Hirdetés

Hamis iPhone - mire figyeljünk?



|

Hogyan kerülheti el, hogy hamis iPhone-t vásároljon, illetve mit tegyen vele, ha már egyszer mégis hozzájutott, és nem csak levélnehezékként akarja használni? Segítünk!

Hirdetés

Napjaink egyik legvágyottabb mobilja az iPhone 4, az ára pedig ennek megfelelően meglehetősen magas – olyannyira, hogy várhatóan az új verzió (iPhone 4S) érkezése sem fogja lenyomni a korábbi modellek árát. A hamisított termékek egyre nagyobb hullámokban érkeznek be hazánkba, még akkor is, ha a helyi és az uniós törvények is tiltják és büntetik a hamis márkajelzéssel ellátott készülékek forgalmazását. A távol-keleti gyártósorok ettől még működnek, sőt, olyan, az eredetire megtévesztésig hasonlító mobilok jönnek le róluk, hogy érdemes átvenni, miként szúrhatjuk ki a hamis iPhone 4-et.



Kéz alól ne!

Ha az utcán sétálva valaki gyanúsan olcsón (20–30 ezer forint) kínál eladásra iPhone 4-et, akkor azonnal érdemes gyanakvónak lenni. A 150–200 ezer forintba kerülő mobilokat sehol, semmilyen forrásból nem lehet ekkora árcsökkenéssel megvásárolni, még akkor sem, ha használt az adott termék.



Ha mégis úgy döntünk, hogy megnézzük, akkor már a csomagolásnál előjönnek a különbségek. Az általunk vizsgált, hamis iPhone 4 dobozán a kép fakó volt, láthatóan fénymásolták az eredetit. A doboz minősége is messze volt az Apple-éhez képest, de ha ez nem, akkor az mindenképpen árulkodó tényező, hogy a mobilt tartó műanyag tálca körülbelül fél centiméterrel vastagabb volt az „iPhone”-nál, ami miatt az lötyögött a dobozban. Ilyen slendriánságot az Apple sosem engedne meg magának.



Ha kézbe vesszük a telefont, akkor attól függ a dolgok kimenetele, hogy volt-e már a kezünkben iPhone. Ha igen, akkor azonnal észrevehető, hogy a hamisítványok könnyebbek, az összeszerelésük gyatra, hiszen nem kerülnek bele minőségi alkatrészek, komponensek – ez leginkább a kijelzőn, illetve annak színvonalán tűnik fel.



Ha nem találkoztunk még személyesen ilyen készülékkel, akkor ismét csak a halvány gyanú maradhat, mivel a készítők igyekeztek minden csatlakozót, gombot, formát és részletet az eredetivel megegyezően előállítani. Ez azt jelenti, hogy a név is ugyanaz, vagyis még csak azzal sem próbálkoztak, hogy hasonlót (Phone, SciPhone stb.) írjanak fel a hátlapra.



Elrettentő menü

Ha már belebonyolódtunk a vásárlásba, feltétlenül ragaszkodjunk hozzá, hogy bekapcsolhassuk a készüléket, hiszen ekkor tulajdonképpen mindenre fény derül. Egyrészt rájöhetünk arra, hogy a hamisítványok az olcsóbb, úgynevezett rezisztív kijelzőt használják, de azok közül a lehető legrosszabb minőségűt. Amennyiben az érintéseinkre csak nagyon nehezen, lassan reagál a telefon, akkor máris adhatjuk vissza az eladónak, hiszen az igazi iPhone-ok éppen a kapacitív, gyorsan, könnyedén reagáló megjelenítőjükről híresek.



Maga a kezelőfelület szintén igyekszik az iOS-t a szemünk elé varázsolni, csak éppen csekély sikerrel. Az ikonok színe (és egyben a panelé is) fakó, a rajzolatuk elnagyolt, és noha egyik-másik totális koppintása az eredetinek, mégis láthatóan utánzatról van szó.



Használható?

Azt is megvizsgáltuk, hogy ha már valamilyen fatális véletlenből kifolyólag mégis hozzájutottunk egy ilyen példányhoz, legalább használható-e valamire. Nos, a lista igen rövid lesz, hiszen az előre telepített játékok, alkalmazások nem futnak, hanem csak különböző hibaüzeneteket dobnak, a Wi-Fi-csatlakozást nem tudtuk beállítani, és úgy általában is elmondható, hogy az összes funkció rendkívül nehezen, vagy egyáltalán nem érhető el a kijelző érzéketlensége miatt.



Talán mondanunk sem kell, hogy a hátlapon feltüntetett 32 GB helyett mindössze 50 MB memóriával rendelkezik a telefon, amire a gépre való csatlakoztatás után ugyan tudunk fájlokat másolni, csak éppen nem sok értelme van. A kamera gyatra minőségű fotókat készít, a vaku nem működik, csak a helye van meg a hátlapon.



Igyekeztünk legalább a mellékelt tartozékokat hasznosítani, és egy eredeti iPhone-t a hálózati töltővel még tudtunk tölteni, viszont amint szinkronizációra akartuk használni, máris azt a hibaüzenetet kaptuk, hogy nem támogatott kiegészítőről van szó.



Összességében a legtöbb helyen alapos munkát végeztek a hamisítók, olyannyira, hogy a kameránál is mindent igyekeztek reprodukálni. Mivel pluszköltséget jelent, így vaku, vagy villanó nem került a kamera elé, csak egy sárga folt jelzi, hogy ott kellene lennie. Emellett az objektív elnagyolt kialakítása is jelzi, hogy valami nincs rendben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.