Hirdetés

Itt az ingyenes multiplatformos Delphi



|

Letölthető a nyílt forráskódú Lazarus fejlesztőrendszer.

Hirdetés

Egyszer már hamvába halt egy ingyenes Delphi alternatíva, a Megido. Most Lázár néven feltámadt és előjött a barlangból a Free Pascal alapú fordítóra építő vizuális fejlesztőrendszer.

 

Ki ne hallott volna már a vizuális fejlesztőrendszerekről? (A PC World napokon belül megjelenő szeptemberi számában a 76-77. oldalon betekintést adunk a vizuális programozóeszközök világába.) A Visual Basic sikerén felbuzdulva a komolyabb projekteknél is bevált Delphi tört előre, aminek különösen örültek azok, akik még Pascal nyelven tanulták a programozást, a Delphi ugyanis szemlélet és szintaktika terén is valahol átmenetet képez a Pascal és a C között. Ha a programozási nyelv ismeretét nem is nélkülözhettük, de könnyen összerakhattuk a formokat, egérrel vontatva a komponenseket a helyükre és a kódkiegészítés, automatikus függvényfejléc generálás is a fejlesztők kezére játszott és játszik a vizuális programfejlesztő rendszerekben.

 

Igazán belehúzott ebben a műfajban a Microsoft, aki a Delphi egyik volt fejlesztőatyjának vezetésével az évek során sikeresen gyúrta egyre jobbá és robusztusabbá a DotNet keretrendszert és az arra épülő Visual Studio családot. A VisualStudio Express kiadása ingyenesen is elérhető és igen kiforrott, kezes fejlesztőeszköz, csakhogy használata csak a Windows rendszerekre korlátozódik.

 

A Lazarus projekt a régi Megido megújult leszármazottja, most már az 1.0-ás, stabil változatnál tart. Különlegessége, hogy ellentétben az eredeti Delphi-vel, nem csak Windows, hanem Linux alatt, sőt mobil platformokon is használható: a támogatott hardverek listáján ott a megszokott x86 és x64 mellett a beágyazott rendszerekben, táblagépeken és mobiltelefonokban alkalmazott ARM és a jó öreg PowerPC is (utóbbi képezte a régi Mac-ek platformját).

 

Nincs vizuális tervezés komponenskönyvtár nélkül, amit szintén újra kellett tervezni, hiszen nem használhatták a Delphiét. Az LCL-t (Lazarus Component Library) lehetőség szerint Delphi kompatibilisre tervezték, emellett sikerült elképesztően rugalmassá tervezni, használható a Windows GDI/CE, a MacOS Carbon, a Qt, valamint a GTK+ és a GTK2 ablakrendszerekkel. Adatbázis oldalról is nyitott kapukat döngethetünk, a Visual Studio miuatt egyre inkább elterjedt Microsoft SQL Server és a weboldalak üzemeltetői által előszeretettel alkalmazott MySQL mellett a PostgreSQL, az Interbase/Firebird, valamint az ősi dBase/FoxPro adatbázisok is illeszthetők, kezelhetők a Lazarussal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.