Hirdetés

Hamarosan minden mozgásunkat követi az Android



|

Az Apple M7-es processzorára egy fitneszes API-val válaszol a Google.

Hirdetés

Az Apple egyik nagy, bár kevésbé emlegetett újdonsága az M7-es társprocesszor volt az iPhone 5S bemutatójakor. A lapka begyűjt minden adatot, amit a készülék szenzorai érzékelnek. Az információkat az M7-es processzor tárolja és dolgozza fel, méghozzá a háttérben, készenléti állapotban. Mondani sem kell, hogy mindez végtelen lehetőségeket jelenthet a jövőben az appfejlesztők számára. A Google most az M7-es lapkára próbál meg választ adni, méghozzá szoftveresen, az Android részeként. 

Hirdetés

A webóriás egy fitneszes API-val igyekszik újítani. Ez az API minden létező adatot begyűjt, amiket az androidos készülékek szenzorai képesek érzékelni. Minden bizonnyal a támogatást kiterjesztik a viselhető eszközökre is, elvégre mindennek akkor lenne nagy haszna, ha a fitneszes kiegészítőket, a karkötőket és a pulzusszámlálókat is tudná követni a rendszer, majd az azok által rögzített értékeket feldolgozni és használni

 

 

Érdekesség, hogy a mozgásunk és a fitneszes életünk követését az Android már korábban megkezdte: a 4.4-es verzióban már megtalálható egy alap lépésszámláló. Azt nem tudni, hogy az új API mikor válik elérhetővé, ugyanis egyelőre még a fejlesztők sem férnek hozzá. Az viszont kétségtelen, hogy a Google sokat dolgozik majd rajta. Ez már csak abból is kikövetkeztethető, hogy minden héten növekszik a frissen bemutatott viselhető eszközök száma. Az elemzők szerint a kategória felnőttkorba lépett, az idei év pedig abszolút az magunkon hordható okoskiegészítőkről szólhat. Elég csak a CES-re gondolni, ahol karkötők mellett órákat, sőt még okosékszereket is mutogattak a közönségnek. Egyelőre sokan idegenkednek tőlük, de így volt ez az okostelefonokkal is a kezdetekben. 


 

Természetesen mivel a Google nem gyárt hardvert, ezért a fitneszes API megtámogatása hardveres fronton a mobilgyártókra marad. Ezzel vélhetően nem lesz nagy probléma, főként, hogy úgy tűnik, a viselhető eszközök forradalma is döntő többségében az Android platformra épül. Kis szerencsével már a februári Mobile World Congressen megláthatjuk az első fecskéket, amelyek megpróbálják kihasználni az új őrületet, és egyben a Google közelgő API-ját is. 

Amint arra többen is rámutattak, az Apple olyan szempontból a Google előtt jár, hogy az almás cég egyetlen kézben kínálja a szoftveres és a hardveres támogatást az appok és a viselhető eszközök fejlesztőinek. Ez a Google esetében két részre szakad, de mint az Androidról bebizonyosodott az utóbbi években, ez egyáltalán nem lehet akadály még azoknak sem, akik a semmiből, esetleg közösségi támogatással akarják felépíteni a saját ötletüket. 


 

Amennyiben a Google a megfelelő szoftveres támogatással teszi az életünk részéve a viselhető eszközöket és az azok által gyűjtött adatokat, az Apple pedig mondjuk az iWatch-csal, akkor könnyen elképzelhető, hogy az iCloudban és a Google-fiókunkban hamarosan az is ott lesz, mennyit futottunk vagy sétáltunk ma. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.