Hirdetés

Eten M600 - Skype-ra magyar!



|

Hirdetés

Előszó A Windows-alapú okostelefonok az elmúlt évek során csak úgy özönlenek a piacra. Itthon az első ilyen ismertebb készülék a Motorla MPx200 volt, majd ezt követte az MPx220, és időközben megjelentek a Qtek és az I-mate eszközei is. A trend jelenleg az mutatja, hogy egy ilyen készülékbe lehetőleg minél gyorsabb processzort, minél több memóriát, WiFi-t, Bluetooth és egy megapixeles kamerát is bele kell építsen a gyártó, mindamellett, hogy a tömegnek és méretnek szigorúan kisebbnek kell lennie, mint egy PDA esetében. Az M600 szinte az összes felsorolt kritériumnak megfelel. Kézbe véve A készülék dobozában számos extrát találunk: a több fajta végződéssel kompatibilis töltő, az adatkábel, az USB bölcső, a sztereo headset és az övre csíptethető bőrtok mind-mind a vásárló kényelmét szolgálják. Aki nem érzi magát igazán otthon a telekommunikáció világában, annak nagy segítségére lesz a Quick Start Guide füzet, amelyben a fő funkciók leírást és igénybe vételi módját találjuk leírva, számos képpel illusztrálva. A készüléket kezünkbe véve kicsit alábbhagy a lelkesedés, mivel az Eten alkotóelemei a létező legegyszerűbb műanyagból lettek összerakva, különösen igaz ez a telefon tetején található kékes színű burkolatra. Az illesztések pontossága az anyagválasztásnak megfelelően nem túlzottan meggyőző, de legalább a súlyával nem lesz gondunk - a 165 gramm tömeg még elfogadható. A matt fekete szín ellenben egy komoly eszköz hatását kelti, első sorban férfi felhasználóknak ajánlom megvételét. A készülék alapvetően széles, ha egy normál telefonnal hasonlítjuk össze, sőt jóval vastagabb is társainál.
A stylus-t ezúttal a készülék aljában találjuk, amely elsőre igen szokatlan, de pár hét használat után, ha egy másik gyártó terméke kerül a kezünkbe, automatikusan lent fogjuk keresni ott is az érintőceruzát. A stylus kellően vastag és hosszú, hála a teleszkópnak, a versenytársakénál számomra könnyebben volt használható. A telefonhoz egy 1440 mAh Li-Ion akkumulátort mellékel a gyártó, amelyet mindenképpen rögzítenünk kell, mielőtt a PDA-t bekapcsolnánk. A tesztidőszak alatt alaposan igénybe vettem a készülék szolgáltatásait, ennek ellenére 4 napig bírta töltés nélkül. A bölcső alkalmas egy pótakku töltésére is, így egyszerűen csak magunkkal kell vinni, ha esetleg elutazunk. A telefon USB proton keresztül számítógépről is tölthető. Az M600 csak a kisméretű (2,5") jack bemenettel rendelkezik. A gyártó megtartotta azt a jó szokását, hogy a normál méretű SD bemenetet nem cserélte le microSD-re, így a digitális fényképezőnkből előhúzott memóriakártyát nyugodtan beledughatjuk a készülékbe. Mivel a foglalat SDIO kompatibilis, még egy manapság már 30 ezer Forintért beszerezhető GPS adóvevőt is csatlakoztathatunk az Eten M600-hoz. A készülék oldaláról hiányoltam az adatkommunikációs lehetőségek elérését biztosító Comm Manager gyorsgombját.
Kijelző Az Eten M600 elindítása után elénk tárul a 320x240 felbontású TFT LCD kijelző, amely megnövelt fényerejű LTPS technológiát alkalmazza. A fényerővel még nem is lenne gond, bár napfényben ugyan úgy csak a rajta lévő koszt és ujjlenyomatokat fogjuk látni, de a színmélység még mindig csak az általánosan elterjedt 65 ezer árnyalat. Kíváncsian várom azt a gyártót, aki végre egy leheletnyivel élesebb képet adó és meggyőzőbb megjelenítővel rukkol elő, mert ettől a normál PDA kijelzőtől már nem lehet sokat várni 2006-ban. Szolgáltatások A Samsung 400 Mhz-es processzorának köszönhetően a készülék ára nem ugrott az egekbe hirtelen, a fogyasztás is normális keretek között maradt, de a sebességre sem lehet igazán panaszunk. A 64 SD MB RAM egy leheletnyit kevésnek bizonyult számomra, feltétlenül szerezzünk be egy komolyabb SD kártyát a kapacitás növeléséhez. A WLAN használta előtt újra kellett indítanom az egész készüléket, csak ezután volt hajlandó meglátni az éppen védelem nélkül álló WiFi (802.11b) hálózatot. A kapcsolat stabil és megbízható volt, mindössze csak a lassú grafikai megjelenítő miatt nem volt igazán élvezetes a vezetéknélküli internetezés. Az oldalakat hibátlanul jelenítette meg a böngésző. A Bluetooth-on keresztül történő fájlküldés még mindig nem kapott saját menüpontot, hanem a beam opció alatt találjuk. Kicsit körülményes a szoftveres megoldása BT-nek, de legalább gyorsan küldte és fogadta az adatokat.
A beépített kamerával 1280x960 pixel méretű fotókat lehet készíteni, a szokásos fényerő állításon felül kereteket adhatunk a képekhez, szerkeszthetjük őket, vagy továbbküldhetjük MMS-ben, Bluetooth-on és elektronikus levél csatolmányaként. Az optikát egy kis perem védi, mellette találjuk az önarckép készítésére alkalmas tükröt, mobilfény meglepetésemre van. Az 1,3 megapixeles CMOS optika teljesítménye átlagos, rengeteg természetesen fényre és egy nem remegő kézfejre lesz szükségünk, ha éles képet szeretnénk alkotni. Gyatra minőségű videókat is tudunk rögzíteni a készülékkel. A készülék Windows Mobile operációs rendszere hemzseg az apró hibáktól, azonnal frissítsük a szoftvert. Erre legalkalmasabbnak a www.eten-users.net weboldal tűnik, ahonnan pár perc alatt megoldható a javítás. A felhasználók egybehangzó véleménye szerint a frissítés után klasszisokkal megbízhatóbb és kényelmesebb lesz az Eten M600. A készülék tartalmazza az Outlook, a Word, az Excel és az MSN Messenger butított verzióit is. Szövegbevitel esetén használjuk a virtuális billentyűzetet, mert a kézírásfelismerés nem a legpontosabb.
Skype Itt bent az IDG-nél azt mondják a szakértők, hogy a Skype futtatásához Windows Mobile operációsrendszer mellett egy 400 Mhz-es processzorra lesz szükségünk. Az Eten M600 rendelkezik ezzel paraméterrel, arról nem is beszélve, hogy a dobozán már messziről virít az ingyenes VoIP alapú telefonálásra ösztönző matrica. A PC-men elindítottam a programot és gyorsan létrehoztam egy profilt. Az Eten M600-on is beizzítottam az előre telepített alkalmazást, és a korábbi felhasználónevemmel léptem föl a hálózatra. Rákerestem a friss profilra, és láss csodát, azonnal megtalálta. Ebben a pillanatban a PC-s verzió felkiáltott, hogy valaki kapcsolatba akar lépni velem. Jóváhagytam a kezdeményezést és indulhatott a beszélgetés. A WiFi-n keresztül csatlakoztatott M600 hangja olyan volt, mintha a partnerem egy bödönből beszélne, túl azon, hogy a kapcsolat nehezen állt fel, állandóan akadozott, és gyakran egyikünk se hallott semmit a másikból. Tömören összefoglalva a szolgáltatás kitűnően működik, amíg el nem kezdünk rajta kommunikálni, így az ingyenesen elérhető telefonálás egyelőre értelmetlen és gyatra ebben a formában. Összegzés A készülék működtetése számomra végig körülményesnek bizonyult, telefonként biztosan nem használnám a hétköznapok során. A megbízható akkumulátor, a WiFi, a kompakt méret és a multimédiás szolgáltatások kárpótolják a vásárlót. A Skype csalódást okozott. A tesztkészüléket a Macropolistól kaptuk, ahol az Eten M600 137.880 Forintért megvásárolható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.