Hirdetés

Huawei IDEOS gyorsteszt: a legolcsóbb Froyo



|

Alighogy bemutatta a kínai gyártó a berlini IFA-kiállításon, mi máris vendégül láthattuk egy kis ismerkedésre az IDEOS-t.

Hirdetés

A Huawei nevét egyre többet halljuk mostanában (még hazánkban is), pedig egyetlen olyan mobil sincs hivatalos forgalomban, amelyik a Huawei márka alatt futna. A szolgáltatók azonban elég nagy kedvvel veszik igénybe az eddig inkább HSDPA kártyáiról, modemeiről ismert céget. A Red Bull Mobile telefonok, a T-Mobile Pulse sorozat, vagy a Vodafone 845 mind e cég termékei, csak éppen az adott operátor színeibe csomagolva.

 

Az IDEOS márkanév feltűnése utalhat arra, hogy a kínaiak szakítanak ezzel a hagyománnyal, hiszen eddigi készülékei mindig csak egy kódsort kaptak, ezzel is mutatván, hogy nem ezeket a számokat, betűket kell a vásárlóknak megjegyezniük. Nem tudjuk pontosan, hogy tesztünk alanya ezen, vagy valami más néven (és mikor) kerül a hazai piacra, de maga a hardver láthatólag végleges állapotban van, így arra tökéletesen megfelel, hogy benyomásokat szerezzünk vele kapcsolatban.

 

 

 

A jobb felső sarokban egy LED jelzi, ha valami történt (a képre kattintva galéria nyílik)

 

Színes egyéniség

 

Aki látott már T-Mobile Pulse Minit, annak a készülék külalakja nem fog sok meglepetést okozni - az IDEOS hasonló, de azért nem minden tekintetben. Az aprócska készülékházat itt sem a luxus és a dőzsölés jellemzi, hanem a szerény minőségű műanyagok használata, ami viszont korrekt összeszereléssel és stabilitással párosul. Az Androidnál megszokott kezelőszervek a 2,8 colos kijelző alatti csíkban sorakoznak és mind a négy érintésre reagál. Jóval kevésbé érzékenyek ezek a felületek, mint annak idején a Nexus One-nál voltak, így határozottabb nyomást igényelnek, de pár érintés után könnyen ráállt a kezünk. A visszalépés, menü, home, valamint keresés gombok alatt már egy teljesen hagyományos mobil kezelőszervei fogadnak bennünket, ugyanis vannak híváskezelő gombok, illetve középen egy ötirányú, kör alakú navigációs pad. Ha ez utóbbi nem lenne ezüstszínű, illetve a környező felületet nem látták volna el fényes, maratott felülettel, akkor nem sok izgalmasról beszélhetnénk a külalakot illetően.

 

 

 

Az alsó rész még dizájnosnak is mondható

 

Alul található a microUSB port, balra a hangerőállító, felül a ki-, bekapcsoló, illetve a 3.5 mm-es jack, jobbra pedig teljesen üres a felület, vagyis nem kapunk külön, a kamerát indító gombot. A hátsó rész már sokkal érdekesebb, pedig semmi másról nincs szó, mint egy színes hátlap használatáról. A türkizkék felület jócskán fiatalítja, vidámabbá teszi az egész készüléket, sőt, a hírek szerint lesz még pink és sárga színekben is. A kamera sajnos nem kapott semmiféle segédfényt, így a hátlapon a márkanéven kívül még a külső hangszóró rácsaival, illetve a Google felirattal találkozhatunk.

 

 

Android 2.2

 

Az IDEOS egyik legnagyobb erénye és egyben meglepetése, hogy az Android legújabb, magyar nyelvű (!) 2.2-es verzióját kapta. Így azonnal hozzájutunk azokhoz az újdonságokhoz, amelyekkel még a drága csúcskészülékek közül is csak néhány rendelkezik. Érdekes fricska ez a Huawei részéről, persze egy új készülék bevezetésénél mindig könnyebb a legfrissebb rendszert telepíteni, mintsem egy már elkészültre portolni. A gyártó egyébként azt ígéri, hogy az Android következő változatai is azonnal landolhatnak majd az IDEOS-okon, hiszen nincs egyedi kezelőfelület, csak az, amit a Google álmodott meg annak idején. Ez persze egyben hátrány is, hiszen nem rossz ez az alap felület, de azért több példán keresztül láthattuk, hogy mekkora javulást lehet előidézni egy-egy egyedi menürendszerrel.

 

 

 

Magyar nyelvű Froyo

 

A Froyo alapból megvan tehát, ami elsőként az ún. kezdőképernyő ötletek widget formájában szúr szemet. A 2.2 elméletileg gyorsabb működést és a Flash 10.1 teljes támogatását biztosítja, csak éppen nem az IDEOS esetében. A képernyők, a listák és egyéb programok azért némi gondolkodás után indulnak el, nem mondhatnánk túlságosan frissnek az egészet, de az árat és a hardveres hátteret tekintve ez sem rossz teljesítmény. Flash támogatás pedig egyszerűen nem került bele, valószínűleg az előbb említett okok (visszafogott teljesítmény) miatt. Persze aki nem tud élni netes videók nélkül, annak továbbra is ott van a YouTube kliens, amivel még az élvezhetőség határán lehet online videókat nézni.

 

 

 

Akadnak ikonok, amelyek elkerülték a fordítókat

 

A szintén újdonságnak számító hangkeresést és hangtárcsázást is üdvözölhetjük, de ezekkel csak akkor van értelme próbálkozni, ha angolosan ejtjük ki a keresett neveket, hiszen az algoritmus csak ebben az esetben fogja felismerni a keresendő nevet. Persze lehet próbálkozni még a kínai, japán, német, francia, olasz, koreai, lengyel, cseh, vagy éppen orosz nyelvekkel, hiszen ezeken képes fogadni még utasításokat a rendszer. Kellemes dolog viszont a mobil netes kapcsolatának megosztási lehetősége, ami történhet WiFi-alapokon vagy akár USB-kábelen keresztül. Mi a vezeték nélküli megoldást választottuk, a szerkesztőségben többen csatlakoztak is a rögtönzött hotspotunkhoz (aminek alapjait egy Vodafone-os mobilnet alkotta). A kapcsolat létrehozása mobiltelefonnal és notebookkal is sikerült és a csatlakozott készülékeken egy pillanatig sem érződött, hogy már egy megosztott és többek által használt hozzáférési pontot használunk.

 

 

 

A szövegbevitel álló nézetben gyakorlást igényel

 

Minden egyéb tekintetben egy teljesen hagyományos, megszokott felülettel rendelkezik az IDEOS: öt, lapozható, mini alkalmazásokkal telerakható képernyő, a megszokott Google alkalmazások (Gmail, keresés, Market, Gtalk, Maps), sőt, előre telepítve megkapjuk a Facebook klienst és a Twidroyd névre hallgató Twitter alkalmazást is. Ekkora képernyőn, ilyen felbontás mellett mindig kritikus kérdés a szövegbevitel ügye. Az IDEOS egész jól teljesít ezen a területen, hiszen még akár a képernyő álló helyzetében is el lehet találni a betűket - bár kell hozzá némi gyakorlás. Fektetett nézetben viszont még könnyebb, sőt, ebben az esetben a legfelső sorban megjelennek az írásjelek is, így még takarékosabban írhatunk meg egy üzenetet. A szokásoknak megfelelően a magyar karakterkészlet is használható. Egy-egy magánhangzó hosszas megnyomásával megjelennek ez ékezetes karakterek, de elérésükhöz szerencsére nem kell nyomva tartani a képernyőt, mivel a felugró panel addig ott marad, míg ki nem választjuk a kívánt karaktert.

 

 

Hardver odaver?

 

Igen is, meg nem is. Egyrészt előrelépés a korábbi, olcsó Huawei telefonokhoz képest, hogy végre kapacitív képernyőt használhatunk, de a tapasztalat az, hogy sajnos még mindig elég messze vagyunk a leheletfinom érintéssel való vezérléstől. Még mindig oda kell nyomni az ujjunk hegyét a lapozáshoz, görgetéshez, bár tény, hogy sokkal jobb a helyzet, mint pl. a RBMK esetében. Sajnos a multi touch kimaradt, így a több ujjas vezérlésről a böngészés, vagy a képek nézegetésénél le kell mondani. Elsőként persze a kijelző alacsony felbontásával (240 x 320) kell megbarátkozni, hiszen ez az érték igen szerény, és aki egy kicsit is magasabb felbontású telefonnal rendelkezett korábban, annak nehéz lesz megszoknia.

 

 

 

3,5 mm-es jack csatlakozó és a bekapcsoló gomb felül

 

Persze nagyban kárpótol bennünket a 7,2 Mbps-os HSDPA modul, hiszen ezzel az IDEOS bőven ráver a hasonló kategóriájú, androidos készülékekre. A kis kijelző persze limitálja lehetőségeinket, de megfelelően lefedett területen a netezés sebessége vetekszik a magasabb kategóriájú telefonokéval. Sajnos az élmény a két ujjas nagyítás híján megbicsaklik, de a dupla koppintásos módszerrel, vagy a nagyító használatával lehet segíteni a dolgon. A WiFi (802.11 b/g/n) ismeri és kezeli az n szabványt is, vagyis akinek már ilyen routere van, az otthon is igen nagy sebességgel tud netezni.

 

Az IDEOS lelke a Qualcomm 528 MHz-es processzora - hogy ez mire elég, az az eddigiekből már valószínűleg kiderült. Elfogadható sebesség időnként érezhető belassulásokkal, ami a várható árat tekintve teljesen rendben van. Az akku egy 1050 mAh-s energiaforrás, ami két napig könnyedén életben tartja a készüléket. Sőt, a takarékosabbak, illetve a telefont éjszakára kikapcsolók még ennél is többet kicsikarhatnak belőle. Természetesen ezen a szinten nagy valószínűséggel nem számíthatunk mellékelt memória kártyára, így a microSD-t nekünk kell majd megvenni. A lapkát egyébként csak az akku eltávolítása után lehet behelyezni, és a kamera csak abban az esetben használható, ha ezt megtettük.

 

 

 

A vidám oldal

 

És ha már kamera: egy rendkívül egyszerű, vaku és autofókusz nélküli fényképezőgéppel kell beérni, ami gyenge minőségű képeket készít - persze ezen tulajdonságokkal ez nem is meglepő. A felvételek előtt expozíció korrekciót állíthatunk, geo tagekkel (GPS-koordinátákkal) láthatjuk el a fotókat, előre beállított fehéregyensúly értékek közt válogathatunk, illetve a digitális zoom mértékét lőhetjük be.

 

Miből lesz a cserebogár?

 

Minden a hazai ártól és forgalmazási rendszertől függ. Ezt egyelőre még nem tudjuk biztosan, csak annyit, hogy az IDEOS olcsó lesz, sőt, nagyon olcsó. A híradások 30-40 ezer forintos, kártyafüggetlen árról szólnak, ami kifejezetten kellemesnek tűnik - még akkor is, ha a készülék sok mindenben hiányos tudással bír. Az viszont vitathatatlan, hogy ez a legolcsóbb, 2.2-es Androiddal rendelkező okostelefon, kapunk kapacitív képernyőt, 7,2-as HSDPA-t, n-es WiFi-t, és azt az ígéretet, hogy mindig frissülni fog az operációs rendszer. Amennyiben a szolgáltatók a maguk képére formálva ugyan, de beveszik a kínálatba, akkor valószínűleg még olcsóbb lesz és így még több ember ismerheti meg majd korunk legdinamikusabban fejlődő rendszerét, az Androidot.

 

 

 

Az aprócska készülék alig nyom többet 100 grammnál

 

Huawei IDEOS (U8150)


Ár: kb. 30-40 ezer Ft

Előny: magyar Android 2.2; kapacitív képernyő; alacsony ár; 7,2 Mbps HSDPA

Hátrány: gyenge kamera vaku nélkül; nincs Flash; alacsony felbontású kijelző; kissé érzéketlen panel

Teljesítmény: 2,5/5
Felszereltség: 3,5/5
Ár/érték arány: 4/5

 

Termékjellemzők:

 

104 x 54,8 x 13,5 mm, 105 gramm
Kapacitív (TFT) érintőképernyő, 256 ezer szín, 240 x 320 pixel, 2.8 col
Gyorsulásérzékelő a képernyő elforgatásához
Kihangosítás
140 MB belső memória, microSD-vel bővíthető (max. 32GB)
EDGE, 3G (HSDPA, 7,2 Mbps)
WiFi 802.11 b/g/n
Bluetooth 2.0 (A2DP)
microUSB 2.0
Kamera: 3,15 megapixel (2048x1536 pixel), videófelvétel
Előlapi kamera nincs
Android OS, 2.2 (Froyo)
Qualcomm MSM 7225 528 MHz processzor
FM rádió (RDS nincs)
GPS A-GPS támogatással
Google Search, Maps, Gmail, Talk
1050 mAh, Li-Ion akkumulátor

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.