Hirdetés

Fontos újításokkal érkezhet az Android 2.2



|

A pletykák szerint Wi-Fi hotspot funkció is kerül az operációs rendszer új verziójába.

Hirdetés

Az Android 2.1 "Eclair" kiadásakor már ismert volt, hogy a következő verzió kódneve Froyo lesz - amely a Frozen Yoghurt rövidítése -, azonban a várható újításokról nem sok információt kaptunk. A bejelentés valószínűleg a jövő héten fog megtörténni, a Google I/O-konferenciáján - addig is összeszedtük a keringő pletykákat.

 

Android 2.2 Froyo
Android 2.2 Froyo

 


Az Android jelenlegi legnagyobb problémáját a töredezettsége jelenti: a piacon újonnan megvásárolható készülékeken igen széles skálán mozog az OS verziója, lényegében az 1.5-től a 2.1-esig összesen négyféle fő verzió található meg. Sajnos az új változatokra írt szoftverek visszafelé nem feltétlenül kompatibilisek, amely elég nagy káoszt tud okozni.


Ezt a Google részben úgy kívánja megoldani, hogy a rendszerben alapvetően jelen lévő programokat és komponenseket a Marketen is elérhetővé teszi - így ha egy telefonhoz nem érkezik új firmware, akkor is lehetőség lesz részben frissíteni. A jelenlegi inkompatibilitás problémája más ügy: ezzel sajnos már nincs mit kezdeni, de lassan véglegessé válnak a különféle alapvető API-k, és az előbb említett letöltési lehetőség miatt ez a jövőben nem fog akkora problémát jelenteni.

 

 

Android 2.2 Froyo
Android 2.2 Froyo

 

Rátérve a valódi újdonságokra, a Froyo állítólag képes lesz a mobilinternet megosztására USB-n, és Wi-Fi-n keresztül is. Előbbi nem hatalmas újdonság, hiszen már nagyon régóta jelen van ez a funkció a telefonok többségében, viszont a Wi-Fi hotspottá való alakítás már nem éppen hétköznapi lehetőség. Sajnos az nem világos, hogy ez tisztán szoftveres megoldás, vagy külön hardver is szükséges hozzá.


Szintén hatalmas újításnak ígérkezik a Dalvik nevű platform-független futtatói környezet új fordítója is: a Google állítólag bevezeti a JIT-módszert, amellyel a programok teljesítménye akár ötszörösére nőhet. Ez elsősorban abból adódik, hogy a futtatói környezet a forráskódot rögtön natív gépi kódra fordítja, így a futtatáskor nincs szükség a közbülső értelmezési fázisra.

 

 

Android 2.2 Froyo
Android 2.2 Froyo


Akcióban a JIT fordító: nélküle átlagos 6,5-7 MFLOP a számítási teljesítmény

 


Természetesen a már alapvetően natív programok teljesítményét ez legfeljebb akkor befolyásolja, ha azok egyes moduljai a Dalvikban futnak le, és azok is optimalizálva lesznek az új fordítóhoz. A Froyo további újdonságai között még valószínűleg megtalálható lesz az automatikus frissítési szolgáltatás, és a 10.1-es Flash-lejátszó is.

 


Utóbbi látható működés közben a beágyazott videón, a végén pedig egy pillanatra feltűnik az Android 2.2 megújult kezdőképernyője is - csak hogy legyen egy kis kozmetikázás is, a biztonság kedvéért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.