Hirdetés

Hivatalos a Blackberry táblagép



|

A RIM szerint a PlayBook a világ legerősebb tablete, de a svájci bicskához való hasonlítása sem lenne feltétlenül megtévesztő.

Hirdetés

Tegnap Mike Lazaridis, a kanadai Research in Motion igazgatója a Blackberry Developer Conference-en bemutatta a vállalat régóta pletykált táblagépét. A híresztelésekkel ellentétben a kütyü neve nem BlackPad lett, hanem Blackberry PlayBook, és nem a cég okostelefonajain használt operációs rendszer fut rajta.

 

RIM Blackberry PlayBook
RIM Blackberry PlayBook

 


A PlayBookba 1024×600 pixel felbontású, 7 col átlójú, kapacitív és multitouch érintőképernyő került. Érdekes, hogy a Samsung Galaxy Tabhoz hasonlóan két kamerával is felszerelték: az előlapi 3, míg a hátlapon elhelyezett szenzor 5 megapixeles. Mind a kettővel lehetőség nyílik HD-felbontású videók rögzítésére, továbbá a HDMI-kimenetnek köszönhetően ezek külső megjelenítőn akár natív felbontásban is megtekinthetőek.


Mint már említettük, a RIM szerint ez a világ legerősebb tablete, amely nem tűnik túlzásnak: az ARM Cortex A9-architektúrás processzorába két mag került, amelyek 1 GHz-en ketyegnek. Emellé összesen 1 gigabájt RAM-ot társítottak a szakemberek, a szabadon felhasználható háttértár kapacitása pedig modelltől függően 16/32 GB.

 


A 2011. elején elérhetővé váló PlayBookok mindegyikébe kerül Bluetooth 2.1, és Wi-Fi 802.11b/g/n-vezérlő is, továbbá a RIM szerint később 3G/4G-modemes darabok is rendelhetőek lesznek.


A tablet QNX által fejlesztett operációs rendszere rendkívül funkciódúsnak ígérkezik, bár névadáskor a Blackberry Tablet OS-nél azért kitalálhattak volna valami jobbat is. A webböngészője WebKit-alapú (mint a Chrome és a Safari), és rendelkezik Adobe Flash 10.1 és AIR beépülőkkel is. Szintén nagyon kényelmes, hogy a médialejátszóhoz nem kell külön letölteni a DivX, és Windows Media Video kodekeket sem - utóbbiból pedig sejthető, hogy WMA hangfájlokkal is lehet „etetni" a szoftvert.

 

RIM Blackberry PlayBook
RIM Blackberry PlayBook

 


Ezen felül természetesen Java- és OpenGL-támogatással is rendelkezik a Blackberry Tablet OS, elérhetőek vele a RIM üzleti megoldásai, továbbá a vállalat okostelefonjaival is szinkronizálható. Az egyéb szoftverekkel való bővítéséről nem esett szó, de nyilván a Blackberry App Worldön keresztül lesznek elérhetőek a nem gyári alkalmazások.


A 130 x 19 x 10 mm méretű, és 400 gramm tömegű RIM Blackberry PlayBook különböző modelljeinek várható árairól egyelőre nem érkezett információ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.