Hirdetés

Huawei Ascend Y330 teszt - Kicsi a bors, de működik



|

A Huawei új mobilja nem tartogat nagy meglepetéseket.

Hirdetés

A feltörekvő piacokon egyre népszerűbb kínai Huawei 2013-ban mutatta be igen sikeres Ascend Y300-as készülékét. Idén megérkezett a telefon testvére, az Ascend Y330 is, mely alapvető műszaki tulajdonságaiban nem sokat változott, inkább csak apró finomításokat végeztek rajta. A kedvező árú, árérzékeny felhasználóknak szánt telefon nem rejti véka alá képességeit és fogyatékosságait sem, de amit ígér, azt teljesíteni is tudja. A gyártó az Y330-cal szeretné megismételni az előd sikerét. Kérdés, hogy az új készülék elődjénél is kedvezőbb ára milyen minőséggel és teljesítménnyel párosul.

Hirdetés

 

Szép forma, gyengébb belső

A Huawei Y330 kellemesebb fogású, lekerekített, kézre álló készülék, sokkal inkább, mint az Y300. Műanyag borítású, mégsem kelt olcsó benyomást. Ráadásul többféle színű – kék, fehér, fekete, vagy pink – hátlap közül választhatunk. Az 1,3 Ghz-es, duplamagos processzor és a mellé csomagolt 512 MB RAM ha szűkösen is, de elegendő a legfontosabb alkalmazások működtetéséhez. Mindazonáltal érezhetően lassú a telefon, és egyre csak lassul, minél több alkalmazást futtatunk egyszerre. A 4GB-os Flash-meghajtón sajnos nem sok fotó, videó vagy zene fér el, szerencsére a telefon háttértára 32 GB-ig microSD-kártyával tovább bővíthető. A kicsi, 1500 mAh-os akkumulátor bizony, nem bírja sokáig a strapát.


A kijelző lehetne élesebb

Az Y330-as 4 hüvelykes, 480 x 600-as, 245 ppi felbontású kijelzőt kapott, ami elég átlagos, vagy inkább az alatti. Ez meg is látszik: a kijelzőt a legnagyobb jóindulattal sem tudnánk élesnek vagy kontrasztosnak nevezni. Az állandó gombok jól látható fehér színűek, így akkor sem tévesztjük el őket, ha a képernyő éppen nem világít. Pozitívum, hogy a kijelző színhelyes és képe napfényben is viszonylag jól olvasható. Az érintőképernyő nem mindig reagál azonnal, főleg ha nagyobb hardverigényű alkalmazásokat futtatunk.


Nem a kamera az erőssége

A telefon egyetlen, 3 megapixeles kamerája a hátlapon kapott helyet. Napfényben viszonylag jó képeket készíthetünk vele, viszont nincs vaku a kamerához, ezért rosszabb fényviszonyok között már erősen romlik a képek minősége. A digitális zoom használata nem ajánlott, a legkisebb nagyítástól is szemcséssé, élvezhetetlenné válik a fotó.

A kameraalkalmazásban viszonylag sok mindent beállíthatunk, köztük az üzemmódot, a képméretet, a felvételmódot és a fehéregyensúlyt is. Aki ért valamennyire a digitális fényképezők beállításához, az nyilván jobb képeket tud majd készíteni, mint aki alapbeállításban használja a Huawei kameráját. A gyenge teljesítményt ellensúlyozandó, beépített képszerkesztő funkcióval is rendelkezik a telefon. Filterekkel, vignettákkal, és különböző utólagos beállításokkal tudjuk feldobni az elkészült képeket. Ezzel a programmal elég látványos eredményt érhetünk el, és jó, hogy nem kell külön letölteni és megterhelni vele a telefon belső memóriáját.


Egyedi szoftver, átlagos teljesítmény

Az Y330 a gyártó saját fejlesztésű, az Android 4.3 Jelly Bean-re épülő felhasználói felületével érkezik. Szépen animált menüje és kidolgozott, látványos áttünései vannak, külsőleg elmondhatjuk tehát, hogy igényesen oldották meg a feladatot. A használhatósággal sincs gond, átlátható a kezelőfelület. Sok hasznos gyári alkalmazással rendelkezik, melyek mostanság nem minden okostelefonban találhatók meg (pl. nagy szívfájdalmam, hogy a Nokia Lumia 520-nak nincs stopperórája). Támogatja a Google szolgáltatásait, olyannyira, hogy alapból megtalálható a Google elnevezésű mappában a legtöbb alkalmazás. Az erőforrás-igényes appok futtatása viszont már elég komoly gondot okoz neki, még az egyszerűbb játékok is akadnak, nem használhatóak.


Kis aksi, rövid élet

Az 1500 mAh-os akkumulátor átlagos használat mellett – tehát nem nyomogatjuk állandóan a Facebookot – egy feltöltéssel 1-2 napig bírja, az alapvető funkciókhoz ez bőven elég. Ha már netezünk, chatelünk, sokat használjuk, maximum egy napig, de inkább kevesebb ideig bírja egy töltéssel bírja az akkumulátor. (A gyártó 320 óra készenléti időt és 5 óra beszédidőt ír.)


Összegzés

A telefon árkategóriájának többi tagjához képest nem nyújt nagy újdonságot, de nem is teljesít alul. Elődjénél, az Y300-nál csak kisebb és kecsesebb lett, teljesítménye nem sokat változott. A processzor teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után, de sehol nem ígérik, hogy egy bika csúcstelefont kapunk – bár az alapvető funkciók használatánál és a menüben való navigáláskor zavaró tud lenni a lassú reakcióidő. Ha fotózni indulunk és igényes képekre vágyunk, ne az Y330 kamerájára bízzuk magunkat. A szoftver felhasználóbarát és könnyű kezelni. Összességében, aki olcsón szeretne normális telefonhoz jutni, és nincsenek extra igényei annak megfelelő lehet a Huawei Ascend Y330.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.