Hirdetés

Gigabites adatátvitelre is alkalmas a WiMAX 2



|

Vélhetően két év múlva kezdődhet el az új szabvánnyal kompatibilis csomópontok kiépítése.

Hirdetés

Declan Byrne, a WiMAX Forum marketingigazgatója bejelentette, hogy a hivatalosan 802.16m jelzésű szabványt a tervek szerint most novemberben fogják véglegesíteni. 2011 folyamán vélhetően megérkeznek adó/vevő oldalról is az első kompatibilis eszközök, majd egy évvel később elkezdődhet a valódi hálózatok kiépítése.

 

 


A második generációs WiMAX elméletileg akár 1 gigabites le- és feltöltési sebességet is képes biztosítani, szemléletesebben fogalmazva ez 128 megabájtot jelent másodpercenként. Az előző generáció ennél jóval szerényebb: „csupán" 70 megabit az elvi maximum, amely átszámítva 8,75 megabájtnak felel meg. Mindettől függetlenül nem szabad azt hinni, hogy valós körülmények közt is el lehet majd érni az új technológia maximális határát: Mohammad Shakouri, a WiMAX Forum alelnöke szerint átlagosan 100 megabites sávszélességet fognak majd biztosítani a hálózatok.


Sajnos a 802.16m hatótávolsága nem változott az előző generációs szabvány óta, csomópontonként maximum 80 négyzetkilométeres területről van szó. Hazánkban egyik szolgáltató sem tervezi WiMAX-hálózat kiépítését, itthon a gyűjtőnéven LTE-nek nevezett technológiára fog épülni a negyedik generációs mobilhálózat - azonban még sokat kell várni a kereskedelmi bevezetésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.