Hirdetés

Harapóssá válnak a középkategóriás mobilok



|

Jókora űrt tölt be az ARM új Cortex-A12 architektúrája.

Hirdetés

Ugyan a Samsung Galaxy S4 csúcsmobil Exynos központi egységgel szerelt változatában a mobilos körökben évek óta messiásként várt ARM Cortex-A15 mikroarchitektúra végre megkezdte hódító útját, ám természetesen nem mindenkinek van szüksége a teljesítményére, ráadásul az erre épülő processzorok rendkívül drágák.


Jelenleg a középkategóriában továbbra is Cortex-A9 architektúrás központi egységek a nyerők, hiszen ezek kedvező és kiegyensúlyozott ár-érték aránnyal rendelkeznek. Sajnos ettől függetlenül az architektúra meglehetősen elavult, a gyors fejlődés miatt hamarosan már a belépőkategóriába lesz csak elég, így az ARM hétfőn bejelentette a keletkező hézagot betömő Cortex-A12-t.


Az architektúra elméletileg 40 százalékkal magasabb teljesítményt nyújt a Cortex-A9-nél, ráadásul 40 helyett már 28 nanométeres gyártástechnológiával készül majd, összességében az extra izom ellenére nem fog jelentősen többet fogyasztani nála. Az architektúra little.BIG kiépítésben is használható lesz (azaz például két erős Cortex-A12 mellé berakható lesz két alacsony fogyasztású Cortex-A7 is), a Mali-T622 grafikus processzora pedig támogatja az OpenCL 1.1-et és OpenGL ES 3.0-t.


A jelek szerint sajnos az első Cortex-A12 architektúrás processzorokkal szerelt telefonok csak 2015 elején kerülhetnek majd piacra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.