Hirdetés

Jól sikerült kistestvér - Samsung Galaxy S4 Mini teszt



|

A Samsung zsugorítási mániája az aktuális csúcskészüléket is elérte, az S4 Mini pici lett és szerethető.

Hirdetés

Még márciusban jelentette be a Samsung, hogy az eladási rekordokat döntögető Galaxy S4-nek elkészítik a kisebb Mini változatát is. A telefon júliusra elkészült és mondhatni, egész jól sikerült, legalábbis ami a külsőt illeti. Jó érzés kézben tartani, korrekt az anyaghasználat és bár nem csúcstelefon, nincs olyan érzésünk, hogy recsegős-ropogós műanyagból lenne. Az S3 Minihez viszonyítva picit nagyobb lett, hosszt tekintve 3 milliméter a különbség a két telefon között. Ellenben cserébe némileg karcsúsítottak is rajta, igaz, ezt csak a specifikációkon lehet látni, a fogyókúra eredménye mínusz 1 milliméter. A 4,27 colos kijelzővel szerelt mobil tömege pár grammot csökkent, viszont ennek ellenére 1500-ról 1900 mAh kapacitásúra növelték a benne található akkumulátort. Külsőt tekintve maradt az S4-nél bevezetett dizájn, illetve a választható sötét és fehér színkombináció is. Akinek bejön a jelenlegi Samsung csúcstelefon, de azt túl drágának vagy tepsi méretűnek találja, annak ez biztosan tetszeni fog.

 

 

Kisebb kijelző, kisebb felbontás


Sokan várták a Samsung Galaxy S4 Minitől, hogy csupán a nagytestvér kicsinyített mása lesz, de igazából az S4-es tudásából minden téren lecsippentettek egy picit. Ez igaz a kijelzőre is, ami ebben az esetben nem Full HD, csupán QHD felbontást tud. A kisebb 4,27 colos sAMOLED panelen viszont még ez a pixelszám is nagyon jól mutat. Szép élesek a kontúrok, az egész kijelző iszonyatosan jó kontraszt aránnyal és szép színekkel rendelkezik, a betekintési szögekre sem panaszkodhatunk. A kijelző fölött található 1,9 Megapixeles kamera minősége nem rossz, ráadásul folyamatosan figyeli a tekintetünket és erre jó pár extra funkció is épít. Kimaradt azonban a led állapotjelző, valamint a beépített szenzorok terén is alaposan megnyirbálták a Mini változatot, de ezekkel talán még együtt lehet élni.

 

Gyors a hardver


Ahogy a kijelzőnél, a hardvernél is történtek változások. Csak a számokat nézve picit gyengébb lett az S4 Mini, mint a sima S4-es, de cserébe nem is kell megbirkóznia a rendszernek az 1920 x 1080-as felbontással. Egy 1,7 GHz-es Snapdragon 400-as lapít benne, valamint a jól bejáratott Adreno 305 GPU, amihez 1,5 GB RAM és 8 GB ROM társul. Ezzel a kombinációval élvezetesen és gyorsan hasít az Android 4.2.2. verziója, ami természetesen itt is TouchWizz felületet kapott. Akadást nem tapasztaltunk, még a főképernyőt megpakolva sem lehet elgondolkoztatni a processzort. A rendszer AnTuTu Benchmarkkal mérve sem marad el a konkurensektől, majdnem eléri a 14 500 pontot, ami egész szép teljesítmény, tekintve hogy a mostanában felkapott Huawei Ascend P6 is kicsivel kevesebbre képes. A Full HD videók lejátszása sem okoz különösebb nehézséget a telefonnak, akadás nélkül folyamatosan játszhatók ezek a tartalmak. Jó pont, hogy nem csak a DLNA képes tévére tehetjük ki a filmeket, de a felületen belül, ablakban mozgathatjuk az éppen futó videót.

 

Extrából sincs hiány


Szoftveres képességeket tekintve rengeteg widget található előtelepítve, ami újdonság lehet az S-családdal csak most ismerkedőknek. Van itt előre telepített DropBox, platform független ChatON üzenetküldő, de található fordító szoftver, rajzprogram, zseblámpa és egy egész komoly jegyzetfüzet is. A beépített zenelejátszó is egész jól testre szabható és korrekten szól. A mellékelt fehér headset ugyan nem egy Sennheiser, de elég jó minőségű és még ezen keresztül is élvezetes zenét hallgatni. A kamerafunkcióval sem volt gondunk, jól konfigurálható és sok lehetőség közül választhatunk. A 8 Megapixeles hátlapi kamera ennek ellenére picit zajosabb képet produkál, mint az S4-be épített csúcs változat. Az elkészült képek nem rosszak, de érezhetően gyengébb minőségűek, átlagos felhasználásra viszont ez is tökéletesen megteszi. A kötelezőkön kívül kapunk egy felvételre képes FM-rádiót is, ez az extra egyébként még az S4-ben sem található meg.

 

A plusz FM-rádió mellett örültünk a 4G támogatásnak is, ami mellett viszont kapunk HSPA-t is. A már korábban említett akkumulátor fejlődésének hála egész jól bírja a készülék. Visszafogott netezéssel, e-mail olvasással, játékkal a buszon és néhány tíz perces beszélgetéssel akár két napos üzemidőt is elérhetünk, persze csak közepes fényerő és kikapcsolt WiFi mellett. Amennyiben bekapcsoljuk a WiFi és Bluetooth adaptert, használjuk a GPS-GLONASS-t, 15 percenként szinkronizáljuk a leveleinket és felcsutkázzuk a fényerőt, akkor ezt a telefont is ki lehet végezni a 8 órás műszak végére.

 

 

Majdnem olyan jó, mint a sima S4


A korábbi Galaxy S3 miniatürizálása nem sikerült olyan jól, mint a mostani. Igazából annak ellenére, hogy itt-ott érthető módon faragtak a csúcskészülék tudásán, az eredményen ez szerencsére nem érződik. Erős hardverek lapulnak a kijelző alatt, ami élvezetes és gyors működést biztosít, multimédia terén pedig közel olyan jól teljesít, mint az S4. Megkapjuk a legfrissebb Android rendszert, és a TouchWizz felület is szinte megegyezik minden egyes porcikájában, így a köré épített szoftveres extrák is járnak mellé. Ha ehhez hozzátesszük a kompaktabb méretet, akkor egy igazán jó telefont kapunk. Egyetlen szépséghibája a dolognak az árazás. Míg a Galaxy S4-es jelenleg 135-140 ezer forintért függetlenül is hazavihető, addig az S4 Miniért 110 ezer forintot kell fizetnünk. A különbség „csupán” 30 ezer forint, amiért meggondolandó jelenleg, hogy melyik készüléket is válasszuk.

 

Adatok:
Android JB 4.2.2, 4,27" QHD sAMOLED kijelző, 1,7 GHz Dual Core CPU, 8 GB, LTE 4G/HSPA/GPRS/EDGE támogatás, 8 és 1,9 MP kamera, 124.6 x 61,3 x 8,94 milliméter, 107 gramm

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.