Hirdetés

Lehet, hogy kártékony QR-kódot olvasol



|

A Kaspersky QR Scanner biztonságos kódolvasást tesz lehetővé mobilon.

Hirdetés

Az úgynevezett QR-kódok nagyon hasonlítanak a rövidített hivatkozásokra. A legfőbb hasonlóság a kettő típus között az, hogy ránézésre fogalmunk sincs, hová vezet minket az adott link, ha rákattintunk vagy beolvassuk. 

Hirdetés

A QR-kódokat rengeteg helyen és helyzetekben használják. Sokszor fordul elő például hirdetésekben, reklámokban, boltokban, tömegközlekedésen vagy újságokban, weboldalakon. A cél általában az, hogy valamilyen termékről vagy szolgáltatásról extra információt találhassunk. 

Mivel ilyen kódokat nagyon könnyű létrehozni, ezért értelemszerűen visszaélni sem nehéz velük. A QR-kódok weboldalon való elhelyezése nagyon egyszerű feladat, ahogy a létrehozásuk is. 

 

Kell valamilyen védelem

Aki gyakran szkennel be a mobiltelefonjával ilyen kódokat, annak érdemes lehet valamilyen biztonsági alkalmazást telepíteni, ami segít ellenőrizi a háttérben rejtőző linket, pontosabban azt, hogy biztonságos-e a hivatkozást meglátogatni. 

 

Megvéd a kártékony kódoktól

 

Erre a feladatra remek megoldás például a Kaspersky QR Scanner nevű alkalmazása. Az app Android és iOS rendszerekre egyaránt elérhető, és nagyon egyszerűen kezelhető a telepítés végrehajtása után. 

Az installálást követően elegendő megnyitni az appot, majd a szokásos szkennelőalkalmazást kiváltva ezzel kell a kamerát a QR-kód felé fordítani. Amint fókuszált az eszköz, az app egyből azonosítja a kód mögé rejtett hivatkozást. 

 

Fő a biztonság

A QR Scanner a háttérben ellenőrzi a hivatkozást, nehogy valamilyen kártékony weboldalra vagy letöltésre mutasson - ezt minden esetben megteszi, mielőtt automatikusan elvinne minket a linkelt helyre. 

Az alkalmazásban nem találunk túl sok opciót, bár való igaz, hogy szükség sincs ilyesmire. Mindössze annyival lehet játszani, hogy letiltjuk a vibrálást és helyette a hangalapú értesítést engedélyezzük, amikor egy beolvasás sikeres. 

 

Ezzel a macskával nem volt gond

 

Mivel a biztonsági app egyben integrált szkennerrel is érkezik, ezért azonnal nyugdíjazhatjuk a korábban telepített QR-kódolvasónkat - főleg akkor, ha az eleve nem rendelkezett más extra funkciókkal. 

Természetesen aki kizárólag megbízható helyekről - például nevesebb lapokból - szkennel be QR-kódokat, az nem feltétlen vesz észre különbséget egy átlagos apphoz képest. Ha viszont kell a telefonra egy ilyen kódszkennelő, akkor már érdemes a Kaspersky védelemmel felturbózott elképzelését választani. 

 

Ti milyen gyakran szoktatok QR-kódokat beolvasni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.