Hirdetés

Hívás HD minőségben: 3G az adatkapcsolaton túl



|

Mindhárom hazai mobilszolgáltató ingyenes szolgáltatása a széles sávú hanghívás, amely kizárólag saját ügyfelek között, valamint a technológiát támogató okostelefonok és 3G-hálózat használatakor működik.

Hirdetés

Okostelefonjaink egyre többet tudnak, nagy felbontású képeket és videókat készítenek, műholdas helymeghatározással navigálnak, diktafonként használhatók, a letölthető appoknak köszönhetően pedig funkcionalitásuk szinte a végtelenségig bővíthető. Így aztán azt remélhetnénk, hogy ha telefonálásra kerül a sor, kiváló hangminőséget produkálnak. Sajnos azonban a mobilkapcsolatok még mindig sok kívánnivalót hagynak maguk után, a hangminőség erősen ingadozó, szavak vesznek el az éterben, és nem ritka, hogy váratlanul megszakad az összeköttetés. Jó, az is igaz, hogy egy tisztességes okostelefon használati idejének már csupán kis százaléka jut telefonálásra, ha azonban figyelembe vesszük, hogy milyen hatalmasat fejlődött az utóbbi időben a mobiltechnológia, ennél azért sokkal többet várnánk mobilunktól a hangminőség terén.
 

Hirdetés


Miért rosszabb, mint a vezetékes?

Manapság az okostelefon-gyártók egyre kevésbé tekintenek a mobilokra telefonként. Teszteredmények szerint ideális körülmények között, csendes környezetben, erős vezeték nélküli jel esetében is következetesen gyengébbnek találták a hangminőséget a felhasználók a mobilokon, mint a vezetékes telefonokon. Gyenge mobiljel esetén, erős háttérzajban pedig még tovább romlik az amúgy sem jó megítélés. Nem tesz jót ugyanis a hangminőségnek az, hogy a mobilok automatikusan 5,15 kb/s-ra tömörítik a hangadatokat, ha a toronnyal gyenge a kapcsolat. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a gerinchálózaton áthaladó hívást dekódolják, majd ismételten tömörítik, mielőtt megérkezik a hívott fél telefonjára, kis túlzással kész csodának tekinthető, hogy az illetőhöz eljut még valami a hívó által elmondottakból. Márpedig manapság egyre többen szereltetik le vezetékes telefonjukat, és kommunikálnak kizárólag mobillal, így mind nagyobb elvárás a mobiltulajdonosok részéről, hogy a hangminőség kielégítő legyen.
 


Az egyik komoly akadálya a jó minőségű hangátvitelnek a mai okostelefonok felépítése: a korszerű mobilokat ugyanis nem igazán a beszélgetésre optimalizálták. A lapos, vékony kivitel elsősorban az érintéssel történő kezelést, a képernyőtartalmak, videók kényelmes megtekintését szolgálja. Ennek áldozatul esik a hangszóró, amely kis mérete miatt levágja az alacsony frekvenciájú, mély hangokat. A torzítást szoftveres úton igyekeznek mérsékelni. Ugyancsak problémásak a gyenge minőségű, aprócska mikrofonok, amelyek minél távolabb vannak a felhasználó szájától, annál több nem kívánatos zajt szednek össze. A drágább okostelefonok ezt a hiányosságot több mikrofon és zajszűrő algoritmusok alkalmazásával igyekeznek kiküszöbölni, azonban ezek sem jelentenek minden esetben jó megoldást, idő kell a programoknak a zaj felismeréséhez. Az állandó zörejeket, például egy porszívó szomszédból áthallatszó hangját jó hatékonysággal el tudják távolítani, ugyanakkor gyengék a hirtelen jelentkező zavaró hangok kiszűrésében. Szintén nagyon nehéz megszüntetni a visszhangot, mivel az erre szolgáló algoritmusnak meg kell őriznie a beszédet, ráadásul a nagymértékű zajszűrés eltávolítja az egyes emberekre jellemző hanghordozást, gépszerűvé téve azt.


Nem tesz jót a tömörítés

Amennyiben okostelefonunkat felszerelték a legkorszerűbb technológiákkal, melyek révén kristálytiszta hangot vesz fel és ad le, egyáltalán nem biztos, hogy ez a hang minőségét megőrizve jut el a hívott félhez. Először is a legtöbb mobil, hasonlóan a vezetékes telefonokhoz, a 300-tól 3400 hertzig terjedő frekvenciatartományban továbbítja a hangot, azonban a vezetékes technológiától eltérően – amely minden vonalhoz hozzárendel egy teljes kapacitású csatornát – a mobilok egy adott méretű vezeték nélküli kapacitáson osztoznak. Annak érdekében, hogy minél többen tudjanak telefonálni, a szolgáltatók tömörítik a hangot, a tömörítés mértéke a forgalomtól és a vezeték nélküli jel erősségétől függ. Ha a tömörítés túllép egy határt, szótagok, szavak eshetnek ki a beszédből, sípolás, vibrálás ronthatja a szöveg megértését.
 

Telenor 3G lefedettség


Ha saját szolgáltatónk hálózatán belül maradunk, a tömörített hang minősége várhatóan nem romlik tovább. Ugyanakkor rosszabbodhat a helyzet, ha egy másik mobilszolgáltató előfizetőjét hívjuk fel, ilyenkor ugyanis a hívás egy gerinchálózatra kerül, majd ismét tömörítést szenved el, mielőtt megérkezik a hívott fél mobiljára. A telefonhálózat más részein további konverziókra lehet szükség, amelyek szintén rontanak a hangminőségen. Így például nemzetközi hívásoknál a szolgáltatók ugyancsak gyakran tömörítik a hangot, hogy egyszerre több hívást tudjanak átpasszírozni a tenger alatti kábeleken.


Széles sávú hang 3G-hálózatokban

Szerencsére létezik megoldás a mobilhívások hangminőségének jelentős javítására. A HD Voice széles sávú hangátviteli szabvány egy egyszerű, ámde annál hatékonyabb trükköt vet be: az AMR-WB (Adaptive Multi-Rate Wideband) hangkodek révén több mint duplájára növeli az átvitt beszédhang sávszélességét. Az 50-től 7000 hertzig terjedő frekvenciasáv sokkal jobb hangminőséget eredményez, mivel lényegesen nagyobb hányadát fedi le az emberi hang 75-től 14 ezer hertzig terjedő spektrumának. További minőségjavító tényező a megnövelt mintavételezési frekvencia: a HD Voice másodpercenként 16 ezer hangmintát vesz, szemben a normál hívások másodpercenkénti nyolcezer mintájával. Ennek köszönhetően több részletet különböztethetünk meg beszélgetőpartnerünk hangjában egy hívás során. A technológiát jó ideje alkalmazzák a konferenciahívásoknál és a VoIP-alkalmazásoknál.
 

Vodafone 3G lefedettség


Mindhárom hazai mobilszolgáltató hálózatában díjmentesen elérhető a HD Voice technológia, amely tisztább, természetesebb beszédhangot ígér intelligens zajszűréssel, csökkentett háttérzajjal. A kiváló hangminőséget csak saját mobilszolgáltatónk hálózatán belül élvezhetjük, és csupán abban az esetben, ha mindkét fél olyan okostelefont használ, amely támogatja a technológiát, és 3G-hálózaton beszél. A szolgáltatást nem kell aktiválni, automatikusan bekapcsol, ha a technikai feltételek adottak. A kompatibilis mobiltelefonok listája megtalálható a mobilszolgáltatók weboldalán.


A jövő hangtechnológiája

Egy másik, hangminőséget javító technológia a Voice over LTE (VoLTE), a mobilvilág VoIP-ja, amely már nem csak ugyanazon mobilszolgáltató ügyfelei között működik. A negyedik generációs mobilhálózatokban használható VoLTE normál adatként továbbítja a hangot, csakúgy, mint a Skype-hoz hasonló VoIP-szolgáltatások. A hanghívásokat egy IP-gerinchálózaton a szolgáltatók között és határokon át utazó szabványosított adatcsomagok sorozatává tömöríti, így nincs szükség az adatok különféle formátumokra alakítására a hálózat különböző részein, és adatvesztés sem lép fel. Mivel az LTE-t úgy tervezték, hogy az adatcsomagot – tartalmától függetlenül – továbbítsa a címzetthez, a mobiltelefon által küldött adatok változtatás nélkül érkeznek meg a másik mobilhoz. Mindez azt is jelenti, hogy a VoLTE alapból támogatja a széles sávú hangátvitelt. Ahhoz tehát, hogy minden mobilhívásra kiterjedően élvezhessük a széles sávú hangátvitel előnyeit, meg kell várnunk, amíg a szolgáltatók bevezetik negyedik generációs hálózataikban a VoLTE technológiát.
 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.