Hirdetés

Ez volt hát a nagy Apple titok: az iPad



|

Megtörtént, amit a jól begerjesztett marketing-gépezet és az iPhone / iPod divat miatt szinte mindenki várt, az Apple bejelentette legújabb termékét, amely a várakozásoknak megfelelően tablet - nézzük, pontosan milyen is!

Hirdetés

"A legutóbbi tábla, amely ekkora izgatottságot váltott ki, parancsolatokkal volt teleírva" - a Tízparancsolatra utalás merész felütés volt, ez a slide "díszítette" Steve Jobs előadásának elejét a San Franciscóban tartott bejelentésen.

Az Apple-vezér pontban magyar idő szerint este hét órakor tűnt fel a színpadon, és először frappáns eredmény-ismertetéssel, egyfajta marketing-felvezetővel kezdte mondandóját. Ugyan valóban fellengzősen indult az este, de tény, hogy a nemrég elhagyott mérföldkövek - 250 millió eladott iPod, 140 ezerre növekedett szoftverbázis az online boltban és 3 milliárd értékesített iPhone és iPod Touch szoftver - önmagukban valóban erős hátteret biztosítottak az est fénypontjának.

20100128-apple-ipad-steve-jobs-01.jpg

Itt még csak felvezette... (forrás: engadget)


Persze mindenki a Nagy Bejelentést várta, amelyről hetek, sőt, hónapok óta találgat a szaksajtótól a blogokig mindenki. Az igen rövid felvezetés után máris kiderült, a legtöbben nem tévedtek nagyot, sőt, páran a részleteket tekintve is igen közel jártak a valósághoz: Jobs "varázslatos termék" jelzővel ellátva bemutatta ugyanis az Apple táblagépét, mely az iPad nevet kapta.

Nézzük, milyen is ez a furcsa hibrid! Jobs szerint a középutat keresték a leginkább méret terén limitált képességű iPhone és iPod Touch, valamint a másodosztályú kijelzővel és gyenge programellátottsággal érkező netbookok között.

Nézzük először a műszaki adatokat. A 0,5 hüvelyk (körülbelül 12 mm) vékony készülék 70 dekagramm súlyú, multitouch kijelzője 9,7 hüvelykes. A rendszer szíve az új, 1GHz-es processzor, az Apple A4. Beépített akkuja normál körülmények között 10 órás üzemidőt biztosít, de készenléti állapota elérheti akár az egy hónapot is. Elkészítése során a lehető "legzöldebb" módszereket alkalmazzák, az iPad mentes az olyan káros anyagoktól, mint például a higany vagy az arzén.

20100128-apple-ipad-01.jpg

Nos, ilyen őnagysága. Vagy őkicsisége. Vagy minek is nevezzük...


A kijelző és a gép egyaránt elbírja a HD videók lejátszását, és természetesen Safari webböngészővel látták el - ez azonban a bemutató tanúsága szerint még mindig magán viseli az iPod egyik átkát: a példaként bemutatott weboldalak egyikén egy flash-es tartalom helyén hiányzó bővítményre utaló ikont láthattunk. Bár páran még mindig reménykednek, hogy csupán a bővítmény nem volt felinstallálva, sajnos valószínűbb, hogy a flash alapú tartalmakat egyelőre az iPad esetében is mellőznünk kell.

A levelező kliens mintha csak az iPhone-os megoldás nagy testvére lenne, annyi különbséggel, hogy a nagyobb kijelző miatt itt már a levelek tartalmának első sorai is megjelennek. A szinkronizálás egyébként "mezei" USB kapcsolattal lehetséges, Mac és PC gépekkel egyaránt - megnyugodhatnak az iPhone programok installálási nehézségeit kifogásolók, az iPad esetében képek, hang- és videófájlok mellett programok is másolhatók, telepíthetők számítógépünkről a tabletre.

Az iPad három "kiszerelésben" érkezik, 16, 32 és 64 gigabájtos háttértárral (499, 599 és 699 dolláros árakon). A vezeték nélküli kommunikációt tekintve ezekben a modellekben a bluetooth mellett csupán a legújabb 802.11n-es Wi-Fi található, de lesznek extra változatok is némi felárért, ezekben már 3G is működik. Virtuális billentyűzete egyelőre normál, netbook-szerű érzetet kelt, Jobs a prezentáció közben két kézzel gépelt rajta - az viszont kérdéses, hogy a kijelző egész szélességét kitöltő rajzolt klaviatúrát lokalizálják-e majd, mivel a demonstráció alatt nem volt szükség ékezetekre vagy egyéb speciális karakterekre.

20100128-apple-ipad-billentyuzet-01.jpg

Virtuális, de normál méretű billentyűk (forrás: engadget)


A szoftverellátottság terén valószínűleg nem lesz gond. Egyrészt az iPhone alkalmazások tökéletesen működnek az iPad-en is, bár a kijelző mérete miatt kétfajta, kissé bicegős módszert alkalmaztak. Vagy eredeti méretükben futnak a programok, ilyenkor a képernyő közepén jelennek meg, vagy pixelduplázás segítségével egy nagyított, ám így kissé "torzabb" grafikájúváltozatot futtathatunk. A prezentáció szerint ez a közeljövőben folyamatosan megoldódik, ugyanis a fejlesztők könnyedén átírhatják az alkalmazásokat, melyeknek csak grafikai elemeit kell átalakítaniuk. A bevezetőben említett 140 ezer alkalmazás több, mint elég lesz tehát indításként, a fejlesztők pedig a várakozások szerint azonnal lecsapnak az újabb platformra.

Persze az iPhone-os "hátszél" mellett máshonnan is kap támogatást az iPad. Az Apple az öt legnagyobb amerikai könyvkiadóval már olyan partneri szerződéseket kötött, amely szerint az általuk forgalmazott könyvek digitális változatai 5 és 15 dollár közötti átlagos áron letölthetőek és olvashatóak lesznek az iPad erre dedikált alkalmazásával. A bemutatón ráadásul nem egy egyszerű e-book felület fogadta a közönséget, hanem egy grafikus, valószerűen kezelhető virtuális könyvespolc a művek eredeti borítóival és speciális, iPad-kompatibilis tördeléssel. Egy New York Times címlappal a kijelzőn az is kiderült, hogy a napilapok, és akár a magazinok is elérhetőek lesznek hasonló módon.

20100128-apple-ipad-03.jpg

Need for Speed és HD mozi: az Apple A4 chip elbírja


Azért persze kifejezetten iPad-ra fejlesztett szoftverekkel is villogtak, az Electronic Arts például bemutatta a Need For Speed kifejezetten erre a készülékre optimalizált változatát. A helyi közönség szerint az élmény ugyan nem éri el egy konzol minőségét, de sokkal jobb, gyorsabb és szebb egy iPhone-os változatnál. A Gameloft pedig a Nova képében egy 3D-s lövöldözős játékkal mutatja be az iPad képességeit.

Aki pedig munkára használná a tabletet, annak az iWork lesz segítségére. Ugyan nem ezen fogja az átlag felhasználó elkészíteni összes csicsás bemutatóját és multimédiás prezentációját, de az alapszintű irodai szoftverek valóban könnyen kezelhetőnek és impozánsnak bizonyulnak.

Persze biztosan felfut majd az iPad-kiegészítők piaca is - az Apple pár saját hardveres segédjét mutatta be, melyek közül akad netbook-szerű fizikai billentyűzet, de akár képkeret-szerű, kitámasztós dokkoló is.

20100128-apple-ipad-kiegeszitok-01.jpg

Az első kiegészítők. Vajon mikor jönnek a kínai utánzatok?


A most következő napok bizonyára azzal telnek, hogy mindenki a saját véleményét fogja hangoztatni - lesz, akit letaglóz a bejelentés és hatalmas sikereket jósol az iPad-nek, mások pedig a kimaradt funkciókat, kihagyott lehetőségeket fájlalják majd. Steve Jobs azonban bizakodva zárta a bemutatót: szerinte, ha eddig 75 millió iPod Touch és iPhone fogyott világszerte, akkor pontosan ennyi azoknak a száma, akiknek első pillanattól ismerős lesz az iPad kezelése. Valóban, a sikert majd az idő és a számok adják meg - addig csak találgathatunk, drukkolhatunk vagy épp mi is duzzoghatunk a kimaradt telefonálási funkción vagy épp valamelyik másik hiányérzetünkön.


További részletekért elolvashatja, milyen a teljes Apple iPad specifikáció.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.