Hirdetés

Ilyen ma egy tökéletes router



|

Wi-Fi nélkül nem élet az élet. Összegyűjtöttük, mire figyelj, ha nem bóvlit, hanem igazán jót szeretnél otthonra, ami a legtávolabbi zugba is elér.

Hirdetés

A router nem is olyan régen még kiváltság és prémium extra volt, amelyet nem sokan engedhettek meg maguknak, de legalábbis gyűjtöttek rá hónapokig, szorgosan. Az átlagfelhasználó még azt sem tudta, a router egy veszedelmes állat vagy egy egzotikus kenőcs neve, ellenben 2015-ben már nagyjából minden háztartásban megbújik legalább egy router. A kínálat óriási, sőt, már a szolgáltatók is ingyen adják a routert az előfizetés mellé, mégsem javasoljuk, hogy feltétlenül emellett ragadj le, mert van sokkal jobb megoldás.

Hirdetés


A túlzás

Aki úgy választ routert, hogy megnézi, melyek a legújabban megjelent szolgáltatások, majd ezeket követeli, készüljön fel, hogy 80-100 ezer forintot is ott hagy majd a kasszáknál. Igaz, az elérhető legjobbat kapja sebességben, szolgáltatásokban, hatótávban stb. de ahhoz, hogy mindezt ki is használja, hasonlóan fejlett kliensek is kellenek majd. A routereknél a Wi-Fi sebességével szoktak manapság felvágni a gyártók - itt egyszerűen összeadják, hogy a Dual Band módban üzemelő router 5 GHz-en, valamint 2,4 GHz-en mire képes. Papíron, merthogy a valóságban ezt biztosan nem érjük el. A másik fontos szolgáltatás nagyon új, ez a MU-MIMO. Az egyszerre, egy időben kiszolgált, Wi-Fi-n kapcsolódó kliensek közti párhuzamosítást jelenti a Multi User Multiple Input Multiple Output és látványosan megdobja a netelérés sebességét, ám ehhez megfelelő Wi-Fi vezérlő is kell az eszközökbe. Miután ez még nagyon új szolgáltatás, rendesen el is kérik az árát.


A hat-nyolc antenna is borsos felárért szerezhető csak be, és sok gyártó a speciális NAS funkciókért, valamint a biztonsági extrákért is felkerekíti az árat 80 ezer forint fölé. Szintén a legtöbb háztartásba túlzás a Link aggregationért fizetni, pedig csodálatos technológia, csak kevesen használnák ki. Ilyenkor a routerre például egy NAS két gigabites LAN-kábellel csatlakozik, így a sávszélesség is duplázódik. Aztán itt vannak még olyan extrák, mint a beépített DECT központ üzenetrögzítővel, a smart home szabványok támogatása, a 4G modem stb.


Fontos szolgáltatások

Ha nem szeretnénk (vagy tudunk) 100 ezer forintot routerre kiadni, de azért egy igazán jó, megbízható központot keresünk, amely évekig kiszolgál és a fontosabb paraméterei is rendben vannak, valahol a 30-40 ezer forintos ársávban kell nézelődnünk. A legfontosabb, hogy a több évre vásárolt routerünk már gigabites LAN portokkal legyen szerelve (pl. NAS, NVR miatt), a Wi-Fi pedig mindenképpen Dual Band legyen.


Az ac szabvány is erősen javallott, még akkor is, ha a MU-MIMO-t nem kapjuk meg. A NAS-funkció szükségességét mindenki maga döntse el, de a biztonsági extráknál a különböző szűrők, tiltólisták, valamint a naplózás és emailben jelentés fontos szempontok. Ha még VPN-t is kapunk, az külön jó hír, ki tudja, mikor lesz a munkánk miatt szükségünk rá. A Wi-Fi-nél az elszeparált vendéghálózat hasznos és növeli hálózatunk biztonságát, ha pedig a gyártó ingyenes DDNS szolgáltatást is biztosít, az csak külön jó pont - ezzel éves szinten kb. 10 ezer forintot spórolhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.