Hirdetés

Intel és Micron: indul a 25 nanométeres flash lapka gyártása



|

Okostelefonokba, iPod jellegű készülékekbe és SSD meghajtókba szánják a lapkákat.

Hirdetés

Az Intel és a Micron ma jelentette be, hogy IM Flash Technologies (IMFT) vegyesvállalatuk áttér a 25 nanométeres csíkszélességű flash lapkák gyártására. A 2006-ban létrehozott IM Flash Technologies 51 százalákban Micron, 49 százalékban Intel tulajdonú cég, mely elsőként dob majd piacra 25 nanométeres gyártási technológiával készült flash memórialapkákat. Ezzel legalább féléves technológiai előnyre tesz szert a piaci versenyben.

 

 

Intel Micron
 

 

 

A lapkapiac kutatásával foglalkozó Objective Analysis elemzői szerint az új, 64 gigabites (8 gigabájtos) MLC (több szintű) NAND flash memórialapka szignifikáns előnyt biztosít a gyártóknak költségek tekintetében. Az ezzel foglalkozó kutatást figyelmetlenségből még az Intel és a Micron hivatalos bejelentése előtt kiküldte az elemző cég.

 

 

intel 25 nm flash
 

 

 

Az Intel egyik illetékese e-mailben megerősített az új termékekről szóló híreket. A lapkákat okostelefonokban, SSD meghajtókban és olyan hordozható médialejátszókban alkalmazzák majd, mint amilyen az iPod is. Jelenleg a próbagyártás, minták előállítása folyik, a termelés beindítása a második negyedévben várható.

 

A vékonyabb, 25 nanométeres huzalozással dolgozó gyártástechnológia nagy előnyt jelent, mivel ugyanannyi drága alapanyagból az eddigieknél több, kisebb fizikai méretű és kedvezőbb energiafogyasztású flash memórialapka állítható elő. A csúcstechnológia mélységeit érzékelteti, hogy a 25 nanométer (azaz a méter egymilliárdod része) a mikrotranzisztorok méretét jellemzi, így egy-egy elem mindössze néhány atomból áll össze.

 

 

intel micron 25nm factory
 

 

 

A rivális Samsung, aki jelenleg a világ legnagyobb flashmemória gyártója csak most kezd dolgozni 30 nanométeres technológiáján, melyet az év végére tervez hadrendbe állítani. Ha az IM Flash előbb és jobb technológiával lép piacra, az komoly hátrányt jelenthet a Samsung számára és átrendezheti az egész piacot.

 

Az Objective Analysis konkrét számokkal is szolgál a megtakarításokat illetően. Az új 25 nanométeres lapkák 0,5 dolláros költséget jelentenek gigabájtonként, míg a hagyományos, jelenleg a gyártás főáramát adó 45 nanométeres technológiával 0,75 dollárt kell kiadnunk ugyanennyi tárkapacitásért. A flash lapkák piaci ára jelenleg 2 dollár körül mozog (gigabájtonként) és 2010 során ezen a szinten is marad az elemzők szerint.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.