Hirdetés

Itt a mobil GeForce GTX 480



|

Immáron az NVIDIA-nak is van DirectX 11-es mobil grafikus processzora, ráadásul nem is akármilyen.

Hirdetés

Az NVIDIA-t az utóbbi időben számos kritika érte, ugyanis az új grafikus processzoraik fejlesztése körül elég sok probléma van - legalábbis a folyamatos késések erre utalnak. A rivális ATI múlt novembertől most februárig frissítette az asztali gépekbe szánt, és a mobil Radeonokat is, így minden szegmensben új, DirectX 11-es fejlesztésekkel van jelen.

 

 


A Santa Clara-i cég sokáig adós maradt a DX 11 támogatásával: az asztali gépekbe szánt GTX 480-at, és GTX 470-et március végén jelentették be, most pedig hivatalos a mobil GTX 480M. A késlekedés elsősorban presztízs-veszteséget jelent a vállalat számára, hiszen a piacon még nagyon kevés olyan játékszoftver van, amely valamilyen szinten kiaknázza az új API képességeit.

 


Gigabyte GTX 480

 


Sajnos a már többek által megfizethető, alsó- és középkategóriás termékeikre egyelőre várni kell, még pletyka sincs a lehetséges megjelenési idejükről - talán nyár végén jöhetnek az asztali verziók, a mobil egységek pedig még ennél is később. Ez meglehetősen rossz hír a vásárlóknak, ugyanis konkurencia nélkül az ATI szabja meg a DirectX 11-es grafikus egységek árait, és láthatóan nem szívbajosak.


Így aki kimondottan egy felső kategóriás, feltétlenül DX 11-kompatibilis GPU-val ellátott gamer laptop beszerzését tervezi az elkövetkező néhány hónapban, annak talán jobb megvárnia a GTX 480M elterjedését - valószínűleg a konkurens Mobility Radeon HD 5870-nél nem lesz olcsóbb, de talán mérsékli az árát.

 


A konkurencia specifikációi

 


A grafikus processzor órajele 425 MHz, és meglepő módon 352 CUDA-egységgel lett felszerelve, amelyek 850 megahertzen ketyegnek. A lapka legfeljebb 2 GB GDDR5-ös memóriát képes kezelni, a modulok 256 bites adatsínen csatlakoznak a GPU-hoz, a maximális órajelük 1200 MHz.


Összehasonlításul az előző csúcsmodell a DirectX 10-es GTX 285M volt, amely ugyanezen paraméterei: 576 MHz, 128 CUDA-mag 1500 MHz-en, és maximum 1 gigabájt 1020 MHz-es, GDDR3-mas memória.


Sajnos azt nem tudjuk, hogy nagyjából milyen teljesítménybeli különbség van a két megoldás közt, azonban remekül látszik, hogy a különféle órajelekből nem érdemes túl sok következtetést levonni. Ugyan a GTX 480M többnyire alulmarad a megahertz-csatában a GTX 285M-mel szemben, de közel háromszor annyi CUDA-egységgel rendelkezik, mint az előd - nem beszélve a más konstrukcióból fakadó eltérésekről.

 

 


Az NVIDIA egyelőre annyit árult el a teljesítményéről, hogy a DirectX 11-ben bemutatkozott tesszelációs eljárást ötször gyorsabban végzi, mint a Mobility Radeon HD 5870. Amennyiben az állítás igaz, akkor ez igen szép dolog, csak épp meg van az ára: a GTX 480M teljes terhelés alatt akár 100 Wattot is fogyaszthat, míg a mobil HD 5870 ennek a felével is beéri.


A játékosoknak szánt noteszek sosem a hosszú akkumulátoros üzemidejükről voltak híresek, de ez már kezd túlzásnak tűnni. Persze nem szabad elfeledkeznünk a mostanában általunk is többször említett NVIDIA Optimus-ról sem: ez a technika lehetővé teszi a dedikált GPU teljes kikapcsolását, ha az aktuális feladathoz elég az integrált grafikus vezérlő is - ezzel növelve az akkumulátoros üzemidőt.


Az első NVIDIA GeForce GTX 480M-mel szerelt notebookok várhatóan heteken belül a boltok polcaira kerülhetnek, az áruk nyilván meglehetősen borsos lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.