Hirdetés

Közösségi szoftverek Androidra



|

Twitter, Facebook, Tumblr - megannyi érdekes internetes szolgáltatás, amelyeken tarthatjuk a kapcsolatot a barátainkkal, ismerőseinkkel.

Hirdetés

Az Android most nagy „buzzword”-nek számít; szinte nincs is olyan funkció, amire ne találnánk érdekesebbnél érdekesebb szoftvereket. Nemrégiben foglalkoztunk az offline androidos navigáció kérdéskörével, bemutattuk a legjobb és leghasználhatóbb térképes alkalmazásokat, most pedig továbbhaladunk és a közösségi média elérésére való legjobb klienseket ismertetjük, pluszban pedig két célszoftvert mutatunk be - az egyik kizárólag a twitteres fiókunkat kezeli, a másik pedig a kevesek által ismert Tumblr közösségi blogoldalhoz használatos.

 

 

 

 

Természetesen a továbbiakban nem állunk meg itt, más funkciókra is megmutatjuk a legjobb androidos applikációkat, így például várhatók e-reader területről érkező szoftverek is. (Hozzászólásban jelezhetik nekünk kedves olvasóink, ha kíváncsiak valamilyen funkciójú szoftverekre, és igyekszünk egy bemutató csokrot készíteni belőlük a későbbiekben.)

 

TweetDeck


A két aggregátor közül az első, amelyben a twitteres, facebookos, foursquare-es és buzzos fiókunkat nyithatjuk meg és láthatjuk egy helyen a különböző státuszüzeneteket, frissítéseket. Az alkalmazás már ismerős lehet, ugyanis „leányoldalunkon”, az Electrose-on anno hosszabb cikkben mutattuk be a PC-ken használható verziót. Az asztali gépekre szánt változat alapszínei és funkciói visszaköszönnek az androidos, ingyenes kiadásban is, ugyanígy, ha megszoktuk a PC-s oszlopos elrendezést, itt sem érhet minket különösebb meglepetés.

 

Az alkalmazás felülete letisztult, könnyen áttekinthető; alapjáraton egy helyütt ábrázolja a (példának okáért) facebookos és twitteres hozzáférésekre érkező státuszüzeneteket, amelyeket más-más színnel különít el egymástól a program. Valamint oldalt látható egy sárga sáv, amelynek a hossza azt jelzi, hány olvasatlan státuszüzenet „áll sorban” az alkalmazásunk felületén. A TweetDeckhez tartozó widget a két legutolsó állapotüzenetet mutatja be, ennek okán elég nagy helyet elfoglal a mobilunk adott képernyőjén, tesztkészülékünkön csak egysornyi alkalmazásikont lehetett mellépakolni.

 

 

 


Magával a widgettel a következő ismertetendő szoftverrel ellentétben semmit sem lehet kezdeni, csak ha rákattintunk, akkor előhozza a főablakot, amelyben követhetjük ismerőseink megosztott információit. Negatívum, hogy a TweetDeck sokszor rosszul kezeli az egyes státuszüzenetekhez kapcsolódó like-okat és hozzászólásokat; többször is előfordult, hogy rossz szám szerepelt a főoldalon, viszont ha rákattintottunk az adott státuszra, akkor már a helyes adat jelent meg.

 

 

 


Ezen az apróságon azonban könnyedén át tudunk siklani, hogyha szembesülünk a pozitívumokkal: egyszerű és könnyen kezelhető felülettel, Foursquare-integrációval (ilyesmivel más aggregátorok esetében nem találkoztunk) és átlátható hírfolyammal. A főképernyőt jobb-bal irányban simogatva más, egy bizonyos funkcióra osztott képernyőre bukkanhatunk, ez idézi fel az „asztali” TweetDeck oszlopos, átlátható megoldását. A TweetDeck egy kis, fekete madárkával jelzi a mobilunk legfelső, értesítősávján, hogyha olyan hozzászólást jelentetnek meg valamelyik integrált honlapon, amely közvetlenül hozzánk kapcsolódik, azaz például a barátaink képet posztolnak a facebookos falunkra, válaszolnak egy twittünkre stb.

 

 

 


Hogyha szeretjük egy helyen látni többek között a twitteres és facebookos értesítéseket, nem kedveljük az áttekinthetetlen felületeket, illetőleg nincs gondunk azzal, hogy a widget igazából alig használható valamire (az a két utolsó státuszüzenet vajmi keveset nyom a latban, ha aktív szociális életet élünk), akkor a TweetDeck a mi alkalmazásunk.

 

 

 

 

Seesmic


Ha valaki nem szereti, hogy az egyik hozzáférése „belepiszkál” a másikba, azaz jobb kedveli külön-külön kezelni a regisztrációkat, azoknak a Seesmic ajánlható. Az alkalmazás felülete sokkal szebb, illetve a hozzá kapcsolódó widget is dizájnosabb, mint az előzőleg bemutatott TweetDecké. A Seesmicen szintén hozzáférhetünk a tetszhalott állapotú Buzzhoz (tényleg, az olvasók közül használ még valaki Buzzt?), Facebookhoz és Twitterhez, ellenben a Foursquare-ről le kell mondanunk. A fehér-piros dizájnú alapképernyőn felül található füleken navigálhatunk az egyes funkciók között; ezekkel vigyázzunk, mivel a fölöttük látható piros, egybefüggő csík arra szolgál, hogy rákattintva rögtön a státuszüzenetes oszlop legtetejére ugrunk. Habár erre figyelmeztet minket a szoftver az első indításkor, ezt azért az ember hajlamos elfelejteni, s később sokszor előfordult velünk, hogy véletlenül mellényomtunk, és akkor szitkozódva tekerhettünk vissza addig, ahol abbahagytuk az olvasást.

 

 

 


Amíg át nem állítjuk, a default hozzáférés a Facebooké lesz (ugyanis ezt adhatjuk meg elsőként; ezt zöld pöttyel jelöli a program), így ez fog megjelenni a mobilunk képernyőjére pattintott widget felületén is. Ezt a bal felső sarokban látható pici f-jelből szűrhetjük le, de persze ha átállítjuk, más szolgáltatás ikonja fog szerepelni. A körülbelül kétsoros widget a legújabb státuszfrissítéseket mutatja meg, az adott egyén fényképével együtt, így könnyen láthatjuk, kivel milyen újdonság történt épp, a widget jobb oldalán található nagy nyilakkal pedig egyszerű navigálni az emberek között. Emellett pedig a widgeten két apró ikon is megtalálható, amelyekkel közvetlenül a widgetből is megoszthatunk érdekesnek vélt információkat, képeket stb., ezáltal gyorsítva az információmegosztás folyamatát.

 

 

 


Pluszfunkcióként integráltak olyan video- és képmegosztó szolgáltatásokat is, mint például a YouTube, TwitPic és Plixi, emellett pedig a twittjeinket akár még geotagelhetjük is, hogyha mindez nem lenne elég.

 

TweetCaster


Nem véletlenül mutatjuk be a Seesmic után a TweetCastert, ennek az alkalmazásnak ugyanis első ránézésre ugyanolyan a felépítése, mint a Seesmicé. A kék külsejű, kizárólag twitteres hozzáférések kezelésére szolgáló alkalmazás szimultán tud posztolni Twitterre és Facebookra, viszont Facebookról már nem importálhatjuk a barátaink bejegyzéseit, ez viszont azt jelenti, hogy a szoftver elég gyors, nincsenek hosszabb, pár másodperces töltési idők stb. A dizájnt szabadon változtathatjuk, ha nem tetszene nekünk ez a kék szín, illetve a szoftverhez tartozó widgetek is több nagyságban érhetők el, attól függően, mekkora helyet szeretnénk leszakítani az adott képernyőnkből. Sajnos az ingyenes verzióban el kell viselnünk a reklámok jelenlétét, az öt dollárért megvásárolható Pro változat pedig csak kerülőutakon érhető el Magyarországról.

 

Tumblr


A Tumblr-hez készült alkalmazást nem kell sokáig magyarázni, ehhez tudomásunk szerint még nem kreáltak olyan célszoftvert, amely többet nyújtott volna, mint az eredeti fejlesztők által programozott verzió. Alapesetben a Dashboardot, avagy azt a helyet jeleníti meg, amit a Tumblr.com-on bejelentkezve látunk, ezenkívül pedig, mint az a lenti képen is látható, mindössze a posztolás gombja áll rendelkezésünkre a főoldalon. A szoftver szépen megjeleníti a barátaink, ismerőseink által megosztott képeket és videókat, viszont a Tumblr-en reneszánszukat élő animgifek sajnos nem működnek Androidon. A posztolás gyors és könnyű, sajnos widget nem készült az alkalmazáshoz, bár ez annak a fényében érthető, hogy a megosztott képeket, beszélgetéseket úgyis egy nagyobb felületen fogjuk követni, semmint egy kisebb, híradó widgetrészen.

 

 

 


Ezeken a szoftvereken kívül még más twitteres alkalmazások is elérhetők természetesen, így például amennyiben nem tetszenének nekünk a fentiek, kipróbálhatjuk a Twiccát, Twitdroydot és akár a Plume-t is. A későbbiekben be fogunk mutatni olyan szoftvereket is többek között, amelyek elsődlegesen a Facebookot támogatják, és csak másodlagosan jelennek meg benne twitteres funkciók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.