Hirdetés

Ezért fizetsz még többet az új tabletedért



|

16 gigabájt 2014-ben már semmire nem elég - ezt pedig a gyártók is tudják. Legyen szó az iPad Air 2-ről vagy a Nexus 9-ről, a belépőmodell egy erős kompromisszum.

Hirdetés

Igaz, hogy a prémium termékek igen jól mennek manapság a tech szektorban, de azért a vételár minden márka számára fontos szempont - még az Apple-nek is, ami igencsak tisztes eladásoknak örülhet a magas árcédulái ellenére. Azt sajnos régóta tudjuk, hogy ami Amerikában dollár, azt az európai és a magyar adószokások miatt még az eurónál is rosszabb árfolyamon kell átszámoljuk forintba. 

Hirdetés

Az iPad Air 2 indulóára így például 164 990 forint, 499 dollár helyett - ez lenne a vonzó ajánlat. Ez nem kevés pénz, de legalább megnyugtathatjuk magunkat azzal, hogy erősen prémium minőségű eszköz, a tabletpiac csúcsát jelenti, és évekig jó lesz minden tekintetben, ha egy kicsit vigyázunk rá. Azonban mielőtt valaki boldogan belevág egy ilyen, néha évekig tartó kapcsolatba, mérlegelnie kell. A belépőmodell ugyanis inkább csalinak tekinthető, és legjobb esetben is az erősen minimalista felhasználókat elégíti csak ki a maga 16 gigabájtos tárhelyével, amiből eleve csak kevesebb áll rendelkezésre. 

 

Hamar elmegy rajta a 16 gigabájt

 

16 gigabájt? A vicckategória

Bár a 16 gigabájtos tabletek jók lehetnek az oktatási szektorban, Magyarországon emiatt senki feje ne fájjon. Nézzük tehát a mindennapokat, amelyek során egy modern felhasználó számára elégtelen a 16 gigabájtos kapacitás. Ha sok fotót vagy videót készítünk, az hamar megeszi a tárhelyet, egy-egy olyan játék vagy app, mint az Asphalt 8 pedig szintén drámai arányban zabálja az elérhető helyet. Azt se felejtsük el, hogy az operációs rendszer OTA frissítésének is kell hely bőven, az iOS-nél a főverzióváltáshoz több gigabájt szabad helyre volt szükség. 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis miért nem 32 gigabájttal indul az iPad Air 2? Elvégre egy micro-SD kártyánál körülbelül 4000 forint különbségről beszélünk, egy nagy nemzetközi áruházban pedig 1000 forintnyi az eltérés. Természetesen az Apple költsége ennek a töredéke a gyártás során. 

Nem kell hozzá sokat agyalni, hogy rájöjjünk, az Apple azt szeretné, ha a 64 vagy a 128 gigabájtos modellt vennénk meg 199 990 vagy 234 990 forintért. Ez pedig a fentiek fényében nem kevés árkülönbség, vagyis óriási haszonkulcs a gyártónak. Nekik mindegy az is, ha a 16 gigabájtos csalit veszi valaki, természetesen azon is nyernek. A helyzet inkább az, hogy az indulóár 164 990 forint, és lehetőségünk van 35 vagy 70 ezer forinttal többet fizetni (ami Amerikában persze újfent csak 100 és 200 dollár). Jó üzleti fogás, kapitalista hozzáállás, felhasználói oldalról pedig sajnálatos tény. 

 

A Nexus 9-nél is meg kell fontolni a választást

 

Nem csak az Apple csinálja ezt

Persze a Samsungnál mindig ott van a memóriakártya-hely, így mondhatnánk, hogy csak az Apple-lel van "gond". Ez azonban nem igaz, egyre több gyártó veszi át ugyanis a trendet. A Google Nexus 9-es táblagépe például 80 dolláros felárat számol fel a 16 és a 32 gigabájtos modellek között. Ennek pedig ugyancsak komoly jelentősége van, hiszen itt már nincs micro-SD-foglalat. Ugyanilyen alapon működnek az Amazon táblái is, ott azonban visszafogottabb, 20 dolláros a különbség. 

Természetesen sok érvet fel lehetne hozni, hogy miért rossz még magának a gyártónak is a kis tárhellyel foglalkozni. Elvégre 32 gigabájtot sem olyan nehéz belakni, utána pedig senki nem akar szünet nélkül új appokat vásárolni. Ugyan a felhő sok dologra megoldást jelent, és onnan tényleg csak akkor töltünk le valamit, ha szükség van rá, de ahhoz internet is kell. Ilyenkor pedig már nem csak az adatfogyasztást kell állandóan ellenőrizgetni, hanem az elérhető szabad tárhelyet is. 

Éppen emiatt előrelátó gondolkodással a modern felhasználó kénytelen azt mondani, hogy inkább tovább gyűjtöget, de a 64 vagy a 128 gigabájtos modellt veszi meg - a 16 gigabájt ma már semmire sem elég. Esetleg a tavalyi kiadásokra szavaz - az iPad Air például 32 gigabájtos kiadásban 145 990 forintba kerül. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.