Hirdetés

Google I/O: Ősztől teljesen megújul az Android



|

A keresőcég éves fejlesztői konferencián mutatta be, hogyan fest majd a teljesen áttervezett operációs rendszer.

Hirdetés

Szerdán kezdődött a Google kétnapos fejlesztői konferenciája, a Google I/O. A cég már a San Francisco-i rendezvény nyitónapján előállt néhány nagy meglepetéssel: például azzal, hogy ősztől teljesen megújul az Android külseje.

Hirdetés

A népszerű operációs rendszer legújabb változatának fejlesztői változatát, az L Developer Preview-t alig néhány hónappal az utolsó komolyabb frissítés, a 4.4 KitKat kiadása után mutatták be. A Google szoftverfejlesztői teljesen áttervezték a platform vizuális megjelenését, minek következtében a felhasználói élmény is gyökeresen megváltozott.

Az új szoftverbe több mint 5000 API-t (alkalmazásprogramozási interfészt) zsúfoltak bele, de a valódi újdonságot mégsem ez, hanem az megújult felület jelenti, amely már a Google új, Material Design nevű „arculati kézikönyve” alapján készült el. A Material Design célja, hogy teljesen egységessé tegye vállalat Androidon, Chrome OS-en, a weben és az autós információs és szórakoztató rendszereken futó alkalmazásainak megjelenését. 

Lecserélték a Gmail interfészét, minimalista stílusú gombokat terveztek, a szögletes ikonokat pedig kerekre cserélték. Komoly ráncfelvarrást kapott a Google Billentyűzet és a gyorsbeállítások menüje is; a felhasználók ősztől a megszokottnál többféle üzemmódban is használhatják majd a telefonukat. A Google „házi betűtípusát”, a Robotót is áttervezték egy kicsit, hogy „az órádtól a laptopodon át a televíziódig” minden képernyőn jól olvasható legyen.

A vállalat tájékoztatása szerint idővel valamennyi alkalmazásuk megkapja majd az új „Material designt”, de egyelőre csak az olyan, kimondottan gyakorta használt appokat porolták le, mint amilyen például a tárcsázó.

Újragondolták az értesítéseket is. Tulajdonképpen egyesítették, és új, a Google Now kártyáira emlékeztető külsővel ruházták fel az értesítési panelt és a záróképernyőt, így anélkül is megnyithatjuk az ott megjelenő üzeneteket, hogy feloldanánk a készüléket. A használat közben megjelenő értesítések is megváltoztak. Telefonunk ezentúl egy, az LG G3-éhoz hasonló, legördülő értesítési sávban figyelmeztet majd minket, ha bejövő hívásunk van vagy SMS-t kaptunk.

A teljesítmény is sokat javult. Dave Burke, a Google tervezőcsapatának vezetője szerint az Android L sokkal jobb memóriamenedzsmentet szavatol, mint a szoftver korábbi verziói, és az erőforrás-elosztása is jobb.

A fejlesztők már szerdán letölthetik az új operációs rendszert; a felhasználók valamikor idén ősszel kapják meg a frissítést. Valószínűleg azt is csak akkor tudjuk majd meg, hogy ezúttal melyik édességről nevezték el az OS-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.