Hirdetés

Kamera nélküli telefonok Windows Phone 7-el



|

A Microsoft szélesebbre tárja a kaput - de ki előtt?

Hirdetés

Szép csendben, szeptember végén módosította a Microsoft a WP7 mobil operációs rendszer követelményeit, ezentúl a kamera nem kötelező, hanem opcionális elem.

 

Közismert, hogy milyen szigorú feltételeket támaszt a Microsoft a telefongyártókkal szemben, ha azok a szoftveróriás operációs rendszerét szeretnék használni. Az alapkövetelmények közé tartozott korábban a kamera, csakúgy, mint a négy ponton érinthető képernyő, a legalább WVGA (800×480) kijelző, a mechanikus nyomógombok, a GPS és a gyorsulásérzékelő is. A hardveres szigor hivatott megakadályozni azt, amit az Android platformon tapasztalhatunk, hogy az operációs rendszer neve ma már éppúgy társul a lehető legolcsóbb, visszafogott minőségű telefonok nevével, mint a legjobbakéval. A Microsoft eddig ezt sikeresen elkerülte, hiszen ezekkel a hardver specifikációkkal csak a közép és felső árszegmensben kapható, általában jó minőségű, erőteljes hardverrel. Talán épp a magasabb ár és minőség miatt a WP7 részesedése az USÁ-ban még mindig csak 2 százalék körül van és a precizitásukról híres németek között is csupán 7 százalék, így az operációs rendszer gyártója úgy tűnik a nyitás, lazítás mellett döntött.

 

 

Szeptember vége óta a Windows Phone specifikációiban az alapkövetelményekből az opcionális szegmensbe sorolta át a Microsoft mind a hátoldali, mind az előlapi kamerát. Ezzel mindenképpen megnyílt az út a valamivel olcsóbb WP7-es telefonok gyártása előtt. Mivel kevesen szeretnének ma már olyan telefont, mellyel nem lehet legalább alkalmi minőségű fotókat készíteni, ezért sejthető, hogy a szoftveróriás inkább a kormányzati szférát célozza a módosítással, ahol a kamera biztonsági kockázatot is jelenthet. Az árcsökkentés persze kedvező lehet a fejlődő piacok területén is.

 

 

Minden olyan gyártónak szembe kell néznie az árcsökkentés kísértésével, aki a minőségi termékek - és persze prémium árkategória - kötelezte el magát. A Google az Android kapcsán nem ezt az utat választotta, ők inkább az élenjáró gyártók számára biztosítják előbb a legfrissebb szoftverkódokat, hogy a felső kategóriás készülékek vásárlóinak időelőnnyel kedvezhessenek a gyártók. Az Apple is más stratégiát követ egyelőre, pedig sok rajongó van azon a véleményen, hogy hasznos lenne egy olcsóbb iPhone változattal előrukkolni. Jelenleg azonban a nemrég elhunyt Steve Jobs cége inkább a régebbi modelleket kínálja olcsóbban, ami hatékony módja a márkaérték megőrzésének és korlátozottan a részesedés kiszélesítésére is alkalmas.

 

 

 

A Microsoft kamera opcióssá tétele valószínűleg nem okoz majd földrengést, hiszen kevéssé a tömegekkel, inkább a fejlődő piacokkal és a kormányzati szegmenssel bővül a célközönség. Ha azonban a jövőben további szintleszállítás történne, az könnyen hígíthatná a WP7 felhasználók eddig prémium szintű élményét, ami valószínűleg nem célja a Microsoftnak. Felröppent azonban a hír egy könnyített WP7 rendszerről, melyet olcsóbb okostelefonokra, Tango néven tartogat a gyártó.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.