Hirdetés

Gyorsabbak lesznek a megfizethető mobilok



|

Felvette a kesztyűt a Qualcomm, már a középkategóriában is kínál nyolcmagos processzort.

Hirdetés

Az okostelefonokba és táblagépekbe lapkakészleteket gyártó kínai vállalatok az utóbbi úgy két évben elég sok borsot törtek a piacvezető Qualcomm orra alá, hiszen a trendekre és architekturális fejlesztésekre meglepően gyorsan reagálva az alsó- és középkategóriában is tetszetős megoldásokkal álltak elő. Erre az egyik legjobb példa, hogy nyolcmagos processzorú MediaTek lapkakészlettel már hónapok óta kaphatóak 200 dollár alatti okostelefonok.
 

Hirdetés


Az ismert androidos mobilgyártók ettől függetlenül tipikusan hűségesek maradtak a Qualcommhoz. Ennek valószínűleg több oka is van: a Qualcomm bizonyítottan jó terméktámogatást nyújt (itt a régebbi chipek újabb Android rendszerekkel kompatibilis meghajtóprogramjainak kiadására gondolunk), plusz talán nem szerettek volna olyan helyzetet teremteni, hogy az egyik olcsó mobiljuk már nyolcmagos, míg az ötször annyiba kerülő csúcskészülékük csak négymagos. A gyártó szeretik azt sugallni a fogyasztóknak (vagy legalábbis nem eloszlatni a téves benyomásukat), hogy több processzormag = gyorsabb telefon, így furcsán jönne ki a dolog.


Ettől függetlenül a Qualcomm nem hunyt szemet a riválisok érdemi és sajtós ténykedése felett, amelynek egyenes következményei a Snapdragon 400 és Snapdragon 600 termékcsalád a napokban bejelentett tagjai. Ezek nem csak papíron tűnnek jobbnak az eddigi modelleknél, de Cortex-A53 és Cortex-A57 processzormagoknak köszönhetően valóban komoly újítások.


Snapdragon 415 / 425

Az alsó-középkategóriás telefonokba szánt Snapdragon 400 széria új tagjaiban nyolcmagos processzor található, bár a big.LITTLE elrendezésnek köszönhetően valójában 2×4 modulról van szó. Ha alacsony a terhelés, akkor az alacsonyabb órajelen dolgozó 4 magot használja a processzor, komoly terhelés esetén pedig a magasabb órajelűek veszik át a feldolgozást. Ez annyit tesz, hogy valójában szimultán csak 4 darab magot használ a processzor; tudtunkkal az összes jelenleg piacon lévő nyolcmagos processzor ezen az elven működik.
 


A lassabb magok órajeleit egyelőre semelyik újdonság esetében sem árulta el a Qualcomm, azonban a gyorsabb magcsoport maximális órajele a Snapdragon 410 esetében 1,4 GHz, míg a Snapdragon 425-ben lévő magok akár 1,7 gigahertzig is elmennek. Az Adreno 405 grafikus alrendszert használó új lapkakészletek a memóriakezelés terén is eltérnek, ugyanis az olcsóbbik modell maximum 667 megahertzes, míg a drágábbik már 933 megahertzes LPDDR3 RAM-ot képes használni.


Ezen túlmenően két ponton különbözik a két egység: az olcsóbbik modell 21 helyett csak 13 megapixeles kamerákat képes kezelni, továbbá a beépített LTE modeme 300 / 100 Mbps helyett maximum 150 / 50 Mbps átviteli sebességre képes. Megemlítendő, hogy a Snapdragon 400 család friss tagjai képesek 1080p-s videókat lejátszani és rögzíteni, lassan már ez is teljesen természetessé válik a megfizethető mobilok közt. Végül egy jó hír: az első Snapdragon 415-öt használó mobilok már az idei év első felében piacra kerülnek. A jelek szerint a 425-öst használó eszközökre még várni kell egy darabig.


Snapdragon 618 / 620

Nem kevésbé érdekesek a Qualcomm felső-középkategóriás mobilokba szánt újdonságai sem: a Snapdragon 618 hatmagos, míg a Snapdragon 620 nyolcmagos processzort használ, ez az egyetlen lényegi különbség köztük. Az alacsonyabb teljesítményű – négy magból álló – Cortex-A53 magcsoport mindkettő esetében 1,2 gigahertzen üzemel, míg a nagy teljesítményű Cortex-A57 magok már 1,8 gigahertzesek.
 


A Snapddragon 600 család valamikor a jövőben piacra kerülő tagjainak grafikus alrendszeréről még nem rántotta le a leplet a Qualcomm, mindkettőben „következő generációs” Adreno GPU dolgozik. A 400-as széria előbb emlegetett tagjaitól eltérően ezek a lapkakészletek már képesek dupla csatornán kezelni a 933 MHz-es LPDDR3 memóriákat, az LTE vezérlőjük 300/100 Mbps maximális sebességre képes.


Az új Snapdragon 600-asok maximum 21 megapixeles kameraszenzorokat kezelnek, ám ennél érdekesebb, hogy videót 4K-s felbontás mellett 30 képkocka/másodperces sebességgel, míg 1080p-ben akár 120 FPS-sel is rögzítenek. Méghozzá H.265 (HEVC) formátumban, eltérően a Snapdragon 415 / 425 termékektől, amelyek csak lejátszani képesek a kérdéses kodekkel tömörített videókat.


(Nyitókép: Qualcomm)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.