Hirdetés

ASUS Transformer Prime TF201



|

Megérkezett a második generációs Transformer, amely már Tegra 3 alapokra épül.

Hirdetés

Az első generációs Transformer még az év első felében látott napvilágot, mely forradalmi kialakítással rendelkezett, ezáltal komoly figyelmet kapott. A megoldás lényege az volt, hogy a 10.1”-es tabletet rá tudtuk csatlakoztatni a hozzá opcionálisan járó billentyűzetes dokkolóhoz, mely extra csatlakozókkal (USB), valamint sok-sok plusz üzemidővel kecsegtetett. Az így netbook formában is használható tablet mégsem lett instant-siker, mivel egy picit sikerült túlárazni.

 



Később észbekapott a vállalat, és korrigáltak a cédulán, ami megdobta az érdeklődési rátát, de mégsem nevezhetjük átütő piaci sikernek a gépet. Most ismét próbálkozik az ASUS, viszont egy fokkal magasabb ligában, komolyabb rákészüléssel, és bizonyos tekintetben világelsőséggel. Utóbbi jelző oka nem más, mint az Nvidia Tegra 3 alkalmazása. A 4 magos, 1 gigahertzes SoC-et (System on Chip) ugyanis az ASUS dobta be a mélyvízbe először. Nem meglepő, hogy ezen megoldás mellett döntöttek, mivel már az előző táblagépükben is az Nvidia lapkája dolgozott, pontosan a Tegra 2. Sok változáson ment keresztül a vegyes érzelmeket kiváltó chip, de az biztos, hogy a Tegra 3-mal sokkal komolyabbá válhat a verseny az egyre inkább élénkülő ARM piacon.

Külcsín

Kibontáskor egyből szembetaláljuk magunkat a teljes mértékben alumínium házba költözött Transformerrel. A tablet mellett egy töltő, valamint némi leírás található meg, vagyis a csomagolás pontosan megegyezik az előző generációval.

 



A táblagép rész vékonyabb lett elődjénél, és ami a legfontosabb, a műanyag hátlap elhagyása. Eddig jóformán csak az iPad tartalmazott fém burkolati elemeket, így elkélt már egy hasonló kvalitású androidos tablet is. A körcsiszolt hátlapot csak a finoman megmunkált hangszóró nyílás, valamint a 8 megapixeles kamera és a mellé társuló vaku töri meg. A dokkoló része szintén ugyan ebből az anyagból készült, ám ez szálcsiszolt formában. A szigetes elrendezésű billentyűzet nagyon igényes, a nagyobb nyomásnak is ellenáll, nem süllyed be. A touchpad mérete nem túl nagy, viszont támogatja a többujjas vezérlést. A dokkolón egy SD kártya slot, valamint egy USB csatlakozó is van, ha esetleg saját egeret, vagy billentyűzetet szeretnénk használni.

A két elem összeillesztése egyszerű, csupán bele kell pattintanunk a tabletet a dokkolóba. Az eszköz egyetlen műanyag elme pont a zsanér, ami nem a legszerencsésebb megoldás, de ha nem feszegetjük fölöslegesen, nem adódhat komolyabb probléma. Összerakott állapotban a dokkoló tölti a táblagépet, mi pedig a hálózati töltővel tudjuk tölteni a dokkolót. Utóbbi kiegészítő kb. 6 óra üzemidőt képes hozzáadni az alap 12-höz. Persze ezek a gyári adatok csupán, a valós érték ennél valamivel alacsonyabb.

Nem csak szép

Hanem gyors is, mivel az említett 1 gigahertzes, 4 magos Tegra 3-mat 1 gigabájtnyi memória támogatja. A többszálas feldolgozást nagyban elősegíti, hogy a legújabb Honeycomb, név szerint a 3.2.1-es teljesít szolgálatot a gépen. A kezdeti pletykákkal ellentétben nem rögtön Ice Cream Sandwich-csel (4.0) szállítják a Prime-ot, de a portolás már gőzerővel zajlik, és ha minden jól megy, év elején már meg is kaphatjuk a frissítést, ami még jobban kihasználja majd az erős hardvert (szerk.: az ICS azóta már megjelent az eszközre, így hamarosan bemutatjuk a frissített rendszerű Transformert is).

 



Szükség is van rá, hiszen a Prime legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya: jelenlegi állapotában ugyanis, az átlagos felhasználók számára csupán annyi a különbség a sima Transformer, és az új között, hogy fém burkolatot kapott. Tény, hogy minimálisan fürgébb a rendszer, de mivel egyelőre még alig van Tegra 3-re optimalizált szoftver (hát még operációs rendszer), ezért egy közepes tájékozott vásárló nem fogja a jóval drágább Prime-ot választani, az „ugyanannyit” tudó, ám olcsóbb TF101 helyett.

Ha kijön a frissítés, mi is rá fogunk nézni még egyszer az ASUS kétségtelenül prémium hatású eszközére, de addig nem tudjuk felhőtlenül ünnepelni a Tegra 3-mal megszerzett elsőbbségüket.  Aki viszont gondol a jövőre, és a piac egyik, ha nem a legerősebb táblagépének szeretne büszke tulajdonosa lenni, annak nem kérdés, hogy melyik eszközt kell választania, viszont készüljünk arra, hogy mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni, mivel nem tartjuk valószínűnek, hogy a közeljövőben komoly árcsökkenés áldozatává esne a Transformer Prime.

Adatok:

- Nvidia Tegra 3 SoC (4mag @1 GHz)
- 1280x800 Super IPS+ kijelző, 10,1” képátló
- Android 3.2.1, 1GB RAM
- 32/64GB belső tárhely
- Gorilla Glass
- 1,2MP előlapi kamera
- 8MP hátlapi kamera
- sztereo hangszóró
- Wifi, Bluetooth
- GPS, giroszkóp
- micro HDMI, micro SD olvasó
, 263 x 180.8 x 8.3 mm méretek
- 585g súly (dokkoló nélkül)
- Ár: kb. 195 000 Ft
- Forgalmazó: ASUS Magyarország
- Web: asus.com

 

A videó teljes méretében a tv.pcworld.hu oldalon tekinthető meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.