Hirdetés

Huawei Ascend G510 teszt - tipikus középkategóriás



|

A Huawei Ascend G510 a középkategóriában próbál Androidos babérokra törni, ami többé-kevésbé sikerül is neki.

Hirdetés

A kisméretű fehér dobozból előkerülő telefon minőségi  benyomást kelt, ebben komoly szerepe van a "súlyos", 150 grammos tömegnek is. Bár nehezebb a kategóriatársainál, mégis jó érzés kézbe venni. A dizájn nem eget rengető, legfőképpen a Samsung Galaxy S II-nél kitaposott utat vették alapul a tervezők, csúnya szóval élve koppintották. A recés hátlapon egy 5 megapixeles kamera található villanófénnyel, az elején pedig üveglap borítás, melynek karcállóságával valószínűleg nem lesz gond.

 

 

Szokatlan viszont, hogy a bekapcsoló és hangerő szabályozó gombokat bal oldalra pakolták. Ez elég fura megoldás, jobbkezeseknek minimum egy nap kell, mire automatikusan jó helyre nyúlnak. Bal oldalra került a microUSB aljzat is, amivel szinkronizálhatjuk és tölthetjük a G510-est, valamint a készülék tetején kapott helyet a mini jack csatlakozó. A hátlapot egyben pattinthatjuk le, így juthatunk a normál SIM foglalthoz, valamint az 1750 mAh kapacitású akkumulátor mellett húzódó microSD bővítőhelyhez, amivel akár plusz 32 GB tárhelyet is nyerhetünk.

Megnyerő külső, szerény belső
A G510-es első bekapcsolásakor látszik, hogy a kijelzővel nem spóroltak a tervezők és egy IPS-panelt toltak bele. A 4,5 hüvelykes, FWVGA (480 x 854 pixel) felbontású kijelző képe korrekt és egész jól látható még oldalról is, a fényerőre sem lehet panaszkodni. Bár a panel színei gyengébbek egy AMOLED-hez képest, a telefon árkategóriájához mérten már ez is jónak mondható. Hasonló véleménnyel lehetünk a beépített hardverről is, ami ebben a szegmensben nem szokott túl combosra sikerülni. Egy Qualcomm MSM8225 Snapdragon chipsetre épülő rendszerről van szó, duplamagos 1,2 GHz-es processzorral, és egy gyengécske Adreno 203-as grafikus chippel. Nem azt mondjuk, hogy a telefon megkapja a villámgyors jelzőt, de viszonylag elfogadható sebességgel pörgeti az Android 4.1-es verzióját. A Huawei ráadásul egy teljesen egyedi kezelőfelületet is mellékelt, amit Emotion UI néven már jól ismerhetünk a korábbi modellekből. Itt a 4 GB belső memóriából mindössze 2,5 gigabájt áll a rendelkezésünkre, ami az előbb említett SD-kártya használatát szinte kötelezővé is teszi. A sebesség szűk keresztmetszetét igazából az 512 MB RAM jelenti, ami miatt néha elgondolkozik a telefon és beakad egy-egy pillanatra.

 


Az Emotion jó pár extrát is tartalmaz, főként azok számára, akiknek még nem volt szerencséjük Huawei telefonhoz. A szép témák és stílusos menüeffektek mellett a profilválasztó tárcsával szabható alkalomra a telefon. Szinte minden beállítást az adott szituációhoz igazíthatunk, egészen aprólékos módon. A látványos lapozás mellett érdekes megoldás az alkalmazások menüpont száműzése, így minden telepített app a főmenü használatával érhető el. A felülről lehúzható értesítőfelület is igen gazdag, ráadásul ez is teljesen egyedivé tehető és variálható. Ezen a téren teljesen elégedettek lehetünk, a Huawei igazán kitett magáért.

Mindent tud, ami elvárható tőle
A beépített n-szabványú WiFi és a Bluetooth 2.1 mellett HSDPA (7,2 Mbps) és HSUPA (5,76 Mbps) támogatást, valamint AGPS vevőt is kapunk. Jó pont a beépített FM rádió is, ami a mellékelt headsettel egész jól szól. A böngésző is egész fürge és külön telepítéssel a flash tartalmakat is megjeleníti. Multimédiás képességek terén egyedül a videó lejátszásra panaszkodhatunk, a nagyfelbontású videókhoz már érezhetően kevés a telefon ereje, a 720p is akadozik. Talán nem véletlen az sem, hogy a kamerával készített videók sem lehetnek nagyobbak VGA felbontásnál.

 

Az elkészített  5 megapixeles fotók minősége átlagos, jó fényviszonyok mellett lehet vele alkotni, de beltéren és kevés fénynél már lesznek problémák a zajosodással és kijönnek az érzékelő gyengeségei. Jó tanács, nyaraláskor tegyük be a táskánkba a fényképezőnket is! Már csak azért is, mert a készüléket igen hamar le lehet meríteni. Meglepő módon a G510-es csak 340 óra készenléti és 6 órás beszélgetési időt kínál, ami már papíron sem túl sok. Gyakori használat mellett a nap végén kénytelenek leszünk ezt a telefont is töltőre dugni, vagy az USB kábelt magunknál tartani.

 



A Huawei Ascend G510 ára valahol 50 és 65 ezer Forint között mozog attól függően, hogy prepaid vagy független készüléket szeretnénk. Ezért a pénzért egy korrekt közép, azon belüli is inkább közép-alsó kategóriás készüléket kapunk. Főként kialakításával, egyedi szoftverével és kijelzőjével lophatja be magát az ember szívébe, semmiképpen sem a sebességével vagy a multimédiás képességeivel. Akinek nincsenek nagy igényei, annak jó vétel lehet, aki viszont kompromisszummentes készüléket keres, az egy picit magasabb árkategóriában nézelődjön, különben csalódni fog.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.