Hirdetés

Key Lime Pie - Ezt sütnénk a pitébe

|

Az Google Android szorgos és minden bizonnyal ínyenc fejlesztői egy újabb finomsággal készülnek nekünk, a 2013-ban érkező 5.0-ás verziót ugyanis Key Lime Pie névre keresztelték. Sajnos ezen kívül semmi lényegi információ nem szivárgott ki a "desszertről", így összegyűjtöttük, mit várunk legújabb tenyér-robotunktól.

Hirdetés

A Google-nek idén is sikerült tartani az évenkénti két főverzió kiadását mobil operációsrendszeréből. Ennek az irgalmatlan tempónak köszönhető, hogy bár alig több mint egy hónap telt el a 4.2-es, felfrissített Jelly Bean bemutatása óta, máris szivárognak a hírek az újabb nagy dobásról, melynek debütálását a májusi Google I/O rendezvény környékére datálják. A jelenleg a piacon elérhető legfrissebb kiadás készítésénél két igazán fontos szempont lebegett a fejlesztők szeme előtt: az, hogy rendszerük használata minél kényelmesebb és biztonságosabb legyen. Vélhetően ezt a receptet követi majd az étlap következő csemegéje is.

 

 


Mivel egy új verzióról van szó várhatóan ráncfelvarráson fog átesni a főmenü és a Holo UI helyett kapunk valami újdonságot. Mindemellett szinte biztos, hogy érkezni fog egy szép új lockscreen is megtartva a jelenleg aktuális többoldalas, személyre szabható zárképernyő-struktúrát.


A szorgalmas mérnökök ismét szem előtt fogják tartani az aktuális rendszerhez a különböző gyártók és a home made boszorkánykonyhák által készített módosításokat, hiszen az évek során sok hasznos funkciót átmentettek már a készült módokból az egy-egy aktuális újításba, persze kicsit csinosítva, feltúrbózva - gondoljunk csak a most bevezetett Quick Settings menüre.
A 4.2-ben megjelent DayDream mód - robotunk képernyőkímélője - könnyen frissítésre kerülhet, hiszen a készítők dolga mindössze annyi, hogy a userek és készülékgyártók által kreált ötletesebbnél-ötletesebb változatok közül kedvükre válogassanak.

 


A hangalapú asszisztens update-je már a Jelly Bean-ben is fontos pont volt. Egy újabb nagy dózisú parancs felismerésére tették alkalmassá a droidunkba épített szoftvert. Minden bizonnyal ezen a területen is tovább folyik a fejlesztés, és a Key Lime Pie érkezésével majd csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi mindenre képes készülékünk néhány szó elsuttogásának hatására. Ha pedig mindezt anyanyelvünkön tehetjük,na az lesz csak az igazi a kánaán.


Bár nem vagyunk egy óriási piac, biztos sokan értékelnék, ha a most debütált Swipe beviteli módhoz - mely lehetővé teszi, hogy ujjunk felemelése nélkül gépeljünk- egy magyar nyelvű adatbázist is kapnánk az ötös verzió megjelenésével.


A 4.2 gyári kameraszoftvere meglepően tetszetősre sikeredett. Kisebb módosításokkal, esetlegesen pár új feature-el felvértezve az 5.0-ban könnyedén megállná a helyét.
Maradva a témánál, térjünk rá az egyik fontos hiányosságra, hiszen a jelenleg piacra dobott verziók abszolúte nélkülözik a videóhíváshoz szükséges szoftvert. Hiába csücsül eszközünk előlapja mögött egy erre teljesen alkalmas kamera, kibontás után nem tudjuk azonnal a fent említett célra használni, mindenképp egy külső alkalmazást kell telepítenünk és csak utána élvezhetjük a szolgáltatást. Valószínűsíthetően erre a Google lassan kezd rájönni és programozók hada írja készülő piténk "videocall töltelékét".

 


Marketing szempontból okos húzás lenne a rendszerbe integrálni a Facebookot. Ez a kooperáció Zuckerbergékkel ugyanis a vevők szemszögéből egy fontos kényelmi szempont, hisz így a már több mint egy milliárd felhasználót maga mögé sorakoztató közösségi oldal applikációjáért nem kellene felcammognunk a Play Áruházba és szépen megvárnunk, amíg a letöltés befejeződik. Ehhez vehetnék alapul a Sony telefonjaira kiadott sok-sok helyen módosított OS-ét, ami ezt a funkciót briliánsan ötvözi az Androiddal. Az pedig, hogy már XVI. Benedek pápa is használja a Twittert szintén elgondolkodtathatná a fejlesztőgárdát és motiválhatná őket az alkalmazás integrálására.


Gyakran felmerülő probléma még, hogy egyes alkalmazások (amennyiben engedélyezzük nekik) további kérés nélkül frissítik magukat és esetlegesen használhatatlanná válnak az új verzió településével. Éppen ezért érdemes lenne beépíteni egy "Soha ne frissítsen" opciót azok kedvéért, akik mindenképp ragaszkodnak a régi jól bevált applikációjukhoz.

 


Viszont minden reményünk, elvárásunk felesleges ha kedvenc gyártónk nem tudja tartani a lépést, hiszen a májusi debütálás során a rendszer várhatóan a Nexusokra érkezik - bár internetes pletykák szerint a Sony egyes készülékein szintén folyik a tesztelés - és bizony-bizony várnia kell annak aki a futószalagról levett telefonján egy frissensült pitét szeretne találni.


Akárhogy lesz is, mindenképp tűkön ülve várjuk, mivel próbálnak lenyűgözni, elkápráztatni és új készülék vásárlására bíztatni a Google munkatársai.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.