Hirdetés

Jövőre jönnek a tízmagos processzorú mobilok



|

A MediaTek Helio X20-ban szimultán is működhetnek a feldolgozók.

Hirdetés

Jelenleg az okostelefonokba és táblagépekbe szánt lapkakészletek piacának királya a Qualcomm, azonban a MediaTek már jó ideje fúrja a vállalat hajójának fenekét. A kínai óriás egyszer már kibabrált a vállalattal, mikor 2013-ban leleplezte a világ első nyolcmagos processzort tartalmazó mobilos lapkakészletét.

Hirdetés


Jó a sok mag, de nem azért

A Qualcommnál először csak nevettek az egészen, majd nekiálltak serényen dolgozni az első nyolcmagos Snapdragon lapkakészleten. Ennek fő oka az volt, hogy nem nevetséges az ötlet, ráadásul ezzel a mobilgyártók mérnökei is tisztában voltak, így szerettek volna ilyen terméket látni a Qualcomm kínálatában. Az már más kérdés, hogy a nyolcmagos processzorú mobilok eladásakor a készülékgyártók sajtósai a hihetetlen sebesség ígéretével szeretik csábítgatnia fogyasztókat, miközben elsősorban nem emiatt van szükség a sok processzormagra.


A sokmagos processzorok hétköznapi használat során tapasztalható legnagyobb kézzel fogható előnye az alacsonyabb fogyasztás, amely hosszabb akkus üzemidőben nyilvánul meg a fogyasztó számára. Minél több mag van, annál többfelé lehet szétosztani az elvégzendő számítási feladatokat. Ennek következtében csökken az egyes magok kihasználtsága, mire magok vezérlőegysége csökkenti a magok üzemi frekvenciáját. Itt ugrik ki a nyúl a bokorból: a magok órajele és fogyasztása nem egyenesen arányos módon változik. Minél magasabb az órajel, annál aránytalanabb mértékben nő a fogyasztás. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy alacsonyabb órajelek mellett a hőtermelés is alacsonyabb lesz.

Qualcomm Snapdragon 810


Valójában a fogyasztás csökkenése jelenti a sokmagos processzorok legfontosabb előnyét, még ha a sajtósok egy része továbbra sem képes leakadni a „több mag = nagyobb teljesítmény” gondolatmenetről. Ez azért is lehet megtévesztő, mert architektúrától függően nem feltétlenül képes az összes mag párhuzamosan dolgozni. Egy nyolcmagos processzorú telefon használatakor elképzelhető, hogy egyszerre vagy a négy lassú, vagy a négy gyors mag dolgozik. Igazából 8 helyett 4+4 mag van a processzorban, a terheléstől függően változik, hogy melyik kvartett dolgozik benne.


Jövőre jönnek a tízmagosok

A MediaTek jóvoltából jövőre bemutatkoznak az első tízmagos processzorú mobilok, a hírek szerint a Sony, LG, HTC, ZTE, Lenovo és Meizu is érdeklődik a vállalat nemrég bemutatott Helio X20 lapkakészlete iránt. A felső kategóriás eszközökbe szánt termék mérnöki példányai elvileg az idei év második felében kerülhetnek a mobilgyártók kezébe.


A MediaTeK Helio X20-ban található tíz darab processzormag három darab klaszterbe lett szervezve. Kismértékű terheléskor a négy darab 1,4 GHz-es Cortex-A53 végzi a számításokat. Komolyabb terheléskor a szintén négy darab, de már 2 GHz-en üzemelő Cortex-A53 magot tartalmazó klaszter veszi át a stafétabot. A harmadik klaszterben kettő darab nagy teljesítményű, 2,5 GHz-es Cortex-A57 mag kapott helyet.



A termékkel szerelt okostelefonok és táblagépek használatakor tipikusan a három klaszter valamelyike fogja végezni a számításokat, viszont az összes mag képes szimultán dolgozni, azaz „valódi” tízmagos processzorról van szó. Az összes mag párhuzamos dolgoztatása ettől függetlenül várhatóan nem lesz hétköznapi jelenség, hiszen a processzornak bent kell maradnia a meghatározott hőtermelési keretében.


A MediaTek Helio X20-ban nem csak a processzor versenyképes: a grafikus vezérlője az izmos Mali-T800, található benne 2G / 3G / 4G vezérlő (Cat 6 LTE, Carrier Aggregation), két 12 bites kameraprocesszor, továbbá egy Cortex-M4 elosztó is. Utóbbi többek közt alacsony fogyasztású MP3-lejátszást és szenzoradat-feldolgozást tesz lehetővé.


A Ti mobilotokban hány processzormag dolgozik?


(Nyitókép: Takashi Hososhima)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.