Hirdetés

Így múlik el a Windows Mobile



|

30-50 millió felhasználó még mindig Windows Phone-t/Mobile-t használ, pedig már több jele is van annak, hogy a gyártó elhagyta a süllyedő hajót.

Hirdetés

A Windows Phone és később a Windows Mobile operációs rendszereket hatalmas lelkesedéssel indította a Microsoft és bizony voltak olyan pillanatok, amikor tényleg úgy tűnt, komoly szereplője lehet a mobilpiacnak az MS. A Nokia-Lumia vonal szépen teljesített, érkeztek az olcsó és a csúcskészülékek egyaránt, sikerült jó néhány szolgáltatót és app-fejlesztőt is meggyőzni a platform támogatásáról és a készülékek reklámozásáról, aztán, amikor a Windows Phone 8.1-re már kb. 1-1,5 éve ráfért volna egy komoly ráncfelvarrás, bejelentették a Windows 10 Mobile-t. Innentől pedig következett a lejtő.


Hirdetés


Windows 10 Mobile fiaskó

A Lumia 950/XL, majd az 550 bejelentésével kb. 1 évvel ezelőtt startolt el a sokáig tesztelt és pofozgatott Windows 10 for mobile, ami rengeteg újdonságot hozott, emellett pedig az új készülékek is sok-sok extrával hívták fel magukra a figyelmet. A gond az volt, hogy a rendszer és a firmware-ek nem voltak készen, aminek rengeteg, dühös és csalódott felhasználó lett az eredménye. Pontosabban nem is olyan soknak, ugyanis a 950-család nagyon-nagyon drágán került a boltokba, a Continuum nem győzte meg a médiát és a felhasználókat, az 550 pedig egyszerűen csak lassú volt.



Aztán koratavasszal megérkezett a Windows 10 Mobile a régebbi Lumiákra is, de nem mindegyikre, és nem is mindig zökkenőmentesen. Sok-sok firmware-frissítés és a nemrég megjelent Windows 10 Mobile Anniversary Update kellett hozzá, hogy stabil, jól használható rendszerré érjen a mobilos Windows. De ez már nagyon késő.


Mindenki kiugrott

Az érthetetlenül elnyújtott fejlesztés, a sok, amatőr hiba és a nem jól eltalált készülékek, illetve árazások nem csupán a felhasználókat, a fejlesztőket és partnereket is elriasztották. Az app-gap egyre csak nő, ma már kevés új applikáció jelenik meg a platformra, ami pedig elérhető, azt nem igazán frissítik (tisztelet a kivételnek). A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Microsoft saját appjai is sokkal fejlettebbek, jobbak iOS-en és Androidon, mint Windows 10 Mobile-on.



És ha már mindenki elhagyja a 30-50 millió aktív felhasználóval telezsúfolt, süllyedő hajót, hát minden jel arra mutat, hogy a Microsoft is eképp cselekszik. Arról már beszámoltunk, hogy év végén leáll az MS Windows 10 telefonok gyártása, de a reménytelen helyzetet az is jól mutatja, hogy már a Microsoft Store-okból is eltűntek a készülékek. Több helyszíni jelentés arról számol be, hogy az ott dolgozóknak is mind más-más telefonjaik vannak, és a Windows 10 Mobile-hoz nem is értenek.



Egy másik, angliai történetben egy felhasználó a szervizbe vitte vissza meghibásodott Lumia 950 XL készülékét, de újat már nem tudott adni a szerviz, mert a helyi Microsoftnak már nem maradt raktáron egyetlen darab sem.


Surface Phone, fehér lovon?

Az örök reménykedők azzal nyugtatják magukat, hogy mindez csak előkészület egy óriási, mindent elsöprő Surface Phone-bejelentésre, ami majd meghódítja a piacot és egycsapásra helyreállítja a Windows Mobile megkopott hírnevét. Egy másik optimista elmélet szerint a Microsoft egyértelműen a vállalati felhasználás irányába fordult, hogy a Blackberry-űrt kitöltse, ezért nem is erőlteti a végfelhasználói piacot, a csúcskategóriát pedig már átadta partnereknek (például HP Elite X3).



A gond ezekkel a teóriákkal csupán az, hogy jöhet akármilyen jó Windows telefon akármilyen jó áron, a szisztematikusan kivégzett ökoszisztémát nem fogja feltámasztani, ahogy a Windows Mobile-készülékek gyártói sem számíthatnak semmi jóra, ha egyszer már a platform fejlesztője is kiszállt a piacról.


A helyzet tehát igen reménytelennek tűnik, pedig épp a napokban teszteltük a legújabb frissítéssel megerősített Windows 10 Mobile-t egy Lumia 950-en, és leszámítva a pocsék app-kínálatot, abszolút kellemesen csalódtunk a rendszer kezelhetőségében, sebességében, stabilitásában és szolgáltatásaiban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.