Hirdetés

Forradalom előtt a vezeték nélküli töltés



|

A wireless töltés hamarosan elérheti azt a szintet, hogy kiválthatja a hagyományos vezetékes megoldást.

Hirdetés

A mobil eszközök vezeték nélküli töltése kétségtelenül hasznos találmány, ám jelenlegi formájában még nem érett meg a széleskörű elterjedésre. A manapság elérhető 5W-os megoldások a túlságosan hosszú töltési idő miatt egyelőre nem egyenrangú riválisai a hagyományos vezetékes módszernek. A Wireless Power Consortium jó ideje dolgozik a technológia továbbfejlesztésén, aminek gyümölcse hamarosan beérhet a 15 Wattos Qi töltőpadok képében. Ez az eredmény már megközelíti például a Qualcomm Quick Charge 2.0 kínálta értékeket, egy átlagos mobiltelefont fél óra alatt képes 60%-ra feltölteni. Az egyetlen kényelmetlenséget az jelentheti, hogy a jelenleg elérhető eszközök egészen biztosan nem lesznek kompatibilisek az új megoldással.

 

Hirdetés

 

A WPC egyébként is kénytelen belehúzni a fejlesztésbe, hiszen közvetlen riválisai egyre inkább feljövőben vannak. Az Alliance for Wireless Power elméleti síkon már az 50W-os töltőket tervezi, a Power Matters Alliance pedig többek között a Duracell támogatását is bírja. Vészjósló hír továbbá, hogy a Samsung már nem kizárólag a Qi megoldást részesíti előnyben, a Galaxy S6 és S6 Edge a PMA vezeték nélküli töltési szabványát is támogatja. Az Intel Rezence technológiája mellett a Broadcom is színre lépett, az ő eszközeik mindhárom társulás szabványát ismerik majd.

 

 

Arról egyelőre semmit nem lehet tudni, hogy mikorra várható a 15W-os töltők kereskedelmi forgalomba kerülése. A Wireless Power Consortiumot mindenesetre erősen sürgeti az idő, ha riválisainak sikerül beelőzniük újításaikkal, könnyen semmivé válhat a Qi piacvezető pozíciója. A nagy versenyfutás eredménye egyelőre megjósolhatatlan, nekünk felhasználóknak azonban csak jót jelenthet az erős konkurencia felbukkanása.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.