Hirdetés

Jön az internet- és telefonadó?



|

Az már biztos, hogy a szenvedő alanyok a fogyasztók, a végfelhasználók; arról azonban még nem döntöttek, milyen mértékben adóztatják meg az internetezést és a telefonálást.

Hirdetés

Az [origo] a tegnapi napon értesült minisztériumi forrásokból arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy adóztassák meg az internethasználatot és a telefonálást. Minderre azért van szükség, mert az idei és jövő évre tervezett megszorításokat tartalmazó konvergenciaprogramot még a pénzügyi tranzakciós adó után is ki kellene egészíteni, hogy a várt 550 milliárd forintos lyukat befoltozhassák a költségvetésben. Matolcsy György tárcája 40-50 milliárd forintos bevételt remél az új adónemekből, amelyek szigorúan a végfelhasználókat, a fogyasztókat sújtanák.

 

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a vezetékes- és a mobiltelefonálás, az SMS-ezés és az internetezés után is az egyes szolgáltatók számláznák ki az új adót az előfizetőknek. Az adók mértéke egyelőre nem dőlt el, és azt sem lehet tudni, hogy adatforgalom alapján vagy a felhasznált percek szerint kell-e majd megfizetni a plusz terheket.

 

 

Természetesen az NGM ötlete óriási visszhangot váltott ki, ráadásul a sárgacsekk-adó, az internet-és a telefonadó ugyanazt a tevékenységet adóztatja meg ismét, amelyet a bankokkal és a telekommunikációs cégekkel fizettetnek jelenleg. A kormány ígéretet tett arra, hogy 2012. végével megszünteti a válságadókat és a telekomadót, a bankadót pedig megfelezi; azonban arra soha nem tértek ki, hogy ezeket a terheket a későbbiekben kell-e másoknak viselniük - a fenti három új adónem tervezete nyomán úgy tűnik, hogy igen, mégpedig a fogyasztóknak, a magán- és céges felhasználóknak.

 

Az Európai Bizottság küldöttsége hétfőn értesült az NGM terveiről, amelyekről részletes számításokat is kért. Az internet-és telefonadóval kapcsolatban az NGM mindössze annyit közölt az MTI-vel, hogy "sajtóhíresztelést nem kommentál". Hasonlóan tett a Magyar Telekom Nyrt., a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és az Invitel is.

 

Az ügyben érdekes előzményt jelent, hogy 2008-ban az előző kormány már próbálkozott az internetadó bevezetésével. Ez ellen a legjobban éppen a jelenlegi kormánypárt tiltakozott. Nyitrai Zsolt fideszes politikus akkori nyílt levele homlokegyenest az ellenkező nézőpontból világítja meg a kérdést:

"(...) Mindannyian jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra. (...)

Hazánkban a digitális írástudatlanság óriási méreteket ölt, vannak térségek, ahol nemhogy internet, de számítógépek sincsenek az otthonokban. Egy ilyen országban az internetadó bevezetése nemcsak az internet szellemiségével ellentétes, de végzetes hiba is; egy országban, ahol még mindig kevesen férnek hozzá a világháló szolgáltatásaihoz, ezzel a hibás döntéssel még lassúbb lesz az internet elterjedése. Márpedig a növekedés mindannyiunk érdeke: a felhasználóké és a nyomás alatt tartott szolgáltatóké egyaránt. (...)"

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.