Hirdetés

Huawei P40 Lite teszt - hiába az erős hardver



|

A csúcsmodellek után eljött az idő, hogy a Play Áruháztól megfosztott Huawei-készülékek a középkategóriában is debütáljanak, az első fecske pedig P40 Lite névre hallgat.

Hirdetés

Nagyon várjuk a Huawei P40-es csúcskészülékeinek premierjét, a család első tagjáról azonban már le is rántotta a leplet a cég, sőt a középkategóriás P40 Lite tesztre is eljutott hozzánk. A topmodellek mellett érkező, Lite címkével ellátott Huawei telefonok az árérzékeny vásárlók számára mindeddig az egyik legjobb választásként kerültek fel az összehasonlító listákra, hisz legtöbb esetben ezen készülékek hardveres képességei messze túlmutattak az árazásunkon. Ez pedig az eladásokon is meglátszott, azonban hatalmas kérdés, hogy a Google-szolgáltatások nélkül mennyire lesz képes fenntartani vezető pozícióját a középkategóriában a cég. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy egy kicsit jobb kamera vagy egy optimalizáltabb launcher miatt a felhasználók lemondanak a Google Maps vagy a YouTube-app használatáról. De nézzük, a kompromisszumokért cserébe mi mindent kínál a P40 Lite felhasználóinak.

Hirdetés

Mindent bele

Dizájn szempontjából, ha innovatívnak nem is nevezhetjük a készülék kinézetét az aktuális trendeket tökéletesen követi, hátoldalán - az iPhone-ok által népszerűvé tett - bal oldalra tolt, négyszögletű kamerasziget kapott helyet, elől pedig egy kameralyukban helyezte el a szelfi-egységet a gyártó. A plasztik hátlap a már megszokott fényes, tükrös felületet kapta, ami azért rendesen gyűjti az ujjlenyomatokat és valószínűleg a sérülékenységet is, vagyis ha óvni szeretnénk a zsebkarcoktól a borítást (vagy csak a kiálló kamerasziget zavar), akkor mindenképp érdemes már az első naptól tokban hordani a modellt. A telefon fém oldalkeretét alul a hangszóró és a mikrofon furatai, a Type-C-s USB-csatlakozó és a 3,5-es Jack-aljzat töri meg, míg oldalt a bekapcsológombba rejtett ujjlenyomatolvasóval és a hangerőszabályzókkal találkozunk. Az előlap jelentős részét (83 százalékát) lefedi a 6,4 hüvelykes IPS megjelenítő, ami színvilágával és fényerejével szerencsére nem okozott csalódást, sőt jó hír, hogy az EMUI 10 lehetőséget ad arra is, hogy energiagazdálkodási megfontolásból alacsonyabb felbontásra váltsunk (manuálisan is élesíthetjük, de a rendszerre is bízhatjuk ennek a kezelését).

A telefon meghajtásáért felelős hardver-összeállításra sem lesz majd különösebb panasz, hisz a modellben dolgozó Kirin 810-es chip még dedikált NPU-val is rendelkezik, amivel eddig a cég repertoárjában kizárólag a felsőkategóriában találkozhattak a vásárlók. Emellett a grafikus teljesítményért a Mali-G52-es GPU felel és rendszermemóriából is 6 gigabyte áll a rendelkezésünkre.

A készülék a mindennapos használat során és a szintetikus teszteken is igencsak fürge volt (az AnTuTu-n 302703 pontot hozott), kevés olyan helyzet adódott, amikor a kelleténél tovább gondolkodott volna a modell egy-egy művelet végrehajtása közben.A mobil áramellátásáról egy 4200 mAh-s telep gondoskodik, melyből normál használat mellett akár kétnapos üzemidőt is kisajtolhatunk. Persze, ha töltésre kerül a sor, akkor sem kell túlzottan sokáig nélkülöznünk a P40 Lite-ot, hisz a telefon dobozában egy 40 W-os gyorstöltő is helyet kapott, mely nagyjából 1 óra alatt képes maximumra tölteni a telepet (sajnos a vezeték nélküli töltés lehetősége kimaradt).

Fotózásból jeles

Kamerából összesen ötöt találunk a telefonon, négyet a hátlapi kameraszigeten rendezett el ízlésesen a gyártó, az ötödik pedig a front oldalra fúrt lyukból kandikál elő. A hátlapra felpakolt szenzorok közül a fő képalkotó 48 megapixeles fotók készítésére is képes (de 12 megapixeles alapbeállítással dolgozik), mellette találunk egy 8 megapixeles nagylátószögű, egy 2 megapixeles makró, valamint egy 2 megapixeles mélységszenzort is. A kameraalkalmazás felülete nem lesz ismeretlen azon felhasználóknak, akik korábban találkoztak már Huawei-modellel, a különféle fotósmódok között slide-olással válthatunk és jó néhány - a felső kategóriában is előszeretettel használt - képkészítési üzemmód is bekerült. Fotózás során aktiválhatjuk a mesterséges intelligenciát is, mely a jelenetek felismerésével optimalizálja képeinket. Emellett lehetőség lesz éjszakai üzemmódban hosszú záridős felvételek készítésére, a kézremegéseket pedig néhány másodpercig képes szűrni a szoftver, így akár állvány nélkül is nagyszerű fotókat lőhetünk. Videózás terén már nem ilyen rózsás a helyzet, hisz Full HD felbontás mellet is csupán 30 fps-t kapunk és ugyan a képminőség megfelelő körülmények között még rendben is lenne, a hangra még így is lehet panaszunk.

Ez így még kevés

A képességek szemléje után nézzük az igazi vízválasztót, vagyis a rendszer Google-szolgáltatások nélküli használhatóságát. Ezen a téren jelen esetben még kicsit problémás a helyzet, hisz elsőre ugyan csak a Play Áruház és néhány Google-app hiánya tűnik fel a felhasználóknak, azonban ennél sokkal többről szól a korlátozás. Szerencsére jó néhány fejlesztővel már sikerült megegyeznie a Huaweinek és a megfelelő anyagi kompenzációnak köszönhetően (a cég lényegesen kevesebb sápot szed, mint a Google) szépen gyűlik azon alkalmazások száma, amik már az AppGallery programon keresztül feltelepíthetők, de még rengeteg olyan szoftver van, amit csak kisebb trükközéssel installálhatunk a készülékre. Jelenleg ilyen például a Facebook és a Messenger is, igaz a Huawei ígérete szerint a telefon megjelenésekor ezek az appok már teljes egészében hozzáférhetővé válnak a saját szoftverpiacon keresztül.

Szintén problémát jelent jelenleg az is, hogy az appkínálat egyelőre még nem tökéletesen régióoptimalizált, vagyis az alkalmazások között keresésünkre nem minden esetben bukkannak fel azok a szoftverek, amiket kifejezetten a magyar felhasználóknak szánt a gyártó.

Természetesen ezen a malőrön már gőzerővel dolgoznak a fejlesztők és a telefon rajtjára vélhetően már ez sem okoz majd különösebb problémát. Ugyan Gmail alkalmazás nincs, az üzeneteinket probléma nélkül megkapjuk majd, hisz a beépített levelezőkliensbe villámgyorsan bejelentkezhetünk (illetve az AppGalleryből további levelezőprogramok letöltésére is lehetőségünk lesz). A nehezen pótolható hiányzók között a YouTube és a Google Maps mindenképp szerepel, emellett le kell mondanunk még jó néhány játékról is, sőt jelen formában például a szórakozásunk is korlátozott, hisz a Netflix sem szerepel az AppGallery kínálatában. Szerencsére rengeteg eszközzel igyekszik motiválni a fejlesztőket a Huawei, így remélhetőleg hamar befutnak a hiányzó alkalmazások, vagy legalábbis olyan szolgáltatások, melyekkel valamilyen módon pótolhatjuk őket (és abban is bízunk, hogy a Huawei leszámol az eredeti Google-appokra kísértetiesen hasonlító szolgáltatással és ikonnal feltöltött applikációkkal is).

Összességében tehát bármennyire is remek hardveresen a Huawei P40 Lite, jelenlegi formájában a HMS szolgáltatásai és az AppGallery kínálata nem elég ahhoz, hogy megfelelően kiszolgálja a GMS-hez szokott felhasználói igényeket, így pedig könnyedén okozhat csalódást még a hűséges Huawei-tulajoknak is ez a modell. Remélhetőleg a készülék érkezéséig hátralévő időt a szolgáltatás bővítésére és a felhasználói élmény maximalizálására használja a cég, hisz csak is így győzhetik meg a nagyközönséget, hogy bizony a 100 ezer forintos befektetésük maximálisan megtérül majd.

Huawei P40 lite

Ár: 99.990 Ft Ft
  • 6,4”-es LTPS IPS LCD (1080x2310)
  • Kirin 810, Mali-G52 MP6, 6 GB RAM
  • 128 GB (NM kártyával bővíthető)
  • 48+8+2+2 MP/16 MP fő/előlapi kamera
  • 159.2 x 76.3 x 8.7 mm, 183 g
  • 4200 mAh akkumulátor
PRO
  • Remek fotós képességek
  • Dedikált NPU
  • Fürge rendszer
Kontra
  • Az AppGallery egyelőre lutri
  • Sérülékeny hátlap
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6926
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei P40 lite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-03-10 13:13:39
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => huawei p40 lite, huawei, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-p40-lite
    [gameinfo_pro] => Remek fotós képességek 
Dedikált NPU
Fürge rendszer
    [gameinfo_kontra] => Az AppGallery egyelőre lutri 
Sérülékeny hátlap
    [gameinfo_data] => 6,4”-es LTPS IPS LCD (1080x2310)
Kirin 810, Mali-G52 MP6, 6 GB RAM
128 GB (NM kártyával bővíthető)
48+8+2+2 MP/16 MP fő/előlapi kamera
159.2 x 76.3 x 8.7 mm, 183 g
4200 mAh akkumulátor
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 99.990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-p40-lite-6926.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Remek fotós képességek 
            [1] => Dedikált NPU
            [2] => Fürge rendszer
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Az AppGallery egyelőre lutri 
            [1] => Sérülékeny hátlap
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    5

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.