Hirdetés

Hogyan kapta a nevét 10 híres technológiai termék?

|

Az iPodtól és a BlackBerrytől a Twitterig és Wikipédiáig megvizsgáltuk, miként és kik nevezték el ezeket a híres termékeket.

Hirdetés

Kifejleszteni egy nagyszerű technológiai terméket vagy szolgáltatást csak a csata megnyerését jelenti manapság, nem a háborúét. Legalább ekkora kihívás kitalálni egy első látásra remek nevet, ami nem túl laza, vagy csak egy szűk kör számára érthető és nem foglalta már le valaki.
A következő tíz technológiai termék gyártója jókora marketing-hozzáértésről, józan észről és humorérzékről tett tanúbizonyságot akkor, amikor érdekes, meglepő, mulatságos és néha előre megjósolható módon választotta ki kreációja nevét.


iPod: „Nyisd ki a kompkikötő ajtaját, Hal!”


Az Apple MP3 lejátszójának fejlesztésekor Steve Jobs, az Apple stratégiájáról beszélt: „A Mac a bázisa a többi ketyerének.” Vinnie Chieco szabadúszó írót az Apple azért alkalmazta, hogy segítsen elnevezni az MP3 lejátszót a 2001-es piacra dobás előtt. Ő ezt a gondolatot vitte tovább. Elgondolkodott azon, hogy milyen központok, bázisok, központi egységként funkcionáló dolgok jöhetnek szóba az elnevezéskor, és végül az űrhajó koncepciójával jött elő: elhagyhatod a hajót egy űrkomppal, de vissza kell térned, hogy feltankold. Az MP3 lejátszó prototípusának előlapja a 2001 Űrodüsszeia Discovery űrhajóján lévő kompkikötő ajtajaira, meg az űrkomp kerek ablakára emlékeztetett. Ez a motívum meg csak tovább erősítette a kapcsolatot. A Pod név elé került egy „i” és máris megvolt a kapcsolat az „iMac”-hez.


BlackBerry: édes függőség


A kanadai Research in Motion (RiM) 2001-ben a Lexicon Branding tanácsadó cég segítségét kérte abban, hogy elnevezzenek egy vezeték nélküli e-mail eszközt. A konzultáció a RiM alapítóit meggyőzte arról, hogy az „e-mail” kifejezést ne használják az elnevezéskor, lévén akkor még sok felhasználó idegenkedett volna ettől a technológiától. Ehelyett olyan nevet kerestek, amely az öröm és a nyugalom érzetét idézi fel. Valaki a csapatból megjegyezte, hogy a sok gomb a készüléken olyan, mint egy csomó mag. A Lexicon számos zöldség és gyümölcs nevét megvizsgálta, mielőtt végül a fekete szedret javasolta volna. Utóbbi ugyanis utal az eszköz színére és a gyümölcs kellemes ízére egyaránt.


Firefox: másodszorra telitalálat


A Mozillánál a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy olyan nevet választani, amely kifejezi egy termék esszenciáját és még nem használja senki, nem éppen egyszerű. A Mozilla böngészőjének korai változatát még Firebirdnek (tűzmadár) hívták, de ezt a nevet már egy másik, nyílt forráskódú projekt is használta, így a Mozilla átnevezte a böngészőt Tűzrókának, ami a vörös panda egy másik neve – legalábbis az angol nyelvben. Miért? „Mert könnyű megjegyezni, és jól is hangzik, ezenkívül unikum, és tetszett nekünk” – mondták a cég nagy öregjei. No és mi a legjobb benne? Eddig senki más nem használta!


Twitter: a digitális madárraj 140 karakteres csivitelése


Amikor Biz Stone társalapító meglátta az alkalmazást, amit Jack Dorsey készített 2006-ban, arra emlékeztette, ahogy a madarak kommunikálnak: „Rövid információs futamok... Mindenki csiripel, és jól érzi magát.” Stone-nak támadta a névötlete „twttr”, amihez aztán a csapat hozzáadta a magánhangzókat. (Twitter: csivitelés, csicsergés.) Nehéz még egy olyan kifejező nevet kitalálni a technológia világában, mint a Twitter. Amit Stone eredetileg „triviális” kommunikációs kitörésekként írt le, óriásit fejlődött – jelentős kommunikációs formává, rövid hírek lelőhelyévé és a negyvennegyedik amerikai elnökválasztási kampány fórumává.


Windows 7: a 7-es hatalmában bízva


A Microsoft következő operációs rendszerének megérkezése még jócskán odébb van, de már tudjuk, hogy a cég visszatért a bevált elnevezési filozófiához. Vista? Jaj! Windows 95 és XP? Sokkal jobban beváltak! Mike Nash a Microsofttól a következőképpen jelentette be a nevet: „Hogy egyszerűen fejezzük ki magunkat, ez a Windows hetedik kiadása, ezért logikus egyszerűen csak Windows 7-nek hívni.” Mi arra fogadnánk, hogy a Microsoft vezetői abban bíznak, a hetes szám meghozza majd a szerencsét, amit el is várnak tőle. Igazán nem ártana némi szerencse a Vista után… (A 7-es számmal kapcsolatos megjegyzés a kaszinókban népszerű Craps nevű kockajátékra, ahol a játékos akkor nyer, ha 7-et vagy 11-et dob. Innen az amerikai nyelvhasználatban gyakran előforduló „szerencsés hetes”.)

1021fokusznagy.jpgThinkPad: az egyszerűség kifizetődő


Az elismerésre méltó noteszgépsorozat 1992-ben jelent meg a piacon. Az egészen világos és egyértelmű koncepcióval ellentétben, az elnevezésével kapcsolatban már jókora zűrzavar volt az IBM-nél. A termékfejlesztésért felelős csoport egyszerű nevet szeretett volna és tetszett nekik a ThinkPad, de az IBM „névadó bizottságának” nem, merthogy ennek nem volt száma, és minden IBM-terméknek kell, hogy száma legyen. Arról már nem is beszélve, hogy a ThinkPad hogyan fordítható le más nyelvekre? (Magyarra pont elég bénán, talán a legkevésbé szerencsétlen a gondolkodó mappa.) De a fejlesztők addig kardoskodtak az ötletük mellett, amíg a név maradt, és még a Lenovo is megtartotta, amikor 2005-ben megvásárolta az IBM PC-üzletágát.


Android: titkolódzó, de nem izgalmas


Azt gondolhatnánk, hogy az Open Handset Alliance új, mobileszközökre szánt nyílt forráskódú platformjának története – amelybe beletartozik az új G1 telepakolva Google-dolgokkal – meglepő és mulatságos. De nem, nem annyira! Még 2005-ben a Goggle csöndben felvásárolt egy frissen alakult céget, amelyet Android, Inc.-nek hívtak.


Wikipédia: pont az, aminek hangzik


A Wikipédia szerint a Wikipédia elnevezés két szó, a wiki – technológia, amelynek segítségével közösen készíthetünk weboldalakat – és az enciklopédia – azok a nagy könyvek, amelyekből szemérmetlenül plagizáltunk a házi feladatok elkészítéséhez – szavak összevonásával jött létre. Ma a srácok a Wikipédiát használják az enciklopédiák helyett arra, hogy szemérmetlenül kimásolják a házi dolgozatokat.


Macskaszerű simulékonyság és stílus


A Macintoshok operációs rendszerének a nevében az X nem betű, hanem a római 10-es szám, azon egyszerű oknál fogva, hogy ez az operációs rendszer tizedik kiadása. A megszállott Apple-mániások legnagyobb bosszúságára azonban mindenki csak „óesiksznek” hívja. Az operációs rendszer különböző verzióinak kódnevei mind nagymacskákra utalnak: gepárd, puma, jaguár, párduc, tigris, leopárd, hóleopárd és ha igazak a pletykák, a hiúz lesz a következő.


Red Hat Linux: jó név, számos jelentéssel


A társalapító Bob Young – képünkön – a Vörös Kalap Linux név több eredetéről is beszámolt már. Az egyik verzió szerint Marc Ewing társalapító, aki a nagyapja vörös Cornell Lacrosse kalapját viselte a főiskolán, ismert volt technológiai tudásáról, így akinek valami technikai problémája volt, a vörös kalapos sráchoz fordult segítségért. Egy másik változat szerint Ewing minden szoftver projektjét Rad Hatnek hívta és sorszámozta, tehát Red Hat 1, Red Hat 2 és így tovább. Amikor a Linux kifejlesztésébe vágtak, kézenfekvő volt, hogy egyszerűen csak Red Hat Linuxnak nevezzék el.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.