Hirdetés

Hideg zuhany: marad az EU-n belüli roaming

|

A megtorpedózott terv szerint idén karácsonytól beszélhettünk volna belföldi tarifával.

Hirdetés

Csütörtökön rögtön kettő a fogyasztók számára kellemetlen döntést is hoztak az Európia Unió intézményei: egyrészt az Európai Unió bírósága szerint a könyvekre kirótt kedvezményes forgalmi adó helyett az ÁFA teljes összegét kell kiróni az e-bookokra, másrészt pedig az Európai Tanács megfúrta az EU-n belüli roamingdíjak eltörlését.
 

Hirdetés


Talán majd 2018 után

2010-es hivatalba lépésekor az EU digitális területért és társadalomért felelős biztosaként Neelie Kroes a roamingdíjak Európai Unión belüli eltörlését tűzte ki az egyik legfontosabb céljául, ígérete szerint 2015 végéig kívánta volna megszüntetni ezt az üzleti gyakorlatot. Kroes állítása szerint az árak abszolút mesterségesen voltak (vannak) a csillagos egekben tartva. Egyébként ez nem csak az Európai Uniós országok közt folyó kommunikációra igaz, az operátorok a barangolási szolgáltatásokért kiállított számlái a költségeiket figyelembe véve globálisan és univerzálisan „megmagyarázhatatlanok”.


Kroes tartotta is magát az ígéretéhez, a hivatali ideje alatt elkészültek a szükséges tanulmányok, az egységes európai távközlési piac létrehozásához szükséges jogi háttér. Tavaly áprilisban az Európai Parlament megszavazta a csomagot, idén karácsonytól megszűnt volna az Európai Unión belüli barangolás: a fogyasztók a szolgáltatójuk által meghatározott normál belföldi tarifával telefonálhattak, SMS-ezhettek és mobilnetezhettek volna EU-s tagállamokban.
 

Neelie Kroes


Tegnap kiderült, hogy mindez egyelőre mégsem fog megvalósulni, ugyanis a tagországok kormányfőit és államfőit tömörítő Európai Tanács visszadobta az előterjesztést. A tanács szerint legalább 2018-ig nem lehetséges teljesen eltörölni a barangolást, addig is a jelenleg érvényes – az elmúlt években folyamatosan csökkentett – díjakat kell majd felszámolniuk a mobilszolgáltatóknak. Tételesen: adatforgalom megabájtonként és indított hívások percenként 20 eurocent, hívás fogadása percenként és SMS küldése darabonként 5 eurocent.


Az Európai Tanács teljesen világosan nem indokolta meg a döntését, azonban sosem volt titok, hogy a mobilszolgáltatók sokat lobbiztak a roamingdíj eltörlése ellen, ez sejthetően a pénzügyi érdekükben áll. Ezen felül azt sem szabad elfelejteni, hogy egyes országok érdekeltséggel rendelkeznek távközlési szolgáltatókban. Végül megemlítendő, hogy a turizmusból rengeteg adóbevételt szerző országoknak különösen nem áll érdekükben a barangolás megszüntetése, a roamingolás költségeiből beszedett adók hiánya fájna a költségvetésnek.


Félmegoldásos javaslat

Az Európai Tanács ugyan visszadobta az Európai Parlament előterjesztését, ám tett egy félmegoldásos javaslatot a barangolási terhek csökkentése érdekében: a mobilozók napi szinten hanghívási és mobiladat keretet kapnának, az ebben foglalt percekre és adatra a normál tarifáik vonatkoznának. A kereten kívüli kommunikációért kellene megfizetni a szokásos barangolós díjakat.


A javaslat részletei egyelőre nem nyilvánosak, de például a normál díjas adatkeretet a pletykák szerint 5 megabájtban határozták meg az illetékesek, ami elég szerénynek mondható mennyiség. A napi keretes rendszer bevezetése a jövő év közepén történhet meg.


(Nyitókép: Garry Knight)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.