Hirdetés

I-mate SP5m - Egy tökéletes üzleti készülék



|

I-mate SP5m-et kipróbálva az egyik legokosabb mobiltelefonnal találjuk szemközt magunkat.

Hirdetés

Ez az első Európában is megvásárolható készülék, amely méretben megegyezik egy normál mobiltelefonnal, tudása pedig egy felsőkategóriás PDA-éval vetekszik. A közelmúltban rohamosan fejlődő I-mate első készülékei még csak VGA kamerával, és 65 ezer színű kijelzővel csábítottak, később ezt Bluetooth-tal egészítették ki. Idén ősztől pedig a legújabb telefonok egyszerre vannak ellátva megapixeles kamerával, illetve a legújabb operációs rendszernek számító Windows Mobile 5.0-val, hogy a WiFi-ről ne is beszéljünk. Mi van a dobozban? Ha kinyitjuk a dobozt, készülékünk mellett találunk egy termetes kézikönyvet, telepítő CD-t, sztereo headset-et, USB-adatkábelt, egy töltőt, és mindemellett egy övre csíptethető bőrtokot. Igaz, ebben az árkategóriában már megszokott dolog, hogy a vásárlók számos kiegészítővel találkozhatnak készülékük mellett. Első látásra Először kézbe véve tapasztalhatjuk, hogy az SP5m szerényebb színekben pompázik, mint elődjei (SP3i, SP5), mindenféle felesleges feltűnést kerülve gyönyörködhetünk a jó minőségű műanyagból összeszerelt ezüstösen virító külső borításban, amely, mintha egybeöntötték volna, nem rendelkezik illesztési résekkel, vagy rakoncátlanul lötyögő alkatrészekkel. A telefon tömegre (106g) meg pont akkora, hogy észrevegyük, mikor esett ki zsebünkből, esetleg övünkről. Kezelőszervek Elődjéhez (SP5) képest a legnagyobb fejlődést a zenehallgatás terén érte el az SP5m, új funkció gombjai is ezt segítik. A navigációt jelentősen megkönnyítő, kiválóan kézreálló ötállású joystick mellett az Explorer gyorsgombja felett, de a még kijelző alatt találunk egy előre- és egy visszatekerő, illetve egy stop/play gombot. A "házikó" gomb továbbra is rendíthetetlenül visszavezet a kezdőlapra bármilyen helyzetből, a készülék alján helyezkedik el az USB-n keresztül is tölthető foglalat, továbbá a sztereó fülhallgatót is itt csatlakoztathatjuk. Felül találjuk a minden kényelemigényt kielégítő infra portot, és a kicsiny bekapcsoló gombot, amely elvezet a bármikor használható gyorsmenühöz (WiFi, billentyűzár, profilok), jelentősen megkönnyítve a készülékünkkel való munkavégzést.
Jobb oldalt a kamera exponáló kezelőszerve, baloldalt a hangerőszabályozó, illetve az adatkommunikációs lehetőségeket irányító gomb helyezkedik el. Összességében elmondható, hogy rendkívül kellemes a gombok használata, mind tapintásra, mind tartalomra kiválóan helytáll a készülék ezen a területen (is). Képernyő Ha bár a középkategóriás PDA-knál nem számít ritkaságnak a QVGA (240-szer 320 pixel) felbontás, azért ez egy mobiltelefonnál szokatlanul nagy teljesítmény, nem is szólva arról, hogy a 65 ezer színben pompázó TFT LCD kijelző, amellett, hogy gyönyörű, kontrasztos színekkel kedveskedik nekünk, még a fényerő is szabadon állítható rajta olyannyira, hogy még napfényes időben is tisztán olvashatjuk a szövegeket, nézhetjük a képeket. Szolgáltatások Nem ez az első olyan okostelefon, melynek hardware-es alapjait a Texas Instruments 195Mhz-es processzora adja. Alaphelyzetben 64 MB ROM és szintén 64 MB RAM (ebből 35 MB szabad tárhely) van beépítve a készülékbe, ámde még ezt is bővíthetjük miniSD kártyával. A készülék kevés hibája közé tartozik, hogy a miniSD foglalat az akkumulátor alatt helyezkedik el, így mindig, amikor cserélünk, sok időt vesz el, míg ki- és vissza kapcsoljuk a telefont, miközben még szét is szedtük. A Windows Mobile 5.0 operációs rendszerre azonban semmi panaszunk sem lehet, még egyszerre több program futtatása közben sem fagy le, sőt még nem is akadozik. Továbbá nem hiányoznak a régi jó számítógépes Microsoft alkalmazások, gond nélkül használhatjuk a (butított) Word-öt, MediaPlayert, Excelt, de még az MSN Messengert is, bár itt még nehezebb dolgunk van a szövegbevitelnél, mint ha egy normál QUERTY billentyűzetet használnánk.
A telefonkönyvnél nem elég, hogy szinte bármennyi bejegyzést írhatunk bele, ezekhez még megszámlálhatatlanul sok információt csatolhatunk, emellett szabadon rendezhetjük ismerőseinket csoportokba, tetszés szerint rendelhetünk akár minden egyes névhez külön-külön csengőhangot. Készülékünknek az üzenetek terén sem kell szégyenkeznie, az MMS természetesen tetszés szerint bővíthető videóval, hanggal és képpel, emellett az e-mail kliens több postafiókot is képes kezelni, valamint már a csatolmányok sem jelentenek különösebb akadályt számára. Az eTrust Antivirus meg folyamatosan őrködik telefonunk kártékony ellenségei ellen egy internetről frissíthető adatbázis segítségével. Multimédia Habár vonzónak hallatszik az 1,3 megapixeles (1280-szor 1024 pont) képek készítésére hivatott) CMOS kamera, igazából az eredmény meglehetősen zajos, és korántsem nevezhető élethűnek. A megszokott fehéregyensúly és effekt beállítások mellett az optika szoftvere már digitális zoom funkciót, kikapcsolható zárhangot és MPEG-4 videófelvételi lehetőséget rejt magában. Használatkor érdemes a minőséget "szuperfinomra" (superfine) állítani, és ha van, akkor az alapértelmezett tárolóhelynek memóriakártyát választani. Zenehallgatáskor MP3 lejátszónkat szerencsére nem zavarja, ha más programokkal dolgozunk mellette, a multimédiás funkció gombok egyébként is megkönnyítik a használatot, fülhallgatónk jó minőségben szórakoztat, talán csak a mélyhangok hiányoznak egy kicsit jobban a kelleténél.
Adatátvitel GSM készülékünk négysávos, szinte nincs olyan hely a világon, ahol ne tudnánk használni. A napjainkban már kevésbé gyorsnak tartott GPRS Class 10 technológia mellett az EDGE is belefért a készülékbe, így már kevesebb fenntartással illetve várakozással böngészhetünk a WAP oldalakon. Az SP5m telefon talán legkiemelkedőbb eredménye a WiFi funkció, amellyel még nem találkozhattunk ilyen kisméretű készülékekben. Minden probléma nélkül kapcsolódhatunk a WLAN hálózathoz, ellenben csak WEP titkosítás nélkül. Sajnos még azért nem élvezhetjük felhőtlenül a szolgáltatást, hiszen akármilyen gyorsan tölti le készülékünk az adatokat, az internetezést élvezhetetlenné teszi a kisméretű kijelző. Ekkor ajánlatos megállítani a képek letöltését, és a weboldalakat egy oszlopba rendezni, mindezt a lehetőséget szerencsénkre biztosítja az Explorer. További előny, hogy a kissé már elavultnak titulált, ám megbízható infra portot is beleépítették a készülékbe. A telefonból persze nem hiányozhat a Bluetooth sem, amely kiválóan kommunikál mind más telefonokkal, mind a személyi számítógépekkel. Problémát okozhat, hogy a küldés fülön nem találunk BT opciót, így a készülék csak akkor vált át Bluetooth-ra, ha valamilyen oknál fogva nem sikerül az infrán történő adattovábbítás.
Összefoglalás A memóriakártya kezelése nehézkes, kusza. A készülék akkumulátora viszont igen gyorsan töltődik és egész sokáig, akár négy-öt napig is bírja. A Bluetooth kezelése hagy némi kívánnivalót maga után, a WiFi funkció ellenben sokat dob latba a versenytársakkal való összehasonlításkor. Aki üzleti célokra használná a készüléket, annak merem bátran ajánlani az SP5m-et, hiszen szinte minden szükségletet kielégít amellett, hogy lényegesen kisebb méretű, mint egy hasonló kapacitású PDA készülék. Pozitívumok: - A memória kényelmes használata - WiFi, EDGE - Logikus kezelőszerv - Szép kijelző - Aránylag nagy memória Negatívumok: - Memóriakártya nem tartozik az alapfelszereléshez, és egyébként is nehéz kezelni - A Bluetooth akadozik - Hiányzik a 3G
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.