki lehetne már egyszer próbálni azt a lehetőséget, hogy a 128 MB a RAM mellett szerepel, és nem kellene állandóan e-maileket, fényképeket és videókat törölgetni a tárhely felszabadításához. A memória bővíthetőségét a manapság egyre népszerűbb miniSD-vel oldották meg. Duplán piros pont jár a tervezőknek, mivel hanyagolták a valóban parányi és még igen boros áron kapható microSD-t. A dobozban töltőt, bőrtokot, USB kábelt, autós töltőt és tartót, illetve sztereó headset-tet találunk.
Szoftver Sokat fejlődött a korábbi modellhez képes a Windows Mobile 5.0 operációs rendszer kezelése az Eten háza táján. A hívásindító gombok menüparancsoknak felelnek meg, lecserélődött a tárcsázó program (saját fejlesztés), illetve a számos gyorsgomb könnyíti meg a használatot. A híváskezelő képes elérni a leggyakrabban igénybe vett partnerek telefonszámait, illetve a telefonkönyv tartalmát kis kockákra bontva jeleníti meg. Számos segédprogrammal szerelték fel a készüléket, ezek között találjuk az FM rádió működtetésére szolgáló szoftvert, amelyet külön be kell szereznünk a G500-hoz - alapesetben nem találjuk meg sem a készüléken, sem a mellékelt telepítő CD-n.
Nem is emlékszem rá, hogy volt-e valaha a kezemben FM rádiós PDA. A Callfilter alkalmazással a tiltott vagy éppen engedélyezett listába vehetünk fel számokat, így tudjuk megszűrni a bejövő hívásainkat. M-Desk néven egy taskmanager-t is mellékelt a gyártó, amellyel a leggyakrabban használt alkalmazások ikonjait gyűjthetjük egy helyre. A Comm Managert itt Wirelesss Manager-re nevezték át, innen érhető el a Bluetooth és a GSM hálózat.
Adatkommunikáció A vezetéknélküli kommunikációs lehetőségek között igen szerény palettával találkozunk, egyértelmű, hogy a tervezők nem engedték a kereskedelmi árat 1000 euró közelébe se. Így viszont le kell mondanunk az ósdi infra port és a vezetéknélküki hálózatokhoz való csatlakozásról is. Utóbbi igazán jól jönne, mivel a készülékben sem 3G, sem EDGE sincsen, így a jó öreg GPRS marad számunkra, ha éppen SIM kártyánkat is behelyezzük a telefonba. Az internetezésre gyakorlatilag teljesen alkalmatlan eszközben megtalálható a Bluetooth 2.0, amely a szabványnak megfelelően gyorsabban és biztosabban tette a dolgát a teszt során, mint elődei. Ennek ellenére, ha egyszerre több fotót szeretnénk PC-re küldeni, inkább másoljuk ki a memóriakártyára a tartalmakat, és ne erőltessük a "kékfog" technológiát.
Multimédia A hangszóró teljesítménye átlagos, használjunk inkább egy jó minőségű sztereó headset-tet hozzá. A Windows Media Player sikeresen megbirkózik az MP3, WAV, MIDI, 3GP és egyéb multimédiás formátumokkal. Csengőhangnak bármilyen MP3 vagy WAV fájlt beilleszthetünk. A fényképező sajnos csak 1,3 megapixeels, de korábbi modellekből már ismerős lehet ez az optika. A beállításokat fényképezés közben a stylus-szal tudjuk megtenni, és külön exponáló gombot találunk az Eten oldalán. A G500 teljes kijelzője használható keresőként. Effektekkel, keretekkel színezhetjük az alkotásainkat. A digitális zoom mellett az elkészült képeket átrajzolhatjuk, forgathatjuk és szerkeszthetjük.
Navigáció Az Eten G500 2,8 inches kijelzője pont megfelelő ahhoz, hogy autós navigációra használjuk a készüléket. Egy iGO 2006 beszerzése után a telepítés rendkívül egyszerű, a SirfStar III-as beépített GPS vevővel pedig nem lesz gond: elinduláskor gyorsan találja meg a műholdakat, aránylag precíz, és az autós kiegészítőknek hála, a térképszoftveren felül nem jár egyéb költséggel. Bejövő hívás esetén az iGO 2006 képes a háttérbe vonulni, és miután befejeztük a beszélgetést, a szoftver visszatér a kijelzőre.
Összegzés Az Eten javára írandó a tartós üzemidőt biztosító akkumulátor, a Bluetooth 2.0, a fejlett kiegészítő alkalmazások, a méretes kijepző, az FM rádió és a beépített GPS. A negatív listára első helyre raktam a WiFi és az EDGE hiányát, illetve a futurisztikus külalakot, amellyel érzésem szerint meg fogja osztani a vásárlókat. A PDA ára ennek megfelelően nem szökött az egekbe, és ahhoz képest, hogy a Mio feltörekvése nyomán csak mostanában kezdtünk el hallani az Eten felől, a G500méltó versenytársa a jelenlegi zászlóshajó a Mio 701-nek. A tesztkészüléket a Macropolis-tól kaptuk. Az Eten G500 megvásárolható a Teréz körút 11 vagy a Magyar Jakobinusok tér 2-3 szám alatt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.