Hirdetés

Google beadvány a Java és Android jövőjéért



|

A Java atyja szerint pedig nem kicsit pénzéhesek az Oracle ügyvédei.

Hirdetés

 

A Google kérte a bíróságot, hogy ejtse az Oracle által augusztusban indított keresetet, melyben a felperes a Java használatát kifogásolja a Google ingyenes Android operációs rendszerében.

 

Karen Tillman, az Oracle szóvivőjének augusztusi közleménye szerint „Az Android kifejlesztése során a Google tudatosan, közvetlenül és folytatólagosan visszaélt az Oracle Java-val kapcsolatos intellektuális tulajdonával. Keresetünk révén szeretnénk elérni, hogy megfelelő jogorvoslatot kapjunk."

 

Az Oracle a Sun felvásárlásakor egyúttal a Java-technológia jogaira is szert tett. A Java egy szoftveres környezet, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók, a megfelelő szoftver telepítését követően, kompatibilis programokat futtathassanak a számítógépeiken.

 

Google: előre a szabad forrású Javáért!

 


A Google az Android kifejlesztésekor egy Java-kompatibilis megoldást is integrált az operációs rendszerbe: a Dalvik-ot „clean room" alkalmazásként, a Sun technológiájának és intellektuális tulajdonának felhasználása nélkül dolgozták ki - nyilatkozta a per indításának hírére Ken Dulaney, a Gartner elemzője. A Dalvik egy virtuális gép rendszer, ebben elkülönítva futtat minden programot az Android. A nyílt forráskódú Linux kernelre épül és saját köztes utasításkészletet, kódokat valamint állomány formátumokat használ.

 

Google Android
Google Android

 

 

A Computerworld.com vonatkozó hírében olvashatjuk, amint James Gosling, a Java atyja nyilatkozik az ügyről. „A Sun és Oracle integrációs ülésein, ahol a Sun és a Google közti szabadalmi kapcsokat feszegették látszott, miként szikrázik az Oracle ügyvédeinek szeme. A szabadalmi perek indítgatása sosem volt benne a Sun genetikai kódjában." - ezeket a szavakat használta Gosling személyes blogján.

 

Vannak elemzők, akik szerint ugyan a Google egy kis pénzzel elsimíthatná a dolgot, de rossz kicsengést kapna az ügy így is - legalábbis az Oracle-ra nézve. Vajon milyen gazdája lesz a Sun-tól örökölt Java-nak ezek után az Oracle?

 

 

Jogi válaszlépések

 

 

A Google most hétfőn tett válaszlépéseket az ügyben. Beadványában tételesen tagadta az Oracle szerint hét pontban elkövetett szabadalmi jogsértés vádját, „jogilag fogyatékosnak" nevezve a beadványt. Kérésében nem áll meg itt, szeretné elérni, hogy az érintett szabadalmakat hatálytalannak nyilvánítsák.

 

 

„Az Oracle panasza megengedhetetlenül homályos és körülhatárolatlan állításokat tartalmaz a szerzői jogi szabálytalanságokkal kapcsolatban." - áll a Google válasz-beadványában.

 

November 18-ra írták ki a meghallgatást a Google kérésével kapcsolatban, ekkor érvelhet a cég a maga - és bizonyos tekintetben a szabad forráskódú Java közösség - igazáért.

 

„Csalódottak vagyunk, hogy a nyílt forráskód több éves támogatását követően az Oracle csak irányt vált és homályos szoftverjogi kijelentéseivel megtámadja nem csak az Androidot, de az egész open-source Java közösséget." nyilatkozta egy Google szóvivő a hétfői Google beadvány kapcsán.

 

 

 

Google Android
Google Android

 

 

A Google kiemelte Dalvik VM rendszerével kapcsolatban, hogy az nem csak Java, hanem más programnyelveken írt alkalmazásokat is képes futtatni, bármilyen eszközön, melyre elkészítették a Dalvik VM-et. Az alkalmazások nem a Java kódjaira, hanem a Dalvik saját, külön bejáratú utasítás kódjaira fordulnak le: „A Dalvik VM nem egy Java VM " - olvasható a beadványban.

 

Azt is fucsállja a Google, hogy az Oracla a SUN megvásárlása előtt még kifogásolta, hogy a SUN megtartja magának a Java jogait (így akarván befolyással lenni az iparágra), ahelyett, hogy nyílt forráskódúvá tenné a platformot. Ezek az idők elmúltak és az Oracle most perel.

 

Az Oracle szerint az Android még a Java-val indult, csak később változtatta meg a kódrendszerét. Továbbra is kitart tehát a felperes állítása mellett, ha a bíróság neki ad igazat, akkor a Google Java licenc díjat kényszerülhet fizetni, ami persze az Android alapú telefononok gyártóira és a vásárlókra hárul majd tovább és lelassíthatja az Android pályafutását.

 

Nemrégiben számoltunk be egy másik lassítási kísérletről a Microsoft részéről. A szoftveróriás a Motorola elleni perével akarja felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire ingatag helyzetbe hozhatja a gyártókat az alapjában nyílt forráskódú, de számos kiegészítő licenc beszerzését igénylő Android - ezzel szemben saját Windows Phone 7 rendszerét mint teljes körűen licencelt megoldást ajánlja a gyártóknak a Microsoft.

Cikkünket a ComputerWorldtől vettük át.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.