Hirdetés

[Frissítve] Fekete hete lehet Európában az Androidnak



|

Az Európai Bizottság euromilliárdos vádakkal kopogtathat a Google-nél.

Hirdetés

A Financial Times beszámolója alapján az Európai Bizottság már az utolsó simításokat végzi a Google elleni legújabb trösztellenes vádcsomagján, az ügy központi szereplője az Android lesz. Az EB problémáját az jelenti, hogy a Google hardvergyártó partnerei csak akkor telepíthetik a Play Áruház programboltot a termékeikre, amennyiben azokra további Google-től származó szoftvereket is installálnak. Ez a magyarázata annak, hogy az Android hivatalos programboltját elérő készülékeken kivétel nélkül megtalálható például a Play Zene, a Youtube, vagy éppen a Chrome.

Hirdetés


Kritikusai szerint a keresőcég visszaél a piaci helyzetével, ugyanis a Play Áruház nélkül nincs értelme Android rendszerű eszközöket piacra dobni. A fogyasztók elvárják a hivatalos programbolt elérhetőségét az újonnan vásárolt mobileszközökön, a Play Áruház alternatív boltra való lecserélése jelentős hátrányt jelentene a gyártók számára. Ennek következtében a cégeknek nincs más lehetőségük, minthogy elfogadják a Google feltételeit, és a vásárlók orra alá tolják az Android működéséhez nem szükséges szolgáltatásokat. A mobilgyártóknak többnyire csak kényelmetlenséget jelent a praktika, ám a keresőcég riválisai számára piactorzító hatású lehet.


Az Európai Bizottság már egy éve nyomoz az ügyben, a jelenlegi információk szerint a Google legkorábban szerdán megkaphatja a formális vádakat tartalmazó listát. A vádpontok ellen természetesen fellebbezhet. Elmarasztaló ítélet esetén a keresőcég nem csak a kifogásolt üzleti praktikáinak befejezésére kötelezhető, de az előző üzleti évben szerzett globális bevételének akár 10 százalékát is kifizetheti büntetésként.


[Frissítés] "Az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül. Várakozással tekintünk arra, hogy az Európai Bizottságnak is megmutathassuk az Android rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit" - reagált a sajtóhírekre Kent Walker, a Google vezető nemzetközi jogtanácsosa.


(Forrás: 9to5Google, Financial Times)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.