Hirdetés

Hasznos a Llama a háznál



|

Milyen lenne, ha készülékünk pontosan tudná, mikor, hogyan reagáljon a különféle helyzetekre? Éjszaka álmunk alatt kikapcsolná a fölös szolgáltatásokat, hogy az akkumulátor is pihenhessen, majd ébredésünk előtt pár perccel aktiválná újra azokat.

Hirdetés

Régen elmúltak az idők, mikor mobilunkat csak telefonálásra és üzenetküldésre használtuk. Mára már kézi készülékünktől elvárhatjuk, hogy számos szolgáltatással támogassa mindennapos tevékenységünket. Néha szimplán emailjeik vagy naptárunk kezelésével is megelégszünk, máskor internetes támogatásra van szükségünk, olykor pedig jobban jön, ha médiaközpontként szuperál a mobilunk.

 

Mindeközben elvárjuk, hogy készülékünk mindig a lehető legtöbbet nyújtsa, mely gyakran nem könnyű feladat, ugyanis az eltérő igényekre különböző módon kell reagálnia. Munkaidő alatt, nem feltétlenül van szükségünk internetkapcsolatra, GPS-re, vagy adataink szinkronizálására, de annak leteltével a legtöbb esetben szeretünk tájékozódni. De honnan tudhatná eszközünk, hogy a bőséges lehetőségek közül pontosan mire is van szükségünk. Gyakran sehonnan, de megtaníthatjuk neki. Az oktatásukban hatalmas segítséget nyújtanak az automatizált alkalmazások, melyek segítségével pontosan megadhatjuk, hogy milyen helyzetben, milyen reakciót várunk eszközeinktől.

 

Az egyik legnépszerűbb automatizált applikáció, a Tasker. Ez egy egészen rugalmas megoldás, azonban a módszerrel most ismerkedő felhasználóknak meglehetősen bonyolult lehet. Az automatizálás megismerésének könnyebb módját a KebabApps Llama-ja nyújtja. Igaz koránt sem rendelkezik annyi funkcióval, mint a Tasker, de kezelőfelülete barátságosabb és ráadásul ingyenes is.

 

 

 

 

A Llama legelső futtatása során egyértelműen kiderül, hogy annak készítői valóban barátságos környezetet igyekeztek kialakítani. A dialógusablakok tartalma könnyen érthető, világos, az egyes feliratozások olykor viccesek, de ami a legfontosabb, hogy részletes tájékoztatást kapunk az összes funkcióról.

 

 

 

 

A Llama fejlesztőitől meglehetősen okos húzás volt, hogy a helymeghatározást a telefontornyokhoz képest végzi az applikáció. Ezen apróság által készülékünk akkumulátorának üzemideje meglehetősen kitolódik, ugyanis ebben az esetben nincs szükség a magas energiaszükségletű GPS használatára.

 

Rövid ismerkedés után máris elkezdhetjük mobilunk tanítását. Először is azt kell megtudnia, hogy melyek lesznek azok a helyszínek, ahol a később megismert viselkedésmintákat alkalmazhatja. A "Területek" fülre kattintva alapból megtalálható a munkahely és az otthon, mely rövidke listát a későbbiekben a "+" megnyomásával bővíthetünk. Általában csak olyan tartózkodási helyeket érdemes megadni, ahol rendszeresen megfordulunk (iskola, edzőterem, stb.) A mobilunk okítása a helyszín nevének hosszan tartó lenyomásával veszi kezdetét.

 

 

 

 

A tényleges tanulás számára a helyszín megismerésével kezdődik. Miután beállítottuk, hogy meddig tartózkodunk például munkahelyünkön a Llama máris megkezdi az ismerkedést környezetünkkel. Cellák (telefontornyok) után kutat, melyek ismeretében a későbbiekben könnyen beazonosíthatja az adott területet. Ekkor érdemes még körbejárni a szobákat, termeket, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjthesse be az alkalmazás.

 

 

 

 

Miután letelik a helyszínnel való ismerkedés ideje, a Llama rögzíti a felfedezett és bemért telefontornyok számát. Azonban ahhoz, hogy az alkalmazás megfelelően működhessen két-három cellára szükség van. Amennyiben ebből a szempontjából elhagyatottabb területen lakozunk a "Kísérleti dolgok" beállítással több sikerünk lesz. Ekkor a Wi-Fi vagy GPS alapú helymeghatározás közül válogathatunk, azonban sajnos ezek jóval energiaigényesebbek.

 

Az események menüpont alatt megadott feltételek és műveletek kombinációján keresztül bírhatjuk rá készülékünket a megfelelő viselkedési mód végrehajtására. Néhány kondíció gyárilag érkezik az applikációval, melyeket hosszan megnyomva máris érdemes deaktiválnunk. Az új események létrehozásában a "+" gomb lesz a segítségünkre.

 

 

 

 

Először is nevezzük el eseményünket és válasszunk ki egy területet. Majd a „feltétel hozzáadása" gombra kattintva egy sor készülékállapot és egyéb feltétel jelenik meg. Ha nem lennénk benne biztosak, hogy milyen előfeltételhez szabjuk a később elvárt cselekvésmintát, akkor a "?" segítségével mindegyikről további információt szerezhetünk. A kívánt feltételek aktiválásához szimplán csak rájuk kell kattintanunk. Ezen paraméterek megadása által készülékünk felismeri a szituációt és a betáplált viselkedésminták szerint jár el, amit a műveletek hozzáadása pont alatt tehetünk számára teljesen egyértelművé. A műveletek hozzáadásával sem lesz gondunk, mivel ugyan úgy működik, mint a feltételeké.

 

 

 

 

A Llama nem az az alkalmazás, melyben szimplán az egy feltétel vagy esemény befolyásol egy másikat. További eseményeket készíthetünk, módosíthatjuk azokat, komplex feltételeket és viselkedésmintákat hozhatunk létre, hogy készülékünk pontosan úgy reagáljon, ahogy azt elvárjuk tőle. Példánkban az egyik eseményének akkor kell végrehajtódnia, mikor a készülék érzékeli, hogy a Budapest Hurricanes edzésén van. Tudja, hogy mikor vannak az edzések és a korábban megismert ismertetők alapján a helyszínre való belépésre is azonnal reagál. A megszabott feltételeknek megfelelően az edzés megkezdésekor, kikapcsolja a GPS-t, a Wi-Fi-t és az adatforgalmat.

 

 

 

 

No de honnan tudja, hogy mikor kapcsolja mindezeket vissza? Erre is meg kell tanítani, amit szintén egy eseményen keresztül sulykolhatunk belé. Ennek a legegyszerűbb módja, ha lemásoljuk a fenti eseményt, a feltételeket módosítjuk (például érkezés helyett távozás), majd az ellenkező műveleteket állítjuk be.

 

 

 

 

A profilok fül alatt az eseményekhez rendelhető hangbeállítási sémákat találhatjuk (hangos, csendes, néma, normál), melyeket zárolhatunk is, így eseményeink alatt a készülék hangsémáinak helyét a Llama hangsémái veszik át.

 

 

 

 

Amennyiben az applikáció alkalmazása során bármikor elakadnánk a felmentő sereg lámán lovagolva érkezik. Nincs szükség hosszas kutakodásra a Weben, mert a kijelző bal alsó sarkában található súgógombra kattintva azonnali segítséget kapunk a Llama-tól.

 

 

 

Hasznosság: 90%

Stabilitás: 90%

Móka: 50%

Attraktivitás: 50%

Elvárásoknak megfelelés: 90%

 

Méret: 1,29 MB
Android 2.1 vagy újabb

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.