Hirdetés

Jön az első konvergenciát kínáló Ubuntu tablet



|

A Bq terméke februárban mutatkozik be, áprilisban kerülhet piacra.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban aránylag sokat lehetett hallani a Windows 10 Mobile számítógépes jellegű használati lehetőségéről, a Continuumnak köszönhetően az erős okostelefonokhoz és táblagépekhez külső kijelzőt, egeret és billentyűzetet csatlakoztatva PC-n megszokott kezelőfelület jelenik meg. A linuxos világ eseményeit követők minden bizonnyal tudják, hogy a koncepcióval elsőként az Ubuntu mögött álló Canonical hozakodott elő, azonban a túlságosan elnyúló fejlesztések miatt eddig egyetlen olyan eszköz sem került piacra, amely támogatta volna a cég által konvergencia néven emlegetett funkciót.

Hirdetés


A többek közt Ubuntu rendszerű mobilt is áruló spanyol Bq most megerősítette, hogy a február végén esedékes Mobile World Congress szakkiállításon bemutatja a világ első Ubuntu konvergenciát támogató táblagépét. A Bq Aquarius M10 Ubuntu Edition várhatóan áprilisban kerül piacra.


A tájékoztatás szerint a Mir kijelzőszerver és Unity 8 kezelőfelület legújabb fejlesztéseinek köszönhetően a táblagépen futtathatóak lesznek a Linuxokon megszokott alkalmazások is, ilyen például a LibreOffice irodai csomag és GIMP képszerkesztő.


Az Android 5.1 rendszert futtató M10 táblagépet már piacra dobta a Bq, így nevéből ítélve az M10 Ubuntu Edition ugyanez a hardver lesz, csak épp Ubuntu szoftverrel. Az androidos kiadás HD és Full HD kijelzővel egyaránt elérhető, ilyen sorrendben bruttó 230 és 260 eurót kér érte a vállalat.


Bq Aquarius M10 (Android 5.1) specifikációk:

- 10" kijelző, 1280×800 vagy 1920×1080 pixel, AHVA panel
- 2/5 megapixeles kamerák
- Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11n, GPS
- Fényérzékelő, digitális iránytű, gyorsulásmérő
- Négymagos és 1,3 GHz-es CPU, Mediatek MT8163B SoC
- 2 GB RAM, 16 GB háttértár, microSD foglalat
- Sztereó hangszórópár, 2× 0,7W
- microUSB, microHDMI, 3,5 mm-es audio Jack
- Google Android 5.1
- Akku: 7280 mAh, LiPo
- Súly: 470 gramm
- Méret: 246 × 171 × 8,2 mm


(Forrás: OMGUbuntu)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.