Hirdetés

Ezt tudjuk eddig a Windows (Phone) 10-ről

|

Forradalom helyett reszelések halmazát hozza a mobilos rendszer.

Hirdetés

A Microsoft múlt heti nagy sajtótájékoztatójának sztárja a számítógépes és táblagépes Windows 10 volt, noha a cég bejelentette a következő generációs Windows Phone-t is. A mobilos rendszer nem kapott nagy hírverést a sajtóban, amely fő oka, hogy a Google Android és Apple iOS legújabb változataihoz hasonlóan amolyan iteratív mérföldkő: végfelhasználói szempontból nincsenek benne kimondottan „gyilkos” fejlesztések, inkább csak reszelések halmazáról beszélhetünk. Az egyik talán legfeltűnőbb újdonság, hogy a redmondiak megint megváltoztatták az operációs rendszer nevét, Windows Phone 10 helyett az új verzió simán csak „Windows 10”.
 

Hirdetés


Te és én, kettecskén

A következő generációs Windows Phone központi fejlesztési irányvonalát az integráció jelenti, konkrétan a számítógépes Windows 10-zel való szoros együttműködés. Ez több módon is megnyilvánul, technikai értelemben a legnagyobb közös nevezőt az univerzális alkalmazások használata jelenti.


Az univerzális alkalmazás olyan program, amely a számítógépes és mobilos Windows 10 rendszereken egyaránt módosítás nélkül működőképes, de a kezelőfelülete idomul a kijelző méretéhez és felbontásához. A fejlesztőknek csak a többféle grafikus felületet kell külön elkészíteniük az ilyen alkalmazásokhoz, a programok kódbázisainak egyéb részei – a működési logika és hasonlók – a futtató eszköztől függetlenül teljesen azonosak. A Microsoft természetesen élen jár ezek gyártásában, többek közt az érintésre optimalizált új Office szoftverek, a Fényképek, Videók és Zene programok is univerzális alkalmazások lesznek.
 


A számítógépes és mobilos Windows 10 közti integráció másban is megnyilvánul, az eddigi legegyértelműbb példának az értesítési központ tűnik. A két rendszer megosztja egymással az értesítéseit: a bejövő SMS-ről a számítógépünkön is kapunk értesítést, ha pedig töröljük a PC-n az értesítést, akkor az a mobilunk értesítési központjából is eltűnik majd.


Polír a sarkokban

Ezeken túlmenően a mobilos Windows 10 újításai úgy tűnik csak az apró részletekben lesznek nyilvánvalóak, azonban a Microsoft egyelőre nem bizonyult bőbeszédűnek a témában. Azt például tudjuk, hogy a Windows 10 új virtuális billentyűzete igény szerint átméretezhető, húzással áthelyezhető a kijelző egy számunkra szimpatikusabb helyére (szabadon lebeghet a megjelenítőn). Ezen felül képes lesz speciális karaktereket hangutasításra beírni, azaz például a „hashtag” kimondására beszúrhat a szövegmezőbe egy kettős keresztet. Érdekes még, hogy például Skype csevegés közben lehetséges lesz a program elhagyása nélkül SMS-t írni, csak ki kell választanunk egy legördülő listából a billentyűzet által kezelendő alkalmazást.
 


Elérhetőség

A mobilos Windows 10 szabadon tesztelhető előzetese valamikor február során debütál majd a nagyérdemű számára, természetesen csak és kizárólag saját felelősségre telepíthető. A végleges verziója ingyenes frissítés formájában valamikor az év második felében válhat elérhetővé a jelenleg Windows Phone 8.1-et futtató okostelefonokra. A Microsoft szerint szándékukban áll az összes elviekben kompatibilis telefont frissíteni az új operációs rendszerre, azonban egyes készülékeken hardveres limitációkból fakadóan nem feltétlenül lesz elérhető az OS összes újdonsága.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.