Hirdetés

Kedvcsináló videón a Nokia N9



|

Hamarosan piacra kerülhet az első MeeGo operációs rendszerrel szerelt mobil.

Hirdetés

Az Intel és a Nokia bő egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy összeolvad az előbbi által fejlesztett Moblin Linux az utóbbi Maemójával, a fúzió eredménye pedig a MeeGo lett. Az új operációs rendszer legnagyobb erénye a platformfüggetlenség, hiszen x86-os, és ARM-alapú architektúrákon egyaránt működőképes.

 


A szoftver bejelentése óta nagyot fordult a világ: az Intelnek vélhetően azért volt szüksége a Nokiára, mert már jó ideje próbáltak betörni az okostelefonok piacára az Atom központi egységeikkel, azonban nem tudtak olyan szoftvert kínálni hozzájuk, amellyel a gyártók kiadhatták volna az architektúrájukra épülő eszközöket. A Nokia bevonásával egyrészt ezen a téren tapasztalt partnerre találhattak volna a fejlesztése során, másrészt rajtuk keresztül rengeteg symbianos programozót érhettek volna el, hogy garantálják a platform külső alkalmazásokkal való folyamatos utánpótlását.


Már régóta köztudott, hogy a Nokia elég gyorsan letett az eredetileg valóban komoly meegós terveiről, a Microsofttal való együttműködésének bejelentésekor pedig egyértelművé vált, hogy a fenti videón látható N9 (mások szerint N950) kiadása után már egyáltalán nem kívánnak foglalkozni az operációs rendszerrel. Tegnap az Intel befektetői konferenciáján Paul Otellini egyébként nyilvánosan tévedésnek nevezte a Nokiával való együttműködésüket, és megígérte, hogy legkésőbb 2012 első felében piacra kerülnek az első Atom CPU-val szerelt telefonok - minden bizonnyal MeeGóval.


A fenti mozgóképen látható telefonnal igazából nem tudni, hogy mit kezd majd a Nokia: a legvalószínűbb, hogy a piacra kerülése után komolyabb szoftveres támogatás nélkül senkinek sem kell majd, így szép csendben a feledés homályába fog merülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.