Hirdetés

Így babráljuk ki Androidon a mobiltolvajokkal



|

Megvédhetjük adatainkat, hosszú távon pedig elvehetjük az enyves kezűek önbizalmát.

Hirdetés

Telefont elveszíteni az évek múlásával egyre komolyabb problémává vált. Minden eddiginél többféle tevékenységet végzünk a mobilunkkal, így a szimpla hiánya is feltétlenül fokozódó űrt hagy maga után. Ezen felül valószínűleg nem 10 fillérbe került a készülék, talán még ki sem fizettük a mobilszolgáltatónak. Hab a tortán, hogy rengeteg érzékeny adatot tárolunk rajta, még a digitális világunk kulcsát jelentő személyes e-mail fiókunk is jó eséllyel be van kötve a kütyüre.
 

Hirdetés


A telefon elvesztése egyre többünknél képes kisebb pánikot okozni, azonban ez csak részben írható a csendben kialakult mobilfüggőség számlájára, objektíven ítélve is minden eddiginél több bajunk származhat a készülék eltűnéséből. Nézzük mit tegyünk az okostelefonjainkon lévő adatok védelme érdekében, hogyan üzenjünk egy becsületes megtalálónak, továbbá ezekkel hosszú távon hogyan vegyük el a legalább minimálisan pallérozott tolvajok kedvét az eszközök zsebre tételétől.


1) Használjuk az Android Eszközkezelőt

Az Android Eszközkezelő egy szolgáltatás, amely segítségével egy webes felületen keresztül megpróbálhatjuk meghatározni az elveszett mobilunk földrajzi helyzetét, távolról megcsörgethetjük a készüléket, legrosszabb esetben törölhetjük róla az adatokat. A működéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a telefon rendelkezzen aktív internetkapcsolattal. Ha elmegyünk valahova, akkor előzőleg győződjünk meg arról, hogy nincs letiltva a mobilnet és helymeghatározás.


2) Zárjuk le a záróképernyőt

Az összes itt olvasható tipp közül a legfontosabb, hogy egyszerűen ne lehessen feloldani a készenléti állapotban lévő telefont a gyári csúszkás-huzigálásos módszerrel. Ízlésünk szerint három védelmi opció közül választhatunk: PIN, jelszó vagy minta kérése (Beállítások → Biztonság → Képernyőzár). A PIN esetében egy néhány számot kell megadnunk, jelszó esetén jelszót, a legnépszerűbb módszer a minta használata. Ilyenkor egy 3×3 pontos rácson kell megadnunk egy általunk előzőleg beállított mintát, általában ez a leggyorsabb feloldási módszer.
 


3) A záróképernyő sem hibátlan

Lezárt záróképernyő esetén csak segélyhívást lehet kezdeményezni a mobillal, azaz nem lehet elérni az értesítési központot, vagy a záróképernyőre esetleg kitett widgeteket. Ez előnyösnek tűnik, hiszen így a telefon megtalálója vagy tolvaja nem tudja kikapcsolni az Android Eszközkezelő működéséhez szükséges helymeghatározást és mobilnetet. A rossz hír az, hogy az Android 5.0 előtt a kikapcsoló menüben megtalálható a repülőgépes üzemmód, plusz az összes androidos mobil kikapcsolható ebből a menüből.


Erre jelenthet megoldást az ingyenes Smart LockScreen Protector nevű alkalmazás, amely képes elrejteni a záróképernyőn a bekapcsoló menüt. Nem tökéletes, ugyanis a gomb hosszú lenyomása után egy fél másodpercre csak felvillan a notórius menü, azaz kiváló időzítéssel a tolvaj képes lehet aktiválni a repülőgépes üzemmódot. Ezen felül ha szabadon cserélhető a telefon akkuja, akkor annak kiszedésével is kilőhető a készülék.


4) Az adatok titkosítása

A lehető legteljesebb körű biztonság érdekében titkosítsuk a telefon háttértárát, továbbá az SD kártya tartalmát (Beállítások → Biztonság → Titikosítás). Ezután ugyan a telefon minden bekapcsolásakor meg kell adnunk egy feloldó kódot, viszont biztosak lehetünk abban, hogy egy átlagos tolvaj semmilyen adatot sem lesz képes lementeni a készülékünkről, még az SD kártyán tárolt fotóink is biztonságban lesznek.
 


5) Üzenet a megtalálónak

Ha lopás helyett csak elveszítettük volna a telefont, akkor fennáll a lehetősége, hogy egy becsületes megtaláló hajlandó visszajuttatni azt. A legegyszerűbb módszer, hogy egyszerűen megpróbáljuk felhívni a készülékünket. Ha ez valamilyen okból nem működne, akkor hagyhatunk egy üzenetet a záróképernyőn a megtaláló számára, például egy e-mail címet vagy telefonszámot. Az üzenetet a Beállítások → Biztonság → Tulajdonosi adatok menüben adhatjuk meg.


Te veszítettetek már el okostelefont? Ha igen, akkor sikerült visszaszereznetek?


(Nyitókép: West Midlands Police)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.