Hirdetés

Így lesz hétköznapi a videohívás



|

A Google elérkezettnek látta az időt, hogy a normál telefonhívást elavulttá nyilvánítsa: pillanatokon belül beindul a Duo, a cég videohívó appja és platformja, ami egyszerűségével próbál minket meggyőzni. És érkezik hozzá az Allo is.

Hirdetés

Még hónapokkal ezelőtt, a Google I/O-n mutatkozott be a Duo, ami a Google hivatalos video chat applikációja. A legfontosabb kulcsszavak itt az egyszerűség és a még "emberibb", természetesebb kommunikáció mindenki számára. De kinek és hogyan érhető el mindez, továbbá milyen újdonsággal igyekszik meggyőzni minket, hogy áttérjünk a jól megszokott chat appokról a Duo-ra?


Hirdetés


Dinamikus skálázás

A Duo-nál igyekezett biztosra menni a Google és már az első naptól kezdve iOS appot is biztosít, vagyis a szolgáltatáshoz nem feltétlenül szükséges Android operációs rendszer. Ez ma már elengedhetetlen, de az még aggasztó, hogy sem PC-s, sem Chrome OS-es kliens nincsen.



A Duo-nál stabil platformot ígérnek a készítők már az indulás pillanatától és esküsznek, hogy a legbosszantóbb videochates gondokkal itt nem találkozunk. Ezek közül az egyik legidegesítőbb, hogy a Wi-Fi-mobilnet átváltásba a legtöbb appnak beletörik a bicskája. A Duo-nál a Google azt ígéri, hogy ezzel nem lesz gond. A másik gond a megfelelő skálázás, főleg gyenge kapcsolat, szűkös sávszélesség esetén: sok app ilyenkor nem tudja eldönteni, a hangot vagy a videót skálázza-e, ezért a vége teljes leakadás és megszakadó kapcsolat. A Duo ehhez a QUIC-technológiát használja, amelyet a WebRTC-t megalkotó csapat fejlesztett ki. Ez egy adatátviteli protokoll UDP-n keresztül, amelyet már 2012 óta fejlesztenek és egyik fő extrája, hogy több csatornát nyit két végpont között a jobb adatkapcsolat érdekében, továbbá fontos tényező, hogy a technológia nyitott (BSD-szerű licenc). Persze a ma már obligátnak tekinthető HD kép és hang, egyszerű felület stb. sem maradtak ki.



Kopp, kopp és Allo

De az extrák sem maradhatnak ki. A Kopp, kopp például igazán ötletes. A hívott fél a bejövő videohíváskor láthat egy rövid, pár másodperces mozgóképet arról, hogy mit fog látni a hívó fél oldalán. Ebből is eldöntheti már, hogy felveszi-e vagy sem.



Társa is van a Duo-nak, méghozzá az Allo - a chat platform, amely beépülve használ minden Google asszisztenst és egyéb extra szolgáltatást, amelyek hozzáférnek személyes adatainkhoz is. Ezeknek köszönhetően például intelligensen és automatikusan beilleszt tartalmakat a beszélgetés folyamába, a képeink küldésében is sokat segít, plusz olyan kicsinek tűnő, de talán fontos újdonságok is érkeznek, mint például a betűméret-állítás: kicsibetűvel suttoghatunk, nagy méretű betűkkel kiálthatunk. A kötelező extrák is mind itt vannak: az inkognitó mód, a rajzolás-támogatása, a matricák és a diktálás.



Ezzel a párossal kérdésessé válik a Hangouts jövője: egy nyilatkozat szerint a Hangouts a céges világba költözik és a mobil végfelhasználókat áttereli a Google az Allo+Duo párosra. Ez logikus döntés, miután a chat appok versenyében alaposan lemaradt a Google korábbi megoldása.



Te melyik (video)chat platformot használod? Ki fogod próbálni a Duo+Allo kettőst?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.