Hirdetés

Helsinkiben appra cserélnék az autókat



|

A finnek alkalmazása a közösségi közlekedés és a telekocsi-rendszer használatát támogatja.

Hirdetés

Finnország legnagyobb városában az elmúlt években az internet és az okostelefonok széles körű elerjedésének köszönhetően nagyon népszerűvé vált a közösségi autóhasználat. Helsinki városvezetése úgy látja, hogy a rendkívül fejlett tömegközlekedés és telekocsirendszer 2025-re teljesen feleslegessé teheti, hogy a helyi lakosok saját kocsit tartsanak; ezért olyan, időjárás-előrejelzéseket is kínáló útvonaltervező alkalmazást fejlesztenek, amely előmozdíthatja ezt a folyamatot.

Hirdetés

A Helsinki Times cikke szerint a városatyák és a szakemberek célja, hogy egyedi lehetőségeiknek és elvárásaiknak megfelelő, személyre szabott közlekedési tippeket nyújtsanak az ingázóknak. Ha például eső várható, az app figyelmeztetné a felhasználókat: ideje letenni a városi közbringa-rendszerből kölcsönzött kerékpárt és buszra szállni vagy taxit fogni.

Az applikáció alapötletének számító „mobilitás, mint szolgáltatás” gondolatával elsőként Sonja Heikkilä közlekedéstervező mérnök állt elő egyetemi diplomamunkájában; dolgozatára az önkormányzat illetékesei is felfigyeltek.

A szoftvert 2015 elején kezdik tesztelni Helsinki Vallila nevű kerületében, de később az egész városra szeretnék kiterjeszteni a szolgáltatásait. Heikkilä több üzleti modellt is kidolgozott az apphoz: a felhasználók például nem csak havi előfizetéssel használhatnák a rendszert, hanem „kilométerpénzt” is fizethetnének.

A kezdeményezés meglehetősen merész: annál is inkább, mivel – ahogy azt a korábbi hasonló projektek kel kapcsolatos tapasztalatok is bizonyítják – , a közösségi közlekedés „okosabbá tétele” csak papíron tűnik egyszerű feladatnak.

(Fotó: Flickr/hannu.oskala)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.