Hirdetés

Lego-szerű PC-ké a jövő? Ugyan már!



|

Shuttle, Acer és társai mind egyszerre fedezték fel, mekkora lehetőségek rejlenek a modulárisan bővíthető mini PC-kben. Vagy mégsem? 5 indok, amiért nem hiszünk bennük.

Hirdetés

A PC-k modularitása szuper képesség, amelyet mind ki is használunk: ha elavult egy-egy komponens, egyszerűen kicseréljük és máris egy sokkal gyorsabb, modern PC-t használunk anélkül, hogy lecseréltük volna az egészet. Mindez nagyon hasznos, de van egy feltétele: asztali, hagyományos számítógép kell hozzá. Ez pedig egyre kevesebb felhasználónál adott, sokan inkább a notebookot, vagy ha mégis asztali gépről van szó, hát a mini PC-ket választják. 2015-ben erre is kitaláltak egy új bővítési lehetőséget a gyártók: az alapgéphez külön modulokban vásárolhatjuk meg a kiegészítő komponenseket, amelyek egy speciális csatlakozón keresztül illeszkednek a főegységhez. Egy álom válik valóra? Nincsen kábel, nincsen csavarozás, nem kell szerelnünk, csak Lego kockák módjára egymásba rakjuk az építőelemeket és máris erősebb, jobb PC-nk van. Nos, csak elsőre hangzik szupernek az ötlet.

Hirdetés


1. A frissítések nincsenek garantálva

A PC-fejlesztés alapja, hogy akár 3-5 év múlva is legyen hozzá olyan komponens, amelyet érdemes beépíteni és ténylegesen felfejleszti a gépet az aktuális szintre. Ehhez pedig nem elég, hogy a gyártó hajlandóságot mutasson egy 4-5 éve eladott PC egyedi bővítésére, a komponensgyártókat is rá kell venni, hogy ehhez elkészítsék az egyedi kialakítású, csatlakozású hardvereiket, amelynek eladási számaira, sikerére ráadásul nincsen semmilyen garancia.


2. Szűkös választék

Ha mégis sikerülne egy nagyobb cégnek rávennie a komponensgyártókat az ötéves frissítési ciklus betartására, akkor is sokkal szűkebb lenne a kínálat, például videokártya-modulból sem kapnánk többet 2-3 változatnál, ráadásul ezeknél nagyon súlyos felárat kéne fizetnünk egy normál PC-s komponenshez képest.


3. Nem is annyira szabadság

A saját magunk által épített PC-ben mindent mi választunk meg. A bővíthető mini PC-nél ez nem igaz: a gyártó mondja meg, mit cserélhetsz egyáltalán, és ezt mire cserélheted. Ez a fajta korlátozás soha nem hozott még jó eredményt és biztosak vagyunk benne, hogy ezúttal sem hozhat.


4. Régi modulok a kukába

Tegyük fel, hogy már a vásárlás pillanatában választottunk egy videokártya-építőelemet. Nos, cserénél ezt az elemet 99 százalék, hogy nem tudjuk megfelelő áron értékesíteni a használtpiacon, mert egyszerűen nincsen rá kereslet, vagy ha mégis találunk egy sorstársat, az csak erősen nyomott áron fogja átvenni a használt és elavult kiegészítőt - feltéve, hogy az ő gépével kompatibilis.


5. Mindenki a sajátját erőlteti

PC-nél szemrebbenés nélkül szerelhetünk Asus alaplapba Gigabyte videokártyát és így tovább. Moduláris mini PC-nél csakis a gyártó termékeit használhatjuk, már csak azért is, mert a modulok közti kapcsolat egyedi és csak itt, ennél a modellnél használható. Amíg nincsen egységes, mindenki által betartott csatlakozási szabvány, a moduláris mini PC-ket erősen ellenjavalljuk nektek, mert hiába szépek és vonzók, hiába van lehetőség a dologban, amíg a szabványosítási gondokat és az árprémiumot nem orvosolják, egy zsákutca lesz ez a terület. Aki kis gépet szeretne, válasszon Brix/NUC PC-t, esetleg AIO-t, aki pedig a modularitás mellett teszi le voksát, mini-ITX platformra építsen gépet - tetszőleges gyártótól származó komponensekből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.