Hirdetés

Így készülj fel a telefoncserére



|

Megmutatjuk mikre kell gondolni az okostelefon leváltásakor.

Hirdetés

Mielőtt megszabadulnánk a régi okostelefontól, van néhány dolog, amire muszáj gondolni. Ilyenkor nem csak a digitális tartalmakról van szó, amelyeket az idők során rátöltöttünk és fotóztunk, hanem a többi fontos személyes adatról is, amelyet nem szeretnénk illetéktelen kezekbe adni. 

Hirdetés

Az eladás vagy elajándékozás előtt meg kell szabadulni a rajta lévő e-mailektől, SMS-ektől, és minden más emléktől, ami csak ránk tartozik. A problémák elkerülése érdekében ezeket nem szabad elfelejteni. 

 

Névjegyzék mentése

Mivel az iOS, az Android és a Windows Phone is sok mindent el tud nekünk menteni a felhőbe, ezért a személyes adatok közül az alapvető jellegűeket mindegyik azonnal felmásolja az Apple, a Google és a Microsoft szervereire - ilyenek a naptárbejegyzések és a névjegyzék is. Amennyiben a fiókunkat szinkronizáltuk, akkor a készülékváltás pofonegyszerű: csupán be kell jelentkezni a fiókba az új eszközön. 

Az eltérő platformok közötti költözés már bonyolultabb, de közel sem lehetetlen. A Gmail-fiókot alapul véve például szinte bármi megoldható. Az Apple iCloudjából és az Outlook-fiókból már nehezebb kiszedni minden adatot, ilyenkor gyakran kézzel is be kell segítenünk a szoftvereknek. 

 

Sok dologról gondoskodik a biztonsági mentés is

 

Appok és adatok mentése

Miközben a naptárat és a névjegyzéket könnyű átköltöztetni egy új készülékre, addig a kedvenc appokat már nehezebb. Az Android ráadásul csak a telepített programokat menti el a rendszer beépített mentés funkciójával, de nem minden hozzájuk tartozó információval együtt. Szerencsére sok jó app létezik a komplett mentéshez, mint például a rootolás nélkül is működő Helium

Az iOS-nél a helyzet még egyszerűbb, itt az iPhone szoftverét egy az egyben el tudjuk menteni, amihez csak az iTunes kell. 

 

Médiafájlok költöztetése

Az Apple iCloud, a Google Drive és a Microsoft OneDrive mind remek megoldást jelentenek a fotók és videók felhőbe való feltöltésére. Ha valaki mégsem szeretne ezzel bajlódni, akkor persze kézzel is megoldható a tartalmak áthelyezése. Android és Windows Phone alatt csak egy USB port kell a PC-n, majd a megfelelő mappákból indulhat a másolás. Az iPhone-oknál az iTunesra is szükség lesz. 

 

Milyen a SIM-kártya?

Minden okostelefonba kell egy SIM-kártya, azonban nem mindegy, hogy milyen. Menjünk biztosra, és kerüljük el a kellemetlen meglepetéseket. Ha a régi készülék micro-SIM-et használt, akkor jó eséllyel némi vagdosással kell megoldanunk az átállást a nano-SIM méretre, ami például az iPhone 6-hoz is kell. Ha valaki nem merne ilyesmibe fogni, esetleg balul sült el a kísérlet, a telekomszolgáltatótól lehet némi díj ellenében újat kérni. 

 

Erre is gondolni kell

 

Mindent törölni

Legyen szó iPhone-ról, robotos telefonról vagy Windows Phone rendszerű eszközről, mindegyikben benne van a gyári visszaállítás opció. Ennek köszönhetően el lehet tüntetni a telepített programokat, fotókat, videókat, fiókokat és minden személyes dolgot, akár a memóriakártyáról is. Ebben az útmutatónkban részletesen is kitértünk az Android kipucolására. 

 

Ti mikor terveztek új okostelefont venni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.