Hirdetés

iPod Nano - kis kedvenc



|

Olyan ragyogó mobil eszközöket kértünk tesztelésre a hazai ügynökségektől, mint amilyen egy iPod Nano.

Hirdetés

 

A Morpho ügynökség bájos PR-hölgyei meghallgatták imáimat, és hamarosan kezembe vehettem egy elképesztően ronda (számomra) rózsaszín iPod Nano-t. A történet egészéhez hozzátartozik, hogy lusta ember lévén általában csak autóban hallgatok muzsikát, akkor is igen nagy százalékban valamelyik hazai rádió csatornájára állítom be az FM sávot. Októberre viszont hadat üzentem a Körúti dugóknak és hosszú szünet után egy BKV bérlettel lettem gazdagabb. A tél beköszöntével Budapesten az egyik legletargikusabb cselekvés a tömegközlekedés: sötét árnyatokban pompázó ruhák, meggyötört arcok és orrukat lógató utasok díszítik a járműveket, legyen szó éppen működő Combino-ról vagy egy éjszakai 4-6-osról. Ezeket az unalmas perceket én nem bírom ki pótcselekvés nélkül, és tekintve, hogy egyelőre nem dohányzom, illetve GameBoy-t sem hordok magamnál, kézenfekvő megoldásnak tűnik egy könnyű és felhasználóbarát zenelejátszó, amely lehetőleg nem csak egy Guns albumot képes eltárolni, hanem Axl Rose és bandája egész munkásságát, és még a kortársaknak is bőven marad hely tárolóegységen.

 

 

Az iPod Nano egy apró műanyag dobozban érkezett hozzám, amelyben a készüléket, egy gyári fülhallgatót és egy USB adatkábelt találtam a leírások mellett. Maga a lejátszó meglepően vékony, a fotók alapján ennél zömökebbnek képzeli az ember. A letisztult formavilágot csak az előlapon található kijelző és a kezelőszervek törik meg. Felül találjuk a "hold" reteszt és a fülhallgató kimeneti csatlakozóját. A "magic wheel" névre keresztelt navigációs gomb nyomogatható, és hangerő beállítás illetve lefelé görgetés esetén elegendő pusztán a hüvelykujjunkat körbe-körbe mozgatni rajta, és az eredmény kielégítő lesz. Az Apple-nél az eredeti iPod-ot véleményem szerint erős Skandináv hatás alatt tervezték, mivel hasonló design elemeket egy koppenhágai diákszálló fürdőszobájában véltem felfedezni. Tény, ami tény: a készülék roppantul ízléses külalakja minden női szívet megdobogtatott a környezetemben. Az akkumulátor töltését a számítógép USB portjára történő illesztéssel tehetjük meg.

 

Mivel egy CD már nem fért bele a kompakt kiszerelésbe, ezért első utunk az Apple weblapjára vezessen, ahonnan a legújabb iTunes szoftvert kell letöltenünk. Miután ezt megtettük csatlakoztassuk a frissen vásárolt második generációs Nano-t, és megkezdődik a kapacitás föltérképezése. A kezdő felhasználók figyelmébe ajánlom, hogy csak és kizárólag ezen szoftveren keresztül helyezzék át kedvenc slágereiket a készülékre, mivel a puszta fogd és vidd Windows alatt bár rendkívül látványos, csak éppen nem hajlandó az ismeretlen forrásból beszerezett állományokat lejátszani az eszköz. A számítógépünkön tárolt MP3 fájlokat összegyűjti az iTunes, majd ezek után egyenként vagy egyszerre több fájlt kijelölve történhet meg a másolás. A művelet egy 4 GB-os verzió esetén igen hosszadalmas - feltéve, ha szemernyi helyet -sem akarunk hagyni a készüléken. Ha esetleg megtelik a rendelkezésünkre álló kapacitás a művelet a legutolsó fájlnál megszakad.

 

 

Az Apple minden évben bővíti az iPod kínálatot, de a közel egy éves Nano már egészen biztosan nem lesz ennél se kisebb, se nagyobb, de legalább kapott egy új kijelzőt és az akkumulátor is megbízhatóbb lett - az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legnagyobb, 8 GB-os kapacitással fölvértezett változott egy nyúlfarknyit szélesebb testvéreinél. Valóban, a tesztfotók és a valóság láttán az új Nano valóban fényesebb és élesebb képet nyújt, aránylag még napsütésben is nyomon lehet követni. Az idén szeptemberben megújult modellkínálat teljesen alumíniumból alkotott elő- és hátlapja kellően strapabíró, illetve a csontfehér árnyalat után már rikító rózsaszín, fekete, világoskék, élénk zöld és elegáns ezüst színekben is piacra került. A gyári fülhallgatókat szokás zsigerből lehurrogni, mivel ezek általában olcsóak, rossz minőségűek és igen szűk Hz tartományt dolgoznak fel. A szóban forgó Nano fülesét véleményem szerint nem érdemes lecserélni, mivel radikálisan nem fogunk jobb minőséget kapni egy 10 ezer forintos hangszóró párostól. Az utca zaja éppen elegendő aláfestést ad a szabadtéren történő iPod használathoz, így bár a mellékelt fülhallgató csak erős közepes kategóriát képvisel - és megközelítőleg sem szigetel olyan magas szinten, mint a Sony Ericsson Walkman családja -, de csak az igazán vájt fülűeknek jelenthet megoldást egy Sennheiser füles. A Nano-ban equalizer-t is találunk, amellyel a magas és a mély hangokat tarthatjuk kordában. Maximális basszus esetén a fülhallgató erősen torzít. Vigyázat, a nagy hidegben, ha a Nano köré csavarjuk az éppen nem használt fülhallgatót az eszköz hajlamos lemerevedni, és csak hosszas bogozás után nyeri vissza eredeti formáját.

 

 

A készülék szoftvere kellően logikus, nem kell gyakorolni a használatát, illetve az első napokban nem kell megállás nélkül nyitogatni a mellékelt leírást. A számokat hallgathatjuk ömlesztve, rendezhetjük előadó és albumok alapján, illetve létrehozhatunk lejátszási listákat is. Az iPod Nano képes fotók megjelenítésére is, de a Gartner legújabb felmérése szerint ez a funkció - hasonlóan a videók lejátszásához - halálra van ítélve. A kisméretű kijelző valóban nem alkalmas egy Feszti körkép prezentálására - esetleg a kedvesünk arcfotóját érdemes rajta eltárolni. A készülék árazása igen izgalmasan alakul hazánkban: Artisjus matrica nélkül 50 ezer Ft-ot kell a bolt pultjára leraknunk, de a hivatalos csomagolással ellátott verziók 64-68 ezer Ft körül mozognak. Ha valaki rendelkezik külföldi ismerősökkel, feltétlenül kérje meg őket, hogy egy pár árlistát szedjenek össze a helyi elektronikai boltokban, mert sokszor érhet bennünket meglepetés a meglepően magas hazai árszintnek köszönhetően. A garancia esetében pedig ne felejtsük el, hogy az Apple van olyan jó fej, hogy globális garanciát ad a vásárlóknak, így az Egyiptomban vásárolt készüléket itthon gond nélkül megjavítják - ingyenesen.

 

 

Az új iPod Nano már szinte tökéletesen tud magyarul, de valahogy nem tudtam ráfanyalodni a már jól megszokott angol verzió után. Olyan, általam totálisan feleslegesnek vélt funkciók is beépítésre kerültek az új modellbe, mint a névjegyzék és egy-két bugyuta kvarcjáték. Az akkumulátor 6-7 napot is simán kibírt egy teljes feltöltéssel.

 

Összegzés A pozitívumok sorában meg kell említenem a tartós előlapot, a rendkívül ízléses design-t, a könnyű kezelhetőséget, a stabil akkumulátort, az igen meggyőző memória kapacitást és a készülékhez megvásárolható kiegészítők széles tárházát. A negatívumok közé sorolnám az FM rádió hiányát (érthetetlen) és a magas hazai árszintet.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.