Hogyan válasszunk jó táblagépet, ha elég a vacakokból?



|

Segítsünk leáldozni a húszezer forintos 7 hüvelykes tábláknak, érdemes egy kategóriával feljebb keresgélni.

Jó hírnevükön kívül ma már a megfelelő árszintre is ügyelnek a nagy gyártók. Szerencsére az utóbbi fél évben felzárkóztak melléjük a kisebb cégek, hogy egészen versenyképes ajánlatokkal lepjék meg a közönséget a minimál kiszerelésű táblagépek kategóriáján túl is. Az árak csökkentek, de inkább az adott árért nyújtott teljesítmény javult.


Megfizethető szintre süllyedtek a 8,9-10,1 hüvelykes képernyőméretű modellek, a nagyobb pedig köztudottan jobb is. A kisebb, 7 hüvelykes darabok között elfogadható ártöbblet fejében találhatunk HD felbontású modelleket. Az 1280×720-tól 1280×800 képpontig terjedő felbontásra nem pusztán azért van szükség, hogy a szomszédnak nehogy jobb legyen, hanem mert nem árt, ha a kép nem óriáspixelekből és recés szélekből áll. A HD kijelzőkön kivehetőbbek az apróbb betűk, az elektronikus könyvek olvasása így egészen más, sokkal kellemesebb élmény. Nem elhanyagolható trend az IPS-cellaszerkezetű panelek előretörése sem, az ilyenek képe minden irányból szépen látható, és színterük is jóval nagyobb, azaz szebben mutatnak rajtuk a fotók, filmek.


Nem minden felhasználó teljesítménycentrikus, csak az, aki próbált már több ablakban internetezni vagy játszani egy táblagépen. Valóban lehet egyetlen, 1 GHz alatti frekvenciájú CPU-maggal is olvasgatni, böngészgetni szépen, ráérősen, de az erősebb SoC-okra épülő rendszerek többletköltsége nagyon is elhanyagolható azok számára, akik sokat használják táblagépüket; ők rengeteg holtidőtől kímélhetik meg velük magukat. Ma az 50 ezer forintos kategóriában is akadnak CPU-paraméterekben és erőben az iPad 2 fölé kerekedő modellek – más kérdés, hogy a rendszer összhatása nem ugyanaz. Több androidos modell is piacon van 1,5 GHz-es, kétmagos Cortex A9 maggal, és ha az Android legtöbbször nem is tudja megoldani az iOS finom kezelését, attól még a szoftverek nagyon jól futnak. (Aki pedig ragaszkodik az almás táblagéphez, és tudja nélkülözni a retinakijelző nagy felbontását, az örülhet, az iPad 2 is olcsóbb lett a harmadik generáció megjelenésével.) Akármilyen operációs rendszer mellett döntsünk végül, a komolyabb teljesítmény érdekében kulcsfontosságú még az 1 GB vagy a több RAM.


Az Android 2.3 kezd kimenni a divatból, nagyon elterjedt viszont az ICS (4.0), az ennél újabb rendszerek még váratnak magukra. Ha kipróbálhatjuk a gépet, akkor az operációs rendszer verziója mellett azt is érdemes ellenőrizni, hogy elérhető-e rajta a Google Play alkalmazásbolt, és hogy feltelepülnek-e a programok. A GetJar és hasonló alternatív források ugyanis nem nyújtanak túl bőséges kínálatot, és a biztonság tekintetében is hátrébb sorolhatók. Bemutatkozott ugyan az Ubuntu táblagépes változata, és nemrégiben a Firefox OS-ről is lerántották a leplet, ám ezek korántsem kereskedelmi termékek, sokáig kell még várni a linuxos és tűzrókás táblagépekre.
A beépített háttértár mérete elsőre nem tűnik fontosnak, hiszen szinte minden androidos táblának van microSD-kártyafoglalata, de az operációs rendszer mellett sok szoftver is kikerülhetetlenül a beépített területre dolgozik, így ma már igencsak érdemes kerülni a csupán 4 GB beépített flashmeghajtóval rendelkező modelleket, a későbbi igazán kényelmes használathoz jobban illik a 8 GB vagy akár több.


Ha végül a márkásak közül választunk, teljesen érthető, amennyiben nemcsak egy névvel, de extrákkal gazdagabban is távozhatunk. Ilyen egy jobb kamera, a Transformer Padhoz illeszthető klaviatúra, négymagos CPU, aktív érintőtoll (stylus).

 

Néhány érdemes vétel

 

A piaci kínálatból szemezgetve négy sikeres Android és egy iOS alapú modellen akadt meg a szemünk, az igazi táblagép kínálat 50, de még inkább 80 ezer forinttól indul és nem mindig érdemes magunkat rávetni a legfrissebb, feláras modellekre.

 

Google Nexus 7
Google Nexus 7

 

Google Nexus 7 16 GB

Ár: 74 990 Ft
7” kapacitív LCD, 1280×800
Nvidia Tegra 3, 1,2 GHz CPU, 4 mag
16 GB beépített tárhely, Wi-Fi, BT, GPS
Android 4.0, 1,2 mp előlapi kamera

 

 

asus_transformer_pad_tf300t
asus_transformer_pad_tf300t

ASUS Transformer Pad TF300T 16 GB

Ár: 103 200 Ft
10,1” kapacitív IPS LCD, 1280×800
Nvidia Tegra 3, 1,2 GHz CPU, 4 mag
Wi-Fi, BT, GPS, MicroSD
Android 4.0, 8 és 1,2 mp kamerák

 

 

Samsung P3110 Galaxy Tab 2
Samsung P3110 Galaxy Tab 2


Samsung P3110 Galaxy Tab 2 7.0” 8 GB

Ár: 59 900 Ft
7” kapacitív LCD, 1024×600
Cortex A9, 1 GHz, 2 mag
Wi-Fi, BT, microSD
Android 4.0, 3 és 0,3 mp kamerák

 

 

 Overmax OV-SteelCore 8” 8 GB
Overmax OV-SteelCore 8” 8 GB

Overmax OV-SteelCore 8” 8 GB

Ár: 50 853 Ft
8” kapacitív LCD, 1024×768
Cortex A9, 1,6 GHz, 2 mag
Wi-Fi, microSD
Android 4.0, 2 és 0,3 mp kamerák

 

 

Apple iPad 2 16 GB
Apple iPad 2 16 GB

 

Apple iPad 2 16 GB

Ár: 99 900 Ft
9,7” kapacitív IPS LCD, 1024×768
Apple A5 SoC, 1 GHz CPU, 2 mag
Wi-Fi, BT, GPS
iOS, 1 és 0,3 mp kamerák

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.