Hirdetés

Ha Katarba mész, a hatóságok szabadon turkálnak majd a telefonodban a tudtod nélkül



|

Rettenetes kémszoftvereket telepíttetnek a szurkolókkal, az adatvédelmi hatóságok azt kérik, vegyenek inkább eldobható telefont..

Hirdetés

Inkább vegyenek üres mobilt és arra installálják a katari vébé szervezői által elvárt appokat, ne saját telefonra töltögessék őket, ugyanis hatalmas kockázatot jelentenek - erre kéri most már több ország adatvédelmi hivatala is a világbajnokságra látogató szurkolókat, most éppen a németek figyelmeztették őket. 

Alapvetően két appról van szó. Az egyik, az Ehteraz egy covidkövető app, a másik a vébé hivatalos alkalmazása, a Hayya. Utóbbi elvileg a meccsjegyek nyomon követésére szolgál, illetve ingyen lehet utazni vele a metrón - emlékeztet a 444.hu.

Hirdetés

Ezek közül az Ehteraz az igazán súlyos, olyan, mint egy megvadult kémszoftver. Például ezért:

  • hozzáférést kér a telefonon lévő összes tartalom olvasásához, törléséhez vagy módosításához,
  • a Wi-Fi- és Bluetooth-hozzáféréshez,
  • más appok felülírásához,
  • képes megakadályozni azt is, hogy a készüléket alvó módra kapcsoljuk,
  • blokkolhatja még a képernyőzár kikapcsolását is.

A Hayya "csak" a személyes adatok megosztásához, a telefon pontos helyének meghatározásához, a készülék alvó üzemmódba kapcsolásának megakadályozásához és a telefon hálózati beállításainak megtekintéséhez kér hozzáférést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.